Atnaujintas 2005 vasario 25 d.
Nr.16
(1317)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Augina Karmelio kalną

Vienuoliai karmelitai jau kuris laikas nebesimeldžia Linkuvos karmelitų vienuolyne. Tačiau buvusi Karmelio dvasia neišnyko. Vis dar yra žmonių, norinčių daugiau sužinoti apie šį ordiną, jo dvasinį mokymą, siekiančių gyventi Karmelio dvasingumu. Vasaromis buvusiame vienuolyne organizuojamos stovyklos, į kurias atvyksta broliai karmelitai iš Vokietijos. Susitikimų organizatoriai tikisi, kad šio ordino vienuoliai vėl įsikurs Lietuvoje, pradės evangelizacinį darbą, skleis Kristaus žodį.

Bendradarbiavimas tęsiasi ir žiemą. Vasario pradžioje į Šiaulius atvyko karmelitas tėvas Klemensas Augustas Drostė iš Vokietijos. Vasario 13 dieną buvo surengtas susitikimas-seminaras. Į susitikimą, vykusį Šiaulių vyskupijos kurijos salėje, buvo kviečiami ne tik nuolatiniai vasaros stovyklų dalyviai, bet ir kiti, norintys sužinoti apie karmelitus, jų gyvenimo būdą. Pasiklausyti svečio susirinko tikintieji iš Šiaulių, Kelmės, Radviliško, Mažeikių, atvyko viešnia iš Latvijos. Seminaro organizavimu, jo eiga rūpinosi Šiaulių vyskupijos katalikų evangelizacijos centras.

Seminarą pradėję Vidas Labanauskas bei Asta Plukienė aptarė darbotvarkę, dėkojo Šiaulių vyskupui Eugenijui Bartuliui už palaikymą bei visokeriopą pagalbą. Tėvas Klemensas pirmąją seminaro dalį skyrė supažindinimui su karmelitų ordino susikūrimo istorija. Pati pradžia, anot svečio, buvusi tada, kai Senojo Testamento pranašas Elijas sukvietė Dievo tautą Izraelį ant Karmelio kalno. Nuo šio istorinio kalno ir kilęs vienuolyno pavadinimas. Tėvas Klemensas savo pasakojimu brėžė istorinę liniją nuo pranašo Elijo iki šių dienų karmelitų. Tai ir į Šventąją Žemę keliaujantys, kelyje užpuldinėjami piligrimai, ir Karmelio kalne gyvenę emeritai, ir priversti palikti šį kalną, tačiau širdyse ant jo tebegyvenantys vienuoliai.

Antrojoje seminaro dalyje tėvas Klemensas supažindino su Jeruzalės patriarcho šv. Alberto laišku, kuris vėliau tapo patvirtinta karmelitų ordino regula. Svečias teigė, kad ši regula yra pati trumpiausia iš visų, tad seminaro dalyviai turėjo galimybę ne tik su ja susipažinti, bet ir įsigilinti. Daug dėmesio buvo skirta maldos, darbo, tylos, nuolankumo, klusnumo svarbai. Aptarta pasninko, vidinio apsivalymo, skaidrumo, dvasingumo reikšmės. Kalbėta apie tai, kaip pasauliečiams gyventi pagal Karmelio dvasią.

Tobulėti dvasia padeda dalyvavimas Eucharistijoje. Tad po pirmosios seminaro dalies tėvas Klemensas kartu su visais seminaro dalyviais dalyvavo Katedroje vykusioje šv. Mišių aukoje.

Po seminaro karmelitų bičiuliai turėjo galimybę pakalbėti su tėvu Klemensu apie būsimas karmelitų stovyklas, tolesnį bendradarbiavimą. Nutarta kitą, respublikinį, susitikimą surengti Vilniuje, susitikti su vienuolyno provincijolu.

Inesė RATNIKAITĖ

Šiauliai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija