Atnaujintas 2005 vasario 25 d.
Nr.16
(1317)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Moksleivių dėmesys ir pagarba – Lietuvos nepriklausomybei

Jaunieji šauliai
per šv. Mišias

Lomiai. Kiekvienas padorus valstybės pilietis privalo žinoti ne tik savo teises, bet ir pareigas. Viena pagrindinių pareigų – gerbti savo šalį, paminėti valstybines šventes.

Lomių parapijoje veikia Lomių ir Šakviečio pagrindinės mokyklos, kuriose, padedami mokytojų, mokiniai pamini valstybines šventes, sukaktis. Lietuvos Nepriklausomybės šventei mokiniai pradėjo rengtis prieš mėnesį. Mokyklų jaunieji kraštotyrininkai keliavo į Pažalpio kaimą, kuriame gyveno 1918 metų savanoris Petras Venglikas. Šakviečio mokinių grupelė vyko į Tauragę, kur gyvena Šakviečio savanorio Mykolo Valterio dukra Marija Čiubajevienė. Jaunosios kraštotyrininkės užrašė savanorio dukters atsiminimus.


Dėmesys šventei

Šilalė. Išaušus vasario 16-osios rytui, prie Šilalės miesto ir rajono miestelių namų plevėsavo Lietuvos trispalvės. Šv.Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje dvyliktą valandą prasidėjo iškilmingos šv. Mišios Vasario 16-ajai pažymėti. Į jas gražiai išsirikiavę atžygiavo Pajūrio ir Šilalės miesto jaunieji šauliai, lydimi šių kuopų vadų Algimanto Dragūno ir Jono Linkevičiaus, o prie jų prisijungė ir Šilalės Stasio Girėno trečiosios suaugusiųjų kuopos šauliai, vadovaujami šios kuopos vado Petro Astrausko. Nors ir gerokai pavėlavę, nešini savo vėliava, į šv.Mišias atvyko ir Šilalės „Bočiai“, lydimi šios draugijos pirmininkės Danutės Pieterienės.


Tėvynės mylėtojai savo darbus ir norus turi patikėti Dievui

Šiauliai. Vasario 16-ąją prisimename ir pagerbiame ne tik Lietuvos valstybingumo atkūrimo faktą. Prisimename ir žmones, kurie savo pasiaukojimu dovanojo šią šventę visiems. Prisimename maldas, sukalbėtas ir dar tebekalbamas už tėvynę.


Nepriklausomybės šventė

Kaunas. Paminklinėje Prisikėlimo bažnyčioje vasario 16–ają, minint Valstybės atkūrimo 87–ąsias metines, įvyko iškilmingi renginiai. Rytą buvo aukojamos šv. Mišios už Lietuvą. Eucharistijos liturgijai vadovavo ir pamokslą sakė Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius (pamokslą spausdiname atskirai). Pamaldų metu giedojo Kauno technologijos universiteto choras „Jaunystė“ (vadovė Danguolė Beinarytė). Vėliau grojo Kauno miesto simfoninis orkestras. Vakare šv. Mišias – padėką Dievui už Lietuvos laisvės atgavimą aukojo klebonas dekanas kun.Vytautas Grigaravičius. Šv. Mišių metu giedojo ir po pamaldų koncertavo choras „Leliumai“ (vadovas ir dirigentas prof. Albinas Petrauskas, dirigentė Ramutė Štreimikytė, vargonavo Dalia Jatautaitė).


Ašarų sidabru verkė Gojaus šilas...

Šv.Mišias Kruonio bažnyčioje
aukojo Kaišiadorių vyskupas
Juozapas Matulaitis. Kairėje -
diakonas Kęstutis Dvareckas,
dešinėje - kunigai Robertas
Mikalauskas ir Rokas Puzonas

Kruonis. Vasario 15-osios pavakarę miestelyje vyko žuvusiųjų partizanų pagerbimas. Ši diena pasirinkta todėl, kad Kruonio šile 1946 m. vasario 15 d. vakare Didžiosios Kovos apygardos trys partizanai persikėlė per Nemuną į Darsūniškį vykdydami užduotį - iškelti vasario 16-ąją Kruonyje Lietuvos trispalvę. Užduotis nelengva. Visoje apylinkėje siautėjo baudėjai – stribai, čekistai. Partizanai papuolė į pasalą. Užvirė mūšis. Partizanai Lekavičius ir Krušinskas (abu dar tik devyniolikmečiai) žuvo vietoje, o jų vyresnysis vadas Žukauskas buvo sužeistas, bet, nenorėdamas patekti gyvas į priešų rankas, nusišovė.


Aukos – nukentėjusiesiems,
labdara – skurstantiesiems

Vilkaviškis. Kelis sausio sekmadienius Katedroje ir kitose bažnyčiose, vykdant „Lietuvos Caritas“ akciją, buvo renkamos aukos Pietryčių Azijoje nuo cunamio nukentėjusiems žmonėms. Vilkaviškio dekanato bažnyčiose surinkta per aštuonis tūkstančius litų. Gausiai aukojo Kybartų, Virbalio, Bartninkų ir Alksninės, Alvito, Pilviškių, Keturvalakių ir kitos parapijos. Vien Vilkaviškio parapijos žmonės grynais pinigais ir pervesdami per banką paaukojo 3497 litus.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija