Atnaujintas 2005 vasario 9 d.
Nr.11
(1312)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

M.Valančiaus namo laukia Biržuvėnų dvaro likimas?

Vyskupo Motiejaus Valančiaus
namas F.MEIŽENIO nuotrauka

Sudegęs Biržuvėnų dvaro pagrindinis pastatas tik patvirtino jau žinomą tiesą – nei Telšių rajono vadovai, nei Taryba visiškai nesidomi rajone esančio kultūrinio ir istorinio paveldo likimu. Jis bent formalaus dėmesio sulaukia tik po to, kai nuniokotiems objektams atstatyti prireikia kelis kartus daugiau lėšų, nei buvo galima atlikti iki tol. Biržuvėnų dvaro likimas laukia ir Varniuose esančio blaivybės pradininko vyskupo Motiejaus Valančiaus namo.

Perkeliant vyskupijos centrą iš Varnių į Kauną, caro patvirtintu Vakarų komiteto nutarimu vyskupo namas Varniuose paliktas vyskupijai. 1914 metais šiame name gyveno gydytojo Bucevičiaus šeima, tačiau ją iškraustė rusų karinio pulko štabas, vėliau namą užėmė vokiečių karo administracija. 1916 metais čia įsikūrė pusmetį gyvavusi Varnių apskrities administracija. Prieškariu name gyveno gydytojo Gaurišiaus šeima, kuri, prasidėjus sovietų okupacijai, pasitraukė į Vokietiją.

1932-1933 metais M.Valančiaus name įsteigtas paštas, o kitoje namo pusėje įkurdinta teismo salė. 1938-aisiais teismas iškeldintas į privatų namą. Antraisiais vokiečių okupacijos metais name įsikūrė lietuvių savisaugos būrys.

Sovietmečiu vysk. M.Valančiaus name veikė bufetas. Jį uždarius, namas pritaikytas gyventi aštuonioms šeimoms. Tuo metu buvo sunaikinta vidaus plano struktūra (informacija iš Varnių vyskupystės muziejaus).

Namo gyventojų iškeldinimas ir pastato perdavimas Telšių vyskupijos žinion kelia nemenką galvos skausmą ne vienam Telšių valdininkui. Lėšų namui remontuoti nėra. Neaiški ir jo paskirtis. Savivaldybei lengviausia būtų juo atsikratyti, tačiau vyskupija sovietmečiu prastai prižiūrėtam namui remontuoti lėšų neturės.

Varnių seniūnas Juozas Rupulis sakė, kad namas priklauso Telšių savivaldybės Butų ūkio remonto ir eksploatavimo įmonei, o iš aštuonių šeimų, gyvenusių name, liko neiškelta tik viena. Ji kol kas nesutinka keltis nė į vieną iš pasiūlytų butų. Gyvenant dabartiniams šeimininkams, gaisro tikimybė neatmestina, tačiau, palikus namą tuščią, ši tikimybė dar didesnė. Dabartinis seniūno rūpestis – iškeldinti gyventojus ir namą perduoti Telšių vyskupijai. Pasak seniūno, namo panaudojimo klausimas dar neišspręstas. Jo manymu, suremontavus jame galėtų įsikurti Varnių miesto biblioteka. Telšių rajono savivaldybės Butų ūkio remonto ir eksploatavimo įmonės direktorius Artūras Liauzginas pažadėjo, kad žmonės netrukus bus iškeldinti.. O kam namą reikės perduoti, jis nežinąs.

Namo kaimynystėje įsikūrusio Žemaičių vyskupystės muziejaus direktoriaus Antano Ivinskio manymu, M.Valančiaus namo perspektyva priklauso nuo požiūrio į jį. Yra keletas namo panaudojimo variantų: idealistinis – kai visos namo perspektyvos susietos su religine bendruomene (jame įsikurtų parapijos centras ar vienuoliai); pragmatinis – namas ir buvusi Varnių seminarija sujungiami į vieną ansamblį; visuomeninis – į vysk. M.Valančiaus namą iš Kultūros namų perkelti miesto biblioteką. Šiuo atveju iškiltų Kultūros namų panaudojimo klausimas, kai Varniai taps savarankiškos savivaldybės centru.

Kad šis klausimas būtų išspręstas teigiamai, rajono valdžia turi sujungti valstybines, privačias ir Bažnyčios pajėgas, nes priešingu atveju šio istoriškai unikalaus pastato laukia Biržuvėnų dvaro likimas. Deja, kartu jis pastebėjo, kad ūkio ministro Viktoro Uspaskicho sprendimas nutraukti paraiškų paramai iš ES struktūrinių fondų gauti priėmimą sustabdė galimybę pasinaudoti parama istorinio paveldo objektus pritaikyti turizmo reikmėms. O tai apsunkina tokių pastatų, kaip šis, atnaujinimą.

Pasak Kultūros vertybių apsaugos departamento Telšių teritorinio padalinio viršininkės Vilijos Jonušienės, šis namas priskirtas prie valstybės saugomų objektų. Į respublikinės reikšmės paminklų sąrašą jis įtrauktas 1969 metais, o nuo 2003-iųjų įrašytas į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą. Dabar jis saugomas kaip architektūrinės-istorinės vertės paminklas. Šis namas statytas XIX amžiaus pradžioje. Restauruotas 1994-1995 metais atstatant verandą, o 1996 metais lentelėmis uždengtas stogas. Norint restauruoti, jam būtų keliami pagrindiniai reikalavimai: išlaikyti sienų medžiagas, t.y. medį, sienų, langų ir durų angų išplanavimą. Vidines sienas rekomenduotina atstatyti pagal pradinį išdėstymą. Jis galėtų būti pritaikytas kultūriniams, o gal ir gyvenamiesiems poreikiams.

Į klausimą, ar prieš Seimo rinkimus atvežti 40 tūkst. litų buvo tik rinkimų triukas, ar galima tikėtis ir svaresnės paramos, Vilniaus meras Artūras Zuokas teigė, kad jis neturėjęs konkretaus tikslo, kurioje šio namo išsaugojimo stadijoje jie galėtų būti panaudoti. Jis perdavęs pinigus Telšių vyskupijai, o ji turi pati nuspręsti, kur juos panaudos, saugodama M.Valančiaus namą. A.Zuoko teigimu, jis Varniuose lankėsi keletą kartų, susitiko su name gyvenančiomis šeimomis, o su Telšių rajono meru kalbėjo apie galimybes iškelti gyventojus. Telšių rajono meras jį patikinęs, kad problemų šiuo klausimu nėra. A. Zuokas kreipęsis į Kultūros vertybių apsaugos departamentą, kad valstybė nenusišalintų nuo šio namo išsaugojimo.

Anot jo, iškelti gyventojus būtina, tačiau gal yra prasmė, kad namas neliktų tuščias ir dar kuriam laikui bent vieną šeimą palikti jį saugoti. Vilniaus meras pažadėjo, esant galimybei, apsilankyti Varniuose, o jei būtų pasiūlymų, pasirengęs padėti juos įgyvendinti. Tačiau tai – Telšių rajono valdžios rūpestis, kad šis namas būtų išsaugotas, nes jis svarbus visai Lietuvai.

Telšių rajono meras Vytautas Urbanavičius teigė, kad šio namo likimą reikės spręsti kaip ir Telšių pirmosios mokyklos, kur remontas vykdomas vyskupijos, savivaldybės ir Kultūros vertybių apsaugos departamento lėšomis. Mero teigimu, situacija tokia, kad mediniai dvarai, esantys gerose vietose, dega. Ir jeigu nebus rastas M. Valančiaus namo panaudojimo variantas, jį gali ištikti Biržuvėnų dvaro likimas. Kaip namą panaudoti, projekto kol kas nėra. Būtų galima įkurti biblioteką ar namo priežiūrą pavesti Varnių M.Valančiaus vidurinei mokyklai. Tačiau apsispręsti dėl jo panaudojimo turės vyskupija.

Juozas GENAVIČIUS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija