Atnaujintas 2005 vasario 25 d.
Nr.16
(1317)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Ošia savo šilui

Pasvalio katalikių moterų draugijai – 10 metų

Pušaloto krikščionių
demokratų atsakingoji
sekretorė R.Vaišvilienė
(kairėje) sveikina Pasvalio
katalikes moteris draugijos
dešimtmečio proga.
Dešinėje – pirmininkė
B.Aukštikalnienė

Šaltoką sausio 30-osios popietę kultūros namuose sklido moterų balsų šurmulys. Pasvalio katalikių moterų draugijos pirmininkė B.Aukštikalnienė nuoširdžiai sveikino susirinkusias katalikes moteris ir svečius: Pasvalio bažnyčios kleboną dekaną kun. A.Neverauską, savivaldybės Tarybos narį gydytoją V.Povilionį, muzikos mokyklos mokytoją B.Petrauskienę ir jos auklėtinį kanklininką Lauryną.

Pasvalio katalikių moterų draugija savo gyvavimą pradėjo daugiau nei prieš 80 metų. Pasak B.Aukštikalnienės, draugijos pradžia – prieškario Lietuvoje, Pasvalyje. 1922 metais įvyko Katalikių moterų draugijos (KMD) steigiamasis susirinkimas, kuriame dalyvavo vietinis kunigas K.Krikščiūnas. Draugijos pirmininke buvo išrinkta Pasvalio mokytojo žmona Kostancija Kuosienė, ją vėliau pakeitė Liucija Karoblienė, vadovavusi iki 1940 metų, kol buvo uždrausta draugijos veikla, konfiskuota jos vėliava. Nuožmiomis okupacijos sąlygomis išliko vienas prieškario Katalikių moterų draugijos veiklos liudytojas – tai Švč. Mergelės Marijos su kūdikiu ant rankų paminklas senosiose kapinėse. Šis paminklas, kurį dabar prižiūri Pasvalio katalikės, skirtas mirusioms Motinoms atminti. Jis pastatytas tuomečių katalikių moterų pastangomis ir pašventintas kan. Butvilos 1933 metais, per Motinos dieną. Tą pačią dieną neturtingoms motinoms buvo suruošti pietūs, kuriuose dalyvavo nemažas būrelis inteligentijos atstovų. To meto draugijos pirmininkės L.Karoblienės laiške dabartinėms katalikėms moterims rašoma: „Mūsų tikslas tada buvo kuo daugiau šviesti kaimo moteris ir platinti leidžiamą žurnalą „Moteris“. Tuometinei Lietuvos KMD vadovavo p.Galdikienė. Mes šefavome šeimas ne tik Pasvalio miestelyje, bet skaitėme paskaitas Skrebotiškio parapijoje. Ten įsteigėme KMD skyrių. Mūsų narių buvo apie 80. Be to, nutarta greitu laiku ruošti loteriją, kurios pelnas bus skiriamas labdaringiems tikslams. Mūsų pastangomis sutvarkyta amžinos ramybės vieta – kapinės“ (kalba netaisyta).

Tokia buvo pradžia

„1994 m. rugpjūčio 7-ąją atkūrėme Katalikių moterų draugiją. Tada nutarėme ieškoti sąsajų su prieškario draugija, - prisimena Pasvalio KMD pirmininkė B.Aukštikalnienė. – Man pavyko Kaune rasti L.Karoblienę. Ji, sulaukusi daugiau nei aštuoniasdešimties, buvo šviesaus proto ir puikios atminties“. Pakviestos į steigiamąjį Pasvalio KMD susirinkimą atėjo trylika moterų. Dalyvavo dekanas mons. J.Balčiūnas ir klierikas A.Čepukaitis. Išrinkta draugijos valdyba, pirmininke – B.Aukštikalnienė.

„Iš pradžių mes buvome visur, kur reikėjo pagalbos atgimstančiai Tėvynei: bažnyčios renginiuose, kapinėse, kryžių slėnyje, ekskursijose, respublikiniuose ir tarptautiniuose renginiuose, - pasakoja B.Aukštikalnienė. – Mes bendravome, susirašinėjome su Biržų, Panevėžio, Pakruojo draugijomis. Rašėme laiškus į Seimą, į Švietimo ministeriją, žiniasklaidą“.

Pasvalio KMD nuostatomis tapo rašytojos Šatrijos Raganos mintys: „Ošti savo šilui“ ir „Aš nepamėgsiu saulės už tai, kad ji saulė, bet už tai, kad ji žmonėms šviečia“.

Kasmetėse draugijos konferencijose, žinoma, kalbama apie moteris, jų problemas. Visur stengiamasi išryškinti vidinį moters grožį, ieškoma „deimančiukų“. Praėjusiųjų metų konferencija „ant ratų“ buvo neįprasta. Dalyvavo viešnios iš Pakruojo ir Panevėžio. Katalikėms moterims smalsu kuo daugiau sužinoti apie pietrytinio Pasvalio krašto šviesuolius, todėl aplankytas Talkonių kaimas. Čia, kun. A.Lipniūno sodyboje, prie kryžiaus KMD dvasios vadovas monsinjoras J.Antanavičius ir Mariaus Katiliškio bibliotekos darbuotoja B.Lipinskaitė papasakojo apie vieną šviesiausių mūsų tautos asmenybių, visuomenininką, geradarį, vargšų šelpėją ir jaunimo bičiulį. Kelionė tęsėsi per Pumpėnus, Stebeikėlius, Daujėnus, Žadeikius. Skambėjo giesmės, B.Brazdžionio eilės ir dainos.

Pasvalietės, vadovaujamos S.Tamulienės ir V.Čirvinskienės, aplankė Palangą, Vilnių, Kernavę, Šiluvą, Kryžių kalną, Žemaičių Kalvariją, Aukštaitijos nacionalinį parką, Kretingos vienuolyną, Vilniaus kunigų seminariją. Susitiko su Pasvalio rajono Vaškų, Pumpėnų, Daujėnų, Krinčino seniūnijų bendruomenėmis.

Jubiliejinėje Katalikių moterų draugijos šventėje dalyvių žvilgsnius patraukė knygų, lankstinukų, gautų suvenyrų paroda, kuri turiningai nušvietė KMD veiklą. Pasvalio katalikių moterų šventė baigėsi prie karštos arbatos ar garuojančios kavos puodelio lietuvių liaudies dainomis ir kanklių skambesiu.

Regina TREPEKŪNIENĖ

Pasvalys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija