Atnaujintas 2005 vasario 9 d.
Nr.11
(1312)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Mūsų kalba nacionaliniam
elitui išliks vertybė

Sausio 31-ąją sukako 10 metų Valstybinės kalbos įstatymui

Valstybinės lietuvių
kalbos komisijos pirmininkė
doc. dr. Irena SMETONIENĖ
Eltos nuotrauka

Lietuvių kalba buvo paskelbta „valstybine“ dar Lietuvos Tarybų Socialistinėje Respublikoje, kai Sąjūdžio nuotaikų išjudinta visuomenė iškėlė tautinį tapatumą atspindinčias vertybes – ne tik nutylimus istorijos puslapius, bet ir kalbos savo tėvynėje reikšmę. Vėliau prasidėjusių diskusijų dėl nacionalinės kalbos statuso, jos vartojimo viešajame gyvenime aplinkybių užtruko keletą metų, per kuriuos taip pat buvo rengiamas teisės aktas, apibrėžiantis lietuvių kalbos vartojimą Lietuvos Respublikoje. Galiausiai 1995 m. sausio 31 d. buvo priimtas Valstybinės kalbos įstatymas.


Ne tik caras draudė mums spaudą

Antanas RAUDYS

Tomo Černiševo (ELTA) nuotrauka

Kiekvienais metais gegužės 7-ąją švenčiame Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos šventę. 2004-aisiais sukako 100 metų, kai rusų caras panaikino mums spaudos draudimą. Nuvilnijo per Lietuvą šios sukakties paminėjimai. Vienur jie vyko iškilmingai, susilaukė daug dalyvių, kitur (kaip mūsų Seime) dėl dalyvių stokos atrodė skurdžiai. Dauguma seimūnų šiai datai nesuteikė dėmesio ir nedalyvavo iškilmingame posėdyje, surengtame ta proga. Matyt, mūsų išrinktieji tą dieną turėjo svarbesnių reikalų (gal skubėjo svogūnus sodinti). Jeigu ne užsienio šalių ambasadų atstovai ir svečiai (matyt, jie neturėjo svarbių reikalų), tai prelegentai nebūtų turėję su kuo savo mintimis pasidalyti.


Ar branginame gimtąją kalbą?

Praeitos kadencijos Seimas paskelbė 2004 metus Lietuvių kalbos ir knygos metais. Kai išleidžiamas naujas įstatymas arba kas nors skelbiama, dažnai mes susimąstome, kokia prasmė, kas bus daroma. Gal įvairūs renginiai padės ugdyti meilę lietuvių tautai ir jos kalbai. Gal mokyklos labiau susirūpins lietuvių kalbos grynumu, skatins mokinius tobulai ją vartoti, vengti svetimybių ir kitų negerovių. O gal į televiziją sugrįš ir „Lietuvių kalbos valandėlė“, taip pat suaktyvins savo veiklą ir Valstybinė kalbos komisija. Viltasi, jog per tuos metus padidės pagarba lietuvių kalbai.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija