Atnaujintas 2005 vasario 4 d.
Nr.10
(1311)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Persišaldęs Popiežius gydomas ligoninėje

Du taikos balandžiai, kuriuos
sekmadienį per Popiežiaus
langus paleido vaikai,
iš pradžių nenorėjo skristi,
ir popiežiui, tiesiogine žodžių
prasme, teko reikalą perimti
į savo rankas. Berniukas
ir mergaitė išleido balandžius
per langą, per kurį popiežius
Jonas Paulius II sakė kalbą
piligrimams apie būtinybę
jaunuoliams pasakoti apie taiką.
Iš pradžių taikos balandžiai
nenorėjo išskristi per langą,
o kai Popiežius bandė juos
paraginti, vienas įskrido atgal
į kambarį. Tuomet Jonas
Paulius II pabandė pats
paleisti balandį į Šv. Petro
aikštę, tačiau paukštis antrą
kartą įskrido atgal į kambarį,
sukėlęs Šventojo Tėvo juoką.
Tada Popiežiaus padėjėjai
pasirūpino, kad balandis
pagaliau išskristų
EPA-ELTA nuotrauka

Popiežius Jonas Paulius II dėl kvėpavimo sutrikimų antradienį vėlai vakare buvo skubiai paguldytas į ligoninę. 84 metų Popiežių ištiko ūmus laringospazmas, užblokuoti kvėpavimo takai, reikėjo skubios medikų pagalbos.

Šventasis Tėvas greitosios pagalbos automobiliu buvo išvežtas į Džemelio ligoninę. Popiežius guli toje pačioje palatoje, kurioje gulėdavo anksčiau. Nebuvo jokio reikalo vežti jį į Džemelio ligoninės intensyvios terapijos skyrių. Šioje ligoninėje, esančioje Romos pakraštyje, iš Lenkijos kilęs Popiežius per 26 metus buvo gydomas mažiausiai šešis kartus; jis turi savo asmeninę palatą dešimtajame ligoninės aukšte. Medikai diagnozavo jam „ūmią laringotracheito formą”, kai dėl gerklų ir trachėjos uždegimo susiaurėja kvėpavimo takai, gydymui buvo panaudotos kvėpavimą lengvinančios priemonės. Šventojo Tėvo širdies ir plaučių būklė normali, teigia medikai. Pasak italų laikraščio „Corriere della Sera”, Popiežius atkakliai priešinosi būti guldomas į ligoninę. Apie tokią būtinybę jį įtikinti pavyko asmeniniam gydytojui Renatui Bucenečiui.


Nauji Eucharistijos metų bruožai

Mindaugas BUIKA

Visuotiniai atlaidai – Dievo gailestingumo išraiška

Praėjus trims mėnesiams po Eucharistijos metų paskelbimo, popiežius Jonas Paulius II patvirtino dekretą dėl visuotinių atlaidų gavimo tiems katalikams, kurie su ypatingu uolumu šiais metais dalyvauja Švenčiausiojo Sakramento adoracijoje ir šventime. Dekretas, kurį pasirašė Apaštalinės penitenciarijos vadovas amerikietis kardinolas Džeimsas Frensis Stefordas, įsigaliojo nuo jo publikavimo Vatikano dienraštyje „L’Osservatore Romano“ sausio 15 dieną ir galios iki Eucharistijos metų uždarymo spalio mėnesį.


Vyresni žmonės vaidina svarbų socialinį vaidmenį

Mindaugas BUIKA

Naujajame kreipimesi 2005 metų Gavėniai popiežius Jonas Paulius II sutelkia dėmesį į paramos ir pagarbos vyresnio amžiaus žmonėms temą ir kviečia tikinčiuosius rūpintis ypač tais seneliais, kurie silpni, ligoti ir patiria kentėjimus. Gavėnia, liturginis pasirengimas Velykoms, 40 dienų laikotarpis, šiemet prasideda vasario 9-ąją minimu Pelenų trečiadieniu. Šiuo laikotarpiu kartu su ypatingu pamaldumo ir atgailos praktikavimu krikščionių bendruomenėse taip pat tradiciškai rodomas didesnis dosnumas vargstantiems žmonėms sprendžiant jų socialines ir dvasines problemas.


Šviesa negali nešviesti

„Dalytis su alkstančiu savo duona, priglobti vargšą ir benamį, aprengti, ką pamačius, nuogą, neatsukti nugaros saviesiems. Tada tartum aušra užtekės tavo šviesa, tavoji žaizda bus greitai užgydyta“ (Iz 58, 7) – štai tokiais šio sekmadienio liturgijoje skelbiamais žodžiais – smingančiais tiesiog į širdį – Viešpats Dievas per pranašą Izaiją kalba mums.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija