Atnaujintas 2005 vasario 2 d.
Nr.9
(1310)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

V.Juščenka prisiminė Aušvice kalėjusį savo tėvą

Viktoras Juščenka
Krokuvos tarptautiniame
forume holokausto aukoms
atminti susitiko su savo
tėvynainiu Maksu Privlijevu

Į Aušvicą atvykęs Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka prisiminė savo tėvo išgyvenimus šioje mirties stovykloje ir pavadino ją „šventa jam ir jo šeimai vieta“. Jis sakė apie nacių baisybes žinojęs nuo pat vaikystės - apie ten patirtą siaubą V. Juščenkai pasakojo jo tėvas, buvęs Aušvico kalinys. „Mano tėvas kariavo, sužeistas pateko į Aušvicą. Ant jo krūtinės ištatuiruoti skaičiai 11367. Aš čia lankausi ne pirmą kartą. Buvau Aušvice su savo vaikais, tikiuosi, kad lankysiuos čia dar daug kartų, dar ir su anūkais. Čia šventa man ir mano šeimai vieta. Čia kentėjo mano tėvas“, - kalbėjo V. Juščenka.

Jo tėvas Andrejus Juščenka kartu su kitais Aušvico kaliniais, šauktas ne vardu, o numeriu, 1944 metais čia išbuvo nuo vasario iki liepos. Buvo laikomas ir Dachau bei Buchenvaldo stovyklose, bėgo septynis kartus. Vienas iš keturiolikos tūkstančių sovietų karių, buvusių vokiečių nelaisvėje Aušvice, A. Juščenka liko gyvas. Po karo grįžo namo, dirbo mokytoju, mirė 1992 metais. Jo sūnus pasakojo iš Aušvico informacijos centro gavęs dokumentų apie tėvo įkalinimą.

Ukrainos prezidentas savo kalboje priminė ir apie Josifo Stalino režimo piktnaudžiavimą valdžia, daugybę aukų. „Ukrainiečiai žino, koks kyla pavojus dėl nepakantumo, valdžios pusiausvyros praradimo. Mes ėjome į Nepriklausomybės aikštę ginti savo šventų vertybių - laisvės, žmogaus teisių“, - kalbėjo V. Juščenka. Jis taip pat pasakojo neseniai apsilankęs Aušvico stovykloje, pasėmęs saują žemės ir nuvežęs Ukrainos žydams. „Aš užtikrinu, kad Ukrainoje niekada nebus antisemitizmo, ksenofobijos ir neapykantos tarp žmonių“, - sakė Ukrainos prezidentas. Praeityje tarp ukrainiečių ir žydų būta nesantaikos. Ukrainoje gyvena apie pusė milijono žydų; valdžia stengiasi kovoti su antisemitizmo apraiškomis.

Beje, pirmadienį, eidama 88-uosius metus, po ilgos ir sunkios ligos mirė V.Juščenkos motina Varvara Juščenko. Ji visą gyvenimą dirbo matematikos mokytoja Choruživkos kaime. Išaugino du sūnus, turėjo septynis vaikaičius ir tris provaikaičius. Ji visada buvo didelis autoritetas kaime. V. Juščenkos motina sakė, jog jos gyvenimo šūkis buvo toks: “Išmokai vaikščioti - pradėk dirbti”. Nuo 2004 metų rugsėjo prezidento motina gulėjo ligoninėje Kijeve. Jos sveikata smarkiai pablogėjo, sužinojus apie mėginimą nunuodyti sūnų.

ITAR-TASS-Reuters-ELTA

EPA-ELTA nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija