Atnaujintas 2005 vasario 25 d.
Nr.16
(1317)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Įspūdinga Vilniaus čigonų vaikų
kelionė į Pivašiūnus

Įspūdingos kelionės dalyviai
su Pivašiūnų klebonu
mons. Vincu Baubliu
ir „Lietuvos atminties keliai“
pirmininku Vytautu Anušausku

Retas atvejis, kai valdžios atstovui žmonės gali pasakyti ačiū už tikrai prasmingą ir naudingai žmonėms atliktą darbą. Šį kartą nuoširdžiai dėkingi Vilniaus merui yra Vilniaus Kirtimų romų (čigonų) bendruomenė ir Vilniaus miesto mokyklų moksleiviai, dalyvavę įspūdingame renginyje „Europos kelias - Lietuvos kelias“, skirtame Vasario 16-ajai paminėti. Šią kelionę romų vaikams ir sostinės moksleiviams dovanojo Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas ir Agnė Zuokienė. Kelionę organizavo visuomeninės organizacijos „Lietuvos atminties keliai“ pirmininkas Vytautas Anušauskas. Į ją buvo pakviestas ir Lietuvos skautų sąjungos atstovas. Visą kelionę vaizdo kamera filmavo operatorius Romas Nefas.

Šventėje dalyvavo VRM reprezentacinis pučiamųjų instrumentų orkestras (vadovas plk. Algirdas Radzevičius), Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmų berniukų ir jaunuolių choras „Sakalėlis“ (vadovė Margarita Viesulienė ir vargonininkė Dalia Šakenytė), Vilniaus „Gerosios vilties“ vidurinės mokyklos mergaičių skudutininkių ansamblis „Viltis“ (vadovė Ona Amulytė), pirmus žingsnius žengiantis romų muzikos ansamblis „Roma de drom“ ir Pivašiūnų vidurinės mokyklos vaikų kapelija „Griežliukė“ (vadovas Algirdas Glovickis).

Išlydint vaikus į kelionę maršrutu Vilnius-Pivašiūnai-Alytus, miesto meras visiems palinkėjo geriau pažinti Lietuvos žmonių gyvenimą ir stengtis greičiau integruotis į jį. Šių eilučių autorius vaikus kvietė dalyvauti žiemos ir vasaros laikotarpiais skautų organizuojamuose žygiuose ir stovyklose.

Atvykę į Pivašiūnus, vaikai pirmiausia aplankė bažnyčią su stebuklingu Dievo Motinos paveikslu. Bažnyčią 1825 metais pastatė benediktinas Celestinas Sarakas. Bažnyčios klebonas mons. Vincas Baublys aukojo šv. Mišias romų ir lietuvių vaikams.

Susipažinę su bažnyčios istorija, keliautojai ilgesniam laikui apsistojo Pivašiūnų vidurinėje mokykloje, kur buvo pavalgydinti ir pagirdyti. Po skanių pietų mokyklos direktorius Juozas Leškevičius pakvietė visus į koncertų salę, kur Vilniaus ir Pivašiūnų mokyklų vaikai demonstravo savo meninius sugebėjimus. Įspūdingai pasirodė meninis romų kolektyvas. Berniukų choras „Sakalėlis“ atliko klasikinės muzikos kūrinius. Ansambliai „Griežliukė“ ir „Viltis“ dainavo ir griežė liaudies muziką. Ir dainos, ir šokiai vaikams paliko neišdildomą įspūdį.

Po koncerto, atsisveikinę su Pivašiūnų moksleiviais, V.Anušausko vadavaujami visi išvažiavo į Alytų. Čia buvo aplankytas Lietuvos Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotas pėstininkų batalionas. Jaunimas susipažino su griežta kariška tvarka, aplankė senovinių ginklų parodą, kur prityrę kariai demonstravo senųjų ginklų subtilybes, papasakojo, kaip jie čia gyvena, aprodė kareivines. Vėlai vakare visi dalyviai buvo pavaišinti skania grikių koše. Atsisveikindami mokiniai kariams linkėjo ištvermės saugant mūsų valstybės sienas ir sakė esą įsitikinę, kad dėl savo ateities jie gali būti ramūs.

Ričardas SIMONAITIS
Lietuvos skautų sąjungos brolijos
vyr.skautininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija