Atnaujintas 2005 vasario 4 d.
Nr.10
(1311)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Susitikimuose su gyventojais aptarta nedarbo problema

Rūta AVERKIENĖ

Kaniavos seniūnė Janina
Pavilionienė su Dubičių
kaimo bendruomenės
pirmininke Regina
Lukoševičiene aptaria
svarbiausius darbus

Apie tai neslėpdami pasipiktinimo ir susijaudinimo kalbėjo Dubičių ir Panočių kaimų gyventojai, susitikę su Varėnos rajono savivaldybės meru Vidu Mikalausku ir savivaldybės tarybos nariais.

Dubičių ir Panočių laisvalaikio ir pramogų centruose susirinkę šių kaimų gyventojai turėjo ką pasakyti atvykusiam rajono vadovui ir penkiems tarybos nariams: Vidui Baubliui, Vytautui Kukliui, Audriui Saulynui, Ryčiui Vaičaičiui ir Pavelui Venckui.

Kaniavos seniūnijos kaimuose darbo neturi beveik 55 procentai darbingo amžiaus gyventojų. Varėnos darbo birža šių procentų kol kas sumažinti nepasirengusi, todėl susirinkusieji argumentuotai piktinosi ir reiškė nepasitenkinimą nelanksčia šios institucijos politika.

Jie sakė niekaip negalį suprasti, kodėl bedarbis, kad būtų pažymėtas ieškančiųjų darbo sąrašuose, yra priverstas atvažiuoti į darbo biržą būtinai nurodytą dieną. Nesvarbu, kad už keliolikos ar net keliasdešimt kilometrų kelionę autobusu jis išleis galbūt paskutinius sunkiai sutaupytus litus. ,,Nebūtų taip pikta, jei to darbo pasiūlytų“, – Dubičiuose nusiminęs kalbėjo pusamžis vyras.

Menka paguoda, jei ir pasiūlys kitame rajono gale ar Vilniuje, kaip atsitiko penkis vaikus auginančiam Dubičių kaimo gyventojui Vaclovui Balciukevičiui. Dėl to, kad atsisakė važiuoti dirbti į Vilnių, jis iš darbo biržos buvo išregistruotas. Panočių kaime gyvenanti ir šešis vaikus auginanti (jauniausiajam iš jų dar nėra nė trejų metų) Rima Kruopienė iš darbo biržos buvo išregistruota dėl to, kad nesutiko Druskininkuose lankyti keturis mėnesius truksiančių kursų. Be to, šios daugiavaikės šeimos ,,nubaustos“ dar kartą – pagal dabar galiojančius įstatymus jos neteko teisės ir į socialines pašalpas.Tokių atvejų, deja, ne vienas ir ne du.

Nuo Varėnos nutolusios Kaniavos seniūnijos gyventojams būtų sudėtinga ir neapsimoka dirbti važinėti ir į Varėną, nes autobusai kursuoja retai, o bilietai gana brangūs: į abi puses – apie dešimt litų.

Rajono savivaldybės meras V.Mikalauskas pritarė žmonių nepasitenkinimui ir įžvelgė tam tikrą valdžios institucijų pasityčiojimą iš darbo neturinčių žmonių. Jis mano, kad daug paprasčiau būtų kartą per mėnesį darbo biržos darbuotojai pačiai atvykti į seniūniją ir susižymėti visus bedarbius.

Meras sakė ieškąs galimybių, kad verslininkai didesniuose kaimuose atidarytų savo įmonių cechus ir bent dalį kaimo žmonių aprūpintų darbu.

Kaniavos seniūnė Janina Pavilionienė savo ruožtu prašė Tarybos narių svarstant kitų metų biudžetą numatyti daugiau lėšų pašalpoms išimties tvarka. Gyventojų neramino nauja pašalpų skyrimo tvarka, nes pagal ją mišką ir žemę atgavę ir nekilnojamojo turto turintys gyventojai kompensacijų ir pašalpų tikėtis negali.

Dubičių kaime iškilo problema dėl geriamo vandens kokybės – vienos sodybos šulinyje nitratų kiekis leistiną normą viršija daugybę kartų! Sodybos šeimininkai patys nepajėgūs šios problemos spręsti, nes tai kainuoja nemažus pinigus.

Rajono vadovas susitikimuose su abiejų kaimų gyventojais ragino kurti bendruomenes, kad dalį problemų, ypač vandentiekio ir vandenvalos, galėtų spręsti patys, be valdžios pagalbos. Tereikia aktyvios bendruomenės ir noro dalyvauti įvairiuose projektuose, iš kurių galima ir pinigų gauti. Žinoma, pirmiausia reikėtų išsirinkti lyderį, kuris inicijuotų žmones burtis ir veikti bendrai.

Mero teigimu, valstybėje vykstantys dideli pokyčiai kol kas nepasiekia kaimo ir nepasieks jo tol, kol kaimo bendruomenė bus pasyvi ir tik lauks pagalbos. Kaip teigiamą pavyzdį rajono vadovas paminėjo Liškiavos, Vilkiautinio bendruomenes, kurios aktyviai dalyvaudamos projektuose pasiekė, kad kaimuose Europos Sąjungos lėšomis būtų įrengti vandenvalos ir vandentiekio įrenginiai.

Dubičiuose bendruomenė jau buriasi, turi ji ir pirmininkę – bibliotekos vedėją Reginą Lukoševičienę, tačiau visa bėda, kad kol kas registracijai dubičiškiai niekaip nesurenka reikiamų pinigų. Merui patikinus, kad už bendruomenės įregistravimą sumokėtą sumą savivaldybė kompensuos, kaimo žmonės po susirinkimo čia pat, salėje, suskato rinkti pinigus.

Gal įsikūrusi bendruomenė bendrom jėgom galės išspręsti apgriuvusio namo vaiduoklio, stovinčio pačiame kaimo centre ir grasinančio šalia žaidžiančių vaikų saugumui, problemą. Kitas rūpestis – neaiškus Dubičių mokyklos likimas, nes jei vaikų mažės, mokykla, suprantama, išnyks.

Rajono vadovas sakė, kad kol kas nėra galimybės keliams iki kiekvienos sodybos sutvarkyti, tačiau ateinančiais metais pažadėjo išasfaltuoti arba bent sutvarkyti svarbiausius seniūnijos kelius, nes tam bus skirta daugiau lėšų, ir pagerinti gatvių apšvietimą. Dėl kelių greideriavimo ir sniego valymo gyventojams buvo patarta kreiptis į seniūną.

Panočių kaimo gyventojai pasidžiaugė, kad dabar turi ne tik naujai įrengtą bendrosios praktikos gydytojo kabinetą, bet ir rūpestingą gydytoją. Tačiau, anot jų, būtų gerai turėti ir savą stomatologą.

Meras V.Mikalauskas patikino, kad šiuo metu Varėnos rajone stomatologų trūksta, todėl tikimybės, kad jis dirbtų Panočiuose, tikrai nėra.

Susitikimuose su rajono valdžia gyventojai klausė, kaip spręsti palaidų šunų problemą. Jiems buvo patarta dėl to kreiptis į seniūną arba policijos įgaliotinį. Pagal įstatymą savo augintinių piktybiškai neprižiūrintys šeimininkai yra baudžiami nuo 50 iki dviejų tūkstančių litų baudomis.

Mero teigimu, daugelis Dubičių ir Panočių kaimų gyventojų išsakytų problemų būtų jau išspręsta, jeigu kaimuose veiktų aktyvios ir darbščios bendruomenės.

Varėnos rajonas

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija