Atnaujintas 2005 vasario 23 d.
Nr.15
(1316)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Dėl dalyvavimo Antrojo pasaulinio karo pergalės minėjimo iškilmėse Maskvoje

Kreipimasis į Latvijos Respublikos Prezidentę
Vairą Vykę-Freibergą

Rusija - SSRS teisių ir įsipareigojimų perėmėja gegužės 9 dieną Maskvoje rengia SSRS pergalės prieš hitlerinę Vokietiją 60-mečio minėjimą. Šiame renginyje kviečiami dalyvauti daugelio valstybių, tarp jų Lietuvos, Latvijos bei Estijos vadovai. Jų dalyvavimas SSRS pergalės iškilmėse reabilituotų daug nusikaltimų žmonijai padariusius J.V.Stalino kultą, bolševizmą bei SSKP.

Lietuvių tauta pergalę prieš hitlerinę Vokietiją sutiko vildamasi, kad Lietuva nebebus okupuota ir Lietuvos žmonės nebus daugiau nacių žudomi bei tremiami į koncentracijos lagerius.

Tačiau Lietuva, kaip ir Latvija bei Estija, po karo baigties prieš hitlerinę Vokietiją iškart buvo sovietų okupuota antrą kartą. Ši okupacija tęsėsi iki 1993 m. rugpjūčio 31 d. Okupacijos metu Lietuvoje buvo nacionalizuota žemė, įmonės ir stambesni piliečių gyvenamieji namai; Lietuvos ūkininkų veikla nutraukta ir jie prievarta suvaryti į kolchozus. Lietuvos ūkis buvo sunaikintas iš pagrindų. Lietuvos piliečiai buvo gaudomi ir prievarta mobilizuojami į Sovietų Sąjungos armiją. Tauta patyrė nuožmiausią ideologinį, religinį, ekonominį bei fizinį genocidą. Lietuvoje vyko partizaninis pasipriešinimas okupantams, labai daug žmonių buvo ištremta ir nužudyta. Buvo kalinami, kankinami ir žudomi iškiliausi mūsų valstybės veikėjai. Maskvoje 1954 metais buvo nukankintas ketvirtasis Lietuvos Respublikos Prezidentas - Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio prezidiumo pirmininkas Jonas Žemaitis.

Todėl trijų Baltijos valstybių vadovų ar kitų valstybės atstovų dalyvavimas iškilmėse Maskvoje, kol Rusija - SSRS teisių ir įsipareigojimų perėmėja neatsiprašė už Lietuvos, Latvijos ir Estijos okupaciją, nepripažino šioms respublikoms padarytos žalos, nepasmerkė slaptų Molotovo-Ribentropo pakto protokolų, prilygtų keliaklupsčiavimui prieš kitą valstybę, savo laisvos ir nepriklausomos valstybės pažeminimui, žuvusiųjų Laisvės kovotojų bei tremtinių paniekinimui.

Dabartinėmis sąlygomis atsisakymas dalyvauti iškilmėse turėtų būti viešas, parodant Lietuvos, Latvijos ir Estijos bei viso pasaulio visuomenei tikrą, nemaskuojamą diplomatiniu grimu, priežastį.

Su nuoširdžia pagarba

Rytas KUPČINSKAS,
Lietuvos Sąjūdžio Tarybos pirmininkas,

Jonas BUROKAS,
Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos
valdybos pirmininkas

Jonas ČEPONIS,
Lietuvos kaisvės kovos sąjūdžio
Prezidiumo pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija