Atnaujintas 2005 vasario 4 d.
Nr.10
(1311)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Oligarcho pranašystės

Rusijos dienraštis „Komsomolskaja pravda“ paskelbė įdomų interviu su Londone gyvenančiu rusų oligarchu, patekusiu į didelę Kremliaus nemalonę, Borisu Berezovskiu. Pastarasis net kaltinamas, kad prisidėjo prie Gruzijos „rožių“ ir Ukrainos „oranžinės“ revoliucijų, o dabar tą patį rengiasi padaryti Rusijoje. Štai to interviu tekstas.

 

Borisai Abramovičiau, ar Rusija dar pasaulinė valstybė?

Dargi subyrėjus SSRS ir esant gana silpnai ekonomikai, Rusija išlieka viena pagrindinių žaidėjų pasaulyje. Ir tokia liks, kol išlaikys savo vientisumą. Bent jau dabartinių sienų. Pats didžiausias šiuolaikinis politikas – filosofas Zbignevas Bzežinskis labai tiksliai suformulavo: „Tas, kas kontroliuoja Eurazijos erdvę, tas kontroliuoja ir pasaulį“. Todėl Rusija dėl Dievo jai duotos geografinės padėties yra viso pasaulio interesų susikirtimo centras.

Jums iš Vakarų taip atrodo?

Tai mato visi. Net jeigu Rusija neturėtų fantastiškų gamtinių resursų, kurie ženkliai papildo jos geografinę padėtį, ji yra pasaulio politikos raktas.

Šiandien pasaulyje susiduria trys galingiausios jėgos: Vakarai – Europa ir JAV, Rytai – Kinija ir Pietūs – islamiškasis pasaulis. Rusijos negalima priskirti nė prie vienos šių civilizacijų. Ji yra ypatinga ketvirtoji pasaulio civilizacija, kol kas nedalyvaujanti šiame žaidime. Tačiau Rusija yra ta jėga, kuri gali smarkiai pakeisti jėgų balansą vienos iš trijų kovojančių pusių naudai.

Tai kas gi vis dėlto bus su Rusija po 20 metų?

Viskas priklausys nuo vieno dalyko – ar liks Rusija kaip viena visuma. Jau šiandien Rusija praranda Kaukazo kontrolę. Jeigu tą kontrolę praras galutinai, tada prasidės grandininė byrėjimo reakcija.

Ir kas atsitiks tada?

Tada visiems mums reikės mokytis kinų kalbos. Ir rusų civilizacijos išsigelbėjimo variantas liks tas, kaip priversti kinus, kurie užpuls Rusiją, kalbėti rusiškai, tarnauti jos armijoje, skaityti Puškiną.

Taigi tada Kinija nusidrieks iki Suomijos sienos?

Ne. Vis dėlto Rusija yra artimesnė Vakarams nei Rytams. Kinas visada save laiko milžiniškos masės dalele, tos masės, kuri keliauja laike. O Vakarų žmogus pats savyje yra pasaulio centras. Individualistas. Rusas irgi individualistas, tačiau įpratęs gyventi po caro ar generalinio sekretoriaus padu. Vis dėlto jis nėra masės dalis. Ir jeigu Vakarai pamatys, kad Rusija visiškai kontroliuojama, jie pasistengs pasiimti sau pusę Eurazijos. Iki paties Uralo.

* * *

Šis B.Berezovskio interviu sukėlė didžiulį nacionalpatriotų pyktį. Bemat tame pačiame dienraštyje „Komsomolskaja pravda“ pasirodė vedamasis straipsnis, kuriame rašoma, kad net Vakarai pripažįsta Rusiją kaip vieną dabartinio pasaulio politikos lyderių, o ne besivelkančią politikos uodegoje. Esą tik demokratais save vadinantys vietiniai politologai ir užkietėję Rusijos bei prezidento V.Putino priešai (pirmiausia Ž.Bzežinskis ir B.Berezovskis), kalbėdami apie Eurazijos teritorijos ypatumus, siekia, pasinaudodami menkiausiomis galimybėmis, kurstyti Vakarus atplėšti nuo Rusijos vis naujas teritorijas. Jau atplėštos Serbija, Gruzija ir Ukraina. O Jungtinės Valstijos jau laiko Rusiją ne kaip konkurentę pasaulio arenoje, o siekia paversti ją savo kovos kirviu prieš Kiniją ir islamo pasaulį. Todėl JAV stengiasi supjudyti Rusiją ir Europos šalis su arabų pasauliu. Pirmiausia Rusiją su jos tradiciniais bičiuliais arabų valstybėse ir padaryti ją placdarmu. Tačiau nesakoma, kad tų Maskvos „bičiulių“ arabų pasaulyje ne tiek jau daug ir teliko. Subyrėjus Sovietų Sąjungai tie Maskvos draugai patys atsiribojo nuo jos dėl labai paprastos priežasties – užtrūko karvutė, tiekianti ginklus. Iš tų „geriausių draugų“ teliko nebent Sirija, kuriai Rusija, apeidama visus įsipareigojimus, tiekia ginkluotę. Tarp jų – raketinius kompleksus „Iskander E“. Kaip teigia Izraelio žvalgyba, šios raketos tiekiamos Sirijai pagal pasirašytą karinio-techninio bendradarbiavimo sutartį. „Iskander“ klasės raketos gali pasiekti taikinius, esančius už 280 km, todėl ir kelia didžiausią pavojų Izraeliui. Be to, net amerikiečių kariniai specialistai pripažįsta, kad šios raketos aprūpintos specialia įranga, labai tiksliai nukreipiančia į taikinius, ir joms nebaisios jokios specialios kliūtys, pavyzdžiui, dirbtinai sukurti aerozoliniai debesys.

Dėl magnato B.Berezovskio patarimo rusams pradėti mokytis kinų kalbos, gal tai ir perdėta „geltonojo drakono“ grėsmė. Pirmą kartą net nuo tų laikų, kai Stalinas ir Mao rengėsi kartu užkariauti visą pasaulį, šiemet vasarą įvyks pirmieji bendri Rusijos ir Kinijos armijų manevrai. Kol kas dar prie jų neprisijungė vis labiau besiginkluojanti Indija. Tačiau Rusija jau dešimtimis parduoda Deliui moderniausius naikintuvus, kuriais dar tik pradėtas apginkluoti vienas Rusijos armijos smogiamasis aviacijos pulkas. Taigi užuominos apie kuriamą Maskvos-Pekino-Delio ašį ne iš piršto laužtos. Kuo tai gresia pasauliui – nereikia ir aiškinti.

O dėl B.Berezovskio prognozių, tai jis ir toliau nepaliauja erzinti Kremlių. Magnatas, gavęs politinį prieglobstį Didžiojoje Britanijoje, pareiškė, kad rengiasi persikelti gyventi į Ukrainą, kurioje į valdžią atėjo demokratijai ištikimi žmonės su prezidentu Viktoru Juščenka priešakyje. Kaip žinoma, B.Berezovskis kartu su pasaulio šachmatų čempionu Hariu Kasparovu įkūrė judėjimą „2008“. Šio judėjimo tikslas – neleisti, kad Rusijoje įsiviešpatautų autoritarinė V.Putino diktatūra. Beje, Rusijos generalinė prokuratūra išdavė orderį B.Berezovskio areštui ir leidimą iškart po suėmimo pasodinti jį į kalėjimą.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija