Atnaujintas 2005 vasario 25 d.
Nr.16
(1317)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Neišsisklaidžiusios miglos

Petras KATINAS

Paskutinieji apklausos duomenys rodo, jog net trys ketvirtadaliai Lietuvos žmonių pageidautų, kad KGB rezervininkų sąrašai būtų paviešinti. Tačiau primenama, kad už tai pasisako dažniausiai vyresnio amžiaus žmonės, o jaunimas tuo klausimu dažnai neturi savo nuomonės. Neturi, nes nežino, koks siaubingas monstras buvo KGB. O nežino todėl, kad niekas apie tai jiems nepasakoja. Nei mokyklose, nei universitete (nepriklausomai ar tai Vilniaus universitetas, ar Vytauto Didžiojo universitetas), nei pagaliau šeimoje. Teko kalbėti ne su vienu aukštosios mokyklos studentu, ir ne kokiu pirmakursiu, o jau bebaigiančiu studijas. Jie nesupranta, kodėl visuomenėje kilo toks triukšmas dėl KGB rezervininkų ir dėl Prezidento vykimo į Maskvą. Būsimasis bakalauras ir humanitaras, o ne koks nors nebaigęs vidurinės vadybininkas (išvežiojąs prekes į pardavimo „taškus“) nieko negirdėjo, kas ta Jaltos konferencija, dėl kurios Lietuva ir kitos Rytų Europos valstybės kelis dešimtmečius nešė komunizmo ir okupacijos jungą.

Toks istorijos nežinojimas – labai pavojingas reiškinys, kaip ir raginimai istorijos neužmiršusiems liautis knaisiotis po praeitį, netgi būti krikščionimis ir viską kitiems atleisti. Tik kažkodėl neužsimenama, jog prieš atleidimą privalo būti atgaila, pagaliau paprastas atsiprašymas. Ar kas juos girdėjo ne tik iš rezervininkų, bet ir KGB karininkų, pagaliau iš buvusių SSKP sekretorių? Reikėtų paklausti ir tų 40 „darbiečių“, dabar sėdinčių Lietuvos parlamente, kur jie buvo ir ką veikė Atgimimo metais. Galima garantuoti, kad dauguma jų nė viename daugiatūkstantiniame mitinge prieš sovietų okupaciją nėra dalyvavę. Tad ką jau kalbėti apie ką nors daugiau.

Nežinia ką kelerius metus veikusios Liustracijos komisijos vadovas, per tą laiką suradęs tik du ar tris kagėbistus, atsistatydino pareiškęs, jog negali knaisiotis po savo viršininko biografiją. Tačiau kodėl jis „nesiknaisiojo“ po kitų biografijas, nors faktai seniai akis bado?! Tiesą sakant, tos komisijos rankos iš pat pradžių buvo surištos. Mat pagal nežinia kieno sukurptus Lietuvos įstatymus, jeigu asmenys buvo įtraukti į KGB rezervą, tai dar nereiškia, kad jie sąmoningai bendradarbiavo su šia sovietine represine struktūra. Dabar šios komisijos nariai, pradedant savo vadovu, vienas po kito rašo prašymus dėl atsistatydinimo, o VSD vadas Prezidentui pareiškė jau turįs kelias kandidatūras į Liustracijos komisijos pirmininko postą. Tik kažin ar nauja šluota šluos, ar vėl ramiausiai stovės kampe? Juo labiau kad VSD vadovas išvis rengiasi atsikratyti atsakomybės už Liustracijos komisijos darbą – esą ji negali būti pavaldi departamentui. Be to, įstatymų dėl liustracijos sugriežtinimo keisti niekas nesirengia. Ne tas galvoje įstatymų leidėjams. Antai aukštai pakelta galva iš teismo salės į laisvę išėjo Lietuvos kontrabandos karaliumi vadinamas V.Karalius. Jis net neslepia, kad jo iniciatyva anas „varguolių gynėjų“ Seimas priėmė jo ir kitų kontrabandos bosų padiktuotą įstatymą, naudingą tik stambiems kontrabandininkams. Maloningi teisėjai išaiškino, kad, Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare, mūsų šalis atleista nuo muitų sistemos, todėl kontrabandininkų veikla prarado pavojingumą... Taigi kontrabandai vis plačiau atveriamos durys. Štai naujausias Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimas sugriežtinti kai kurių paprasčiausių vaistų įsigijimą plačiai atvėrė duris kontrabandiniams vaistams iš Rytų šalelės. Jau dabar turguose jų be jokio vargo gali įsigyti.

Galima neabejoti tuo, kad ir Laikinosios Seimo komisijos, neva tiriančios KGB rezervininkų veiklą bei aplinkybes, kuriomis sovietmečiu į KGB rezervą buvo įtraukiami dabar aukštas pareigas užimantys pareigūnai, nieko konkretaus nenuveiks. Taip pareiškė vienas buvęs kadrinis KGB karininkas, pataręs tai komisijai liautis vaizduoti dirbančius, nes tas jų darbas – beprasmiškas. To KGB karininko nuomone, dabar Lietuvos valstybei ir jos specialiosioms tarnyboms turi rūpėti kur kas rimtesni dalykai. Pirmiausia išaiškinti dabar užverbuotus ir aktyviai dirbančius Rusijai šnipus ir rezidentus. Štai kur glūdi problema! Kitas dalykas, kurį stengiamasi nutylėti, tai išsiaiškinti ir atkreipti dėmesį, kodėl kaip tik dabar tas KGB skandalas vėl pradėtas eskaluoti ne tik Lietuvoje, bet ir kitose naujose NATO šalyse – Lenkijoje, Čekijoje, Vengrijoje. Čia nereikia didelio proto, kad įžvelgtum Maskvos pėdsaką.

O apie „rezervininkų“ lojalumą nereikėtų kalbėti. Dirbdami „lojaliai“, jie nesunkiai gali pakenkti valstybei. Pavyzdžiui, ateina pas KGB rezervininką, dabar užimantį vadovaujančias pareigas svarbioje Lietuvos institucijoje, koks nors „pažįstamas“ ir maloniai paprašo įdarbinti porą ar tris jo nurodytus „specialistus“. Ir štai KGB rezervininkas, dabar labai lojaliai dirbantis Lietuvos valstybei, „netyčia“ priglaudžia svetimos šalies labui dirbančius asmenis. O tie, kurie išdrįsta apie tai kalbėti, bemat apšaukiami rusofobais.

Kelia nerimą tai, kad Seimo Pirmininkas pavedė savo kanceliarijai sudaryti dar vieną komisiją, kuri turi išsiaiškinti, kuris iš Seimo narių galėjo paviešinti dalį KGB rezervininkų sąrašo. Suradus tokį „niekdarį“, jam grėstų netgi apkalta. Ir tikriausiai toks parlamentaras būtų nedelsiant išvarytas, nors Seimo Pirmininkas visąlaik kartoja, kad rezervininkų sąrašas turi būti paviešintas. Visai nesvarbu, jog kitiems Seimo nariams, padariusiems ir darantiems kasdien įvairiausius įstatymų ir Seimo statuto pažeidimus, tiktai švelniai pagrūmojama mažuoju piršteliu. Matyt, taip pat bus apsiribota ir trijų teisėjų, esančių KGB rezervininkų sąraše, atžvilgiu. Anot Aukščiausiojo Teismo ir Teismų tarybos pirmininko V.Greičiaus, tie vargšeliai sutiko talkininkauti čekistams, siekdami išvengti karinių mokymų, į kuriuos buvo kviečiami. Tačiau kas gi iš visų kitų tūkstančių šaukiamųjų nenorėjo išvengti tų mokymų? Juk niekas nėjo į juos savo valia. Tačiau didžiajai daugumai net į galvą neateidavo mintis ieškoti užuovėjos KGB. Kažkodėl tokios užuovėjos pirmiausia ieškojo aukštųjų partinių mokyklų absolventai, nors dabar vieni sako, kad tiktai kiaules prižiūrėjo, kiti kėlė į dideles aukštumas liaudies ūkį, treti vykdė „socialistinį teisingumą“. Tokį patį teisingumą daugelis tebevykdo ir dabar. Akivaizdžiausias pavyzdys – jau minėtas kontrabandos karaliaus triumfas.

Kodėl tokie sukčiai ir mafijos bosai geriausiu atveju atsiperka tiktai lengvu išgąsčiu? Daugelis tvirtina, kad jie paprasčiausiai nuperka Temidės sargus. Aišku, didelė dalis tiesos tokiuose teiginiuose yra. Bet negalima pamiršti dar vieno dalyko – tai tampraus KGB ryšio su nusikalstamomis struktūromis ir kaip taip greitai, vos atkūrus nepriklausomybę, tarsi kokios usnys suvešėjo įvairios nusikaltėlių gaujos. Dabar puikiai įsitaisę ir didžiules pensijas iš Rusijos gaunantys aukšti KGB karininkai galėtų daug papasakoti, kas kūrė tas gaujas ir kokiais tikslais. Deja, niekas tų Dzeržinskio anūkų nė pirštu nepajudina. Ir kaip juos pajudinsi, jeigu rankos surištos. Juk ims koks KGB pulkininkas ar majoras ir pasakys supykęs, kas iš dabar aukščiausioje valdžioje sėdinčiųjų jiems duodavo instrukcijas, kaip susidoroti su visokiais disidentais ir „buržuaziniais nacionalistais“. Todėl ir VSD direktoriaus pažadas atnaujinti Liustracijos komisijos veiklą, pakeisti jos sudėtį vargu ar ką nors pakeis. Kaip ir Seimo valdybos sprendimas sudaryti darbo grupę „Asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS slaptosiomis tarnybomis, registracijos, prisipažinimo įskaitos ir prisipažinusiųjų apsaugos įstatymo“ pataisoms rengti. Kiek tų komisijų ir darbo grupių jau buvo! Buvo priimtas netgi įstatymas „Dėl deputatų, įtariamų sąmoningu bendradarbiavimu su kitų valstybių specialiosiomis tarnybomis, mandatų patikrinimo“. O dėl „kitų valstybių“ specialiųjų tarnybų, tai, pasinaudojus šiuo teigimu, jau dabar pastebimas keistas bruzdesys. Antai vienas dienraštis paskelbė įtarimus, kodėl LTV ir LNK televizijų informacinių laidų žurnalistai, konkrečiai, Rita Miliūtė ir Virgis Valentinavičius, taip priešiškai nusiteikę KGB rezervininkų atžvilgiu. Ir paaiškinama kodėl: pasirodo, vienas šių žurnalistų dirbo „Amerikos balse“, kitas – „Laisvosios Europos“ radijuje. O tai reiškia, kad esą šių radijo stočių žurnalistus apmokydavo JAV CŽV ir kitos amerikiečių slaptosios tarnybos... Taigi galima sulaukti, kad ne tik šie minėti žurnalistai, bet ir kiti atvykę „amerikonai“ bus apšaukti Lietuvos kenkėjais. Aišku, tokiu kenkėju niekada nebus apšauktas vienas amerikonas, gerai žinomas Seimo ilgasėdis, dabar prisiglaudęs po „valstietės Šatrijos“ sparneliu.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija