Atnaujintas 2005 vasario 25 d.
Nr.16
(1317)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Telšių vyskupijoje

Tauragės dekanate

Moksleivių dėmesys ir pagarba – Lietuvos nepriklausomybei

Jaunieji šauliai
per šv. Mišias

Bendra Vasario 16-osios
minėjimo dalyvių
nuotrauka po šv. Mišių

Poetė Irena Tamošaitienė
baigia renginį savo eilėmis

Priesakos akimirkos
Lomių kultūros namuose

Lomiai. Kiekvienas padorus valstybės pilietis privalo žinoti ne tik savo teises, bet ir pareigas. Viena pagrindinių pareigų – gerbti savo šalį, paminėti valstybines šventes.

Lomių parapijoje veikia Lomių ir Šakviečio pagrindinės mokyklos, kuriose, padedami mokytojų, mokiniai pamini valstybines šventes, sukaktis. Lietuvos Nepriklausomybės šventei mokiniai pradėjo rengtis prieš mėnesį. Mokyklų jaunieji kraštotyrininkai keliavo į Pažalpio kaimą, kuriame gyveno 1918 metų savanoris Petras Venglikas. Šakviečio mokinių grupelė vyko į Tauragę, kur gyvena Šakviečio savanorio Mykolo Valterio dukra Marija Čiubajevienė. Jaunosios kraštotyrininkės užrašė savanorio dukters atsiminimus.

Lomių parapijos istorija gana turtinga. XX a. pradžioje čia apsigyveno nemažai 1918 metų savanorių, kurie iš valstybės gavo žemės, ją dirbo, kūrėsi ir su viltimi žiūrėjo į ateitį. Jaunieji kraštotyrininkai užfiksavo, kad Lomių krašte gyveno šie savanoriai: Vincas Liutkus, Petras Venglikas, Juozas Ivoškis, Antanas Arvasevičius, Antanas Kleinickis, Jonas Jonča, Jonas Donyla, Antanas Šlefendoras, Petras Norbutas, Mykolas Valteris, Juozapas Jovaišas ir kiti.

Vasario 16-osios minėjimas Lomiuose paprastai vyksta ne kultūros namuose, ne mokykloje, o parapijos bažnyčioje. Šią tradiciją įvedė buvęs klebonas kunigas Alvydas Vaitkevičius su aktyvesniais mokytojais. Šiais metais Nepriklausomybės minėjimas prasidėjo šv. Mišiomis, kurias už tėvynę aukojo naujasis parapijos klebonas kun. G.Jazbutis. Šv. Mišiose dalyvavo jaunieji šauliukai, ateitininkai, jaunieji valančiukai – vaikai rankose laikė pačių padarytas trispalves. Po šv. Mišių susirinkusieji prisiminė Lomių parapijos istoriją, kuri nepamiršta, nuolat po trupinėlį renkamos žinios. Mokiniai, parengti mokytojų L.Aukštaitienės ir G.Jagmino, giedojo giesmes, dainavo tautiškas dainas. Po koncerto visi minėjimo dalyviai ėjo į kapines, kur ant 1918 metų savanorių kapų uždegė žvakeles, kapus papuošė vėliavėlėmis.

Kultūros namuose Šakviečio pagrindinės mokyklos mokiniai – naujieji jaunieji šauliai – priėmė priesaiką. Ceremonijai vadovavo šios mokyklos direktorius ir jaunųjų šauliukų vadas Vytautas Stonys.

Parapijos jaunimas, dalyvaudamas tradiciniame Nepriklausomybės dienos minėjime, tikrai nepamirš savo krašto istorijos. Prie Vasario 16-osios minėjimo rengimo visuomet prisideda Lomių kaimo kultūros darbuotojos Elena Liutvinienė ir Nijolė Norvaišienė.

Lomių gyventoja, Kaimo rašytojų sąjungos narė Irena Tamošaitienė į Vasario 16-osios minėjimą visuomet ateina su naujomis eilėmis. Šiemet ji šiai šventei irgi skyrė savo eilėraščių.

Elena BAZINIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija