Atnaujintas 2005 vasario 18 d.
Nr.14
(1315)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Iškilmės Tautos Prisikėlimo šventovėje

Benjaminas ŽULYS

Prie altoriaus - patriotinių
organizacijų dovanos -
kovotojų už Lietuvos
laisvę portretai
Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

Lietuvos didžiosios
kunigaikštienės Birutės
draugijos narės su dovanomis
eina prie bažnyčios altoriaus

Patriotinių organizacijų
delegacijas į bažnyčią įvesdina
mons. Alfonsas Svarinskas
ir parapijos klebonas
kun. Vytautas Grigaravičius

Pažymint Vasario 16–ąją, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, visoje mūsų šalyje ir užsienyje vyko įvairūs šiai datai skirti renginiai. Štai Kaune, Miko ir Kipro Petrauskų muziejuje, veikė laikina paroda „Tauta, kuri nežino savo praeities – neturi ateities“, skirta 1918 metų Nepriklausomybės Akto signatarams. Vasario 16 dieną buvo surengta Kauno aukštųjų mokyklų studentų eisena nuo Kauno Paminklinės Prisikėlimo bažnyčios į Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelį, kur vyko varpų muzikos koncertas. Čia buvo pakelta Vyčio kryžiaus ordino vėliava.Vienybės aikštėje vyko akcija „Trispalvė vėliava – gyvoji Lietuva“. VDU salėje buvo surengtas mokinių chorų festivalis „Vilties daina“ ir kt.

Vienas iš šventės akcentų buvo visuomeninių paramilitarinių patriotinių organizacijų ir Lietuvos kariuomenės padėkos pamaldos Prisikėlimo bažnyčioje Kaune. Simboliška ir prasminga, kad iškilmės vyko kaip tik šioje šventovėje – ji visos lietuvių tautos pastangomis pastatyta kaip padėkos Dievui už Lietuvos laisvę simbolis.

Šv. Mišių koncelebracijai vadovavo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, jam padėjo mons. Alfonsas Svarinskas ir mons. Vytautas Kazlauskas.

Į iškilmes buvo susirinkę Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos, Savanorių kariuomenės kūrėjų, savanorių sąjungos atstovai, Tremtinių ir politinių kalinių, Lietuvos sąjūdžio, kitų patriotinių organizacijų pasiuntiniai. Juos į bažnyčią įvesdino mons. A.Svarinskas ir parapijos klebonas kun. Vytautas Grigaravičius. Eisenos dalyviai nešė savo organizacijų ir jų padalinių vėliavas, Lietuvos laisvės kovos sąjungos 1949 m. vasario 16 d. deklaraciją, kitas relikvijas, kovotojų už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę portretus.

Šv. Mišias aukojęs arkivyskupas S.Tamkevičius savo pamoksle sakė, kad jau penkiolika metų džiaugiamės nepriklausomybę atgavusia Lietuva. Tai pasiekta labai sunkiai – tūkstančiai žmonių ėjo į Sibiro katorgą, tremtį, bet tėvynės neišdavė, kiti žuvo kovodami su okupantais už laisvę savo tėvynėje. Jei ne šie žmonės, nežinia, koks būtų Lietuvos likimas.

Tuo pačiu arkivyskupas susirūpinęs kalbėjo, kad laisvę mes turime kol kas formaliai, o į tikrąją laisvę dar tik einame. Tauta laisva būsianti tik tada, kai žmonės bus laisvi savo dvasia. Kol kas taip nėra. Penkiasdešimt metų trukusi sovietinė okupacija sužeidė daugybę žmonių, ir tos žaizdos neišgyja iki šiol, tai padaryti per tuos penkiolika atkurtos nepriklausomybės metų nepavyko.Tautoje veši alkoholizmas, kitos blogybės. Ko norėti, jei mūsų Seimas svarsto galimybę leisti kaime gaminti naminę degtinę. Tokį leidimą gali duoti tik Lietuvos duobkasiai. Dabar plačiai svarstoma, diskutuojama, ar mūsų šalies vadovas turėtų vykti į Maskvą švęsti gegužės 9-osios šventę. Net pati diskusija yra amoralus dalykas. O juk visa tai mato, jaučia ir supranta jaunimas. Kokiu keliu jis nueis, pasisėmęs patirties iš vyresniųjų tėvynainių? Tiek Vyriausybėje, tiek partijose, jų programose kalbama vien apie ekonomiką, pinigus, pelną, sportą, tik moralei, dorovei niekur vietos neatsiranda.

Šv. Mišių pabaigoje patriotinių organizacijų delegacijos Prisikėlimo bažnyčiai padovanojo patriotinių dovanų. Šventėje dalyvavo Vilniaus aklųjų choras, Lietuvos kariuomenės garbės sargybos orkestras. Skambėjo giesmės, dvasingos dainos. Buvo sugiedotas Lietuvos himnas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija