Atnaujintas 2005 vasario 25 d.
Nr.16
(1317)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Pasiansai ir niuansai

Petras KATINAS

Buvusio Ukrainos prezidento Leonido Kučmos žentas oligarchas Viktoras Pinčukas, vienas didžiausių „prichvatizuotojų“ savo uošvio valdymo laikais, už grašius įsigijęs pačią didžiausią Europoje metalurgijos gamyklą „Krivorožstal“, dabar vos ne kiekvieną dieną aiškina žurnalistams, kad jis suprato „oranžinės revoliucijos“ siekius ir pritaria jiems. V.Pinčukas netgi pareiškė primokėsiąs tiek, kiek reikės, už šį jo kartu su kitu oligarchu Rinatu Achmetovu, vadinamu Donecko klano valdovu, privatizuotą metalurgijos gigantą. Be „Krivorožstal“, vien tiktai Dnepropetrovsko regione V.Pinčukas ir R.Achmetovas privatizavo didžiausią anglies holdingą ir dar kelias dešimtis metalurgijos ir energetikos įmonių.

Ką darys su šiais oligarchais naujoji Ukrainos premjerė „oranžinė ledi“ Julija Timošenko, dar nežinia. Apskritai pažadėjusi vadovautis tiktai įstatymais, ji susidurs su daugybe sunkumų. Tuo labiau kad jeigu ji ryžtųsi peržiūrėti stambiausių pramonės gigantų privatizavimo rezultatus ir bandytų paspausti oligarchus Pinčuką ir Achmetovą, tie nesėdėtų sudėję rankų. Jie irgi turi savo kozirių. Pirmiausia naująjį Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos pirmininką Piotrą Pirošenką. Jie iškart gali iškelti klausimą, kokiu būdu P.Pirošenkos rankose atsidūrė didžiulis Kijevo fabrikas „Leninskaja kuznica“, milžiniškas Verchnedneprovsko krakmolo kombinatas, garsusis konditerijos koncernas „Rošen“ ir dar daugybė fabrikų visoje Ukrainoje. Per visą rinkimų kampaniją P.Pirošenka, vadinamas šokolado karaliumi, aktyviai rėmė V.Juščenką ir, kaip teigia žinovai, netgi nulėmė jo pergalę. Todėl Maskvos laikraštis „Tribuna“ teigia, kad rusų pinigais P.Pirošenka finansavo „oranžinę revoliuciją“, nes jo fabrikų konditerijos produkcija užpildyti ne tik Maskvos ir Sankt Peterburgo, bet ir visos Rusijos prekybos centrai ir net gūdžiausios provincijos parduotuvės. „Vadinasi, rusai finansavo Ukrainos opoziciją“, - apgailestauja „Tribuna“.

Dabar Rusijos imperininkai graužiasi, kad Rusija finansavo naujų atominių blokų statybą Chmelnickio ir Rovno atominėse elektrinėse. O šios elektrinės yra Galicijoje, tai yra Vakarų Ukrainoje, kuri ir yra pagrindinė dabartinio prezidento V.Juščenkos tvirtovė ir atrama. Todėl dabar Vakarų Ukraina visiškai aprūpinta elektros energija, o Donecko V.Janukovičiaus šalininkų grūmojimai nutraukti akmens anglių tiekimą į Vakarų Ukrainą jos vadovams kelia tiktai juoką.

Ukrainos prezidentas V.Juščenka savo pirmojo vizito į Maskvą metu pareiškė, kad draugystė ir bendradarbiavimas su Rusija bus tęsiamas, tačiau jis nutrūks, jeigu bus bandoma pažeisti nacionalinius Ukrainos interesus. Aišku, Maskva jau nieko negali padaryti nei „šokolado karaliui“ P.Pirošenkai, nei Vakarų Ukrainos energetikams. Tačiau ji labai supyko ant L.Kučmos žento V.Pinčuko, „išdavusio“ Kremliaus statytinį V.Janukovičių. Pirmiausia gerokai sumažino Ukrainos vamzdžių importą iš V.Pinčuko metalurgijos giganto „Krivorožstal“. Taip pat sumažino penkių metalurgijos gamyklų produkcijos importą. Įdomu, kad šios įmonės yra Dnepropetrovsko srityje, kuri yra laikoma Maskvos placdarmu Ukrainoje. Mat šių penkių įmonių vadovai išreiškė savo lojalumą prezidentui V.Juščenkai ir premjerei J.Timošenko. Maskvai liko tik Donbaso regionas tikintis, jog kaip tik Donbase bus kalama prorusiškų jėgų pergalė 2006 metų Ukrainos parlamento rinkimuose.

Supratusi, kad šaukštai popiet, Maskvos propaganda gerokai pritilo ir mažiau puola naująjį Ukrainos prezidentą V.Juščenką. Dabar visa kritikos ir šmeižtų ugnis nukreipiama į premjerę J.Timošenko. Ypač akcentuojama, kad ji anksčiau sudarinėjo nešvarius sandorius su buvusiu „Gazprom“ bosu Remu Viachirevu, dėl ko esą V.Viachirevas ir buvo atstatydintas. Taip pat J.Timošenkai nuolat prikišami jos ryšiai su buvusiu Ukrainos premjeru Pavlu Lazarenka, kuris dabar teisiamas Jungtinėse Valstijose. Aišku, nepamirštama knaisiotis po premjerės asmeninio gyvenimo peripetijas. Šaipomasi, kad ji nėra jokia Ukrainos Žana d’Ark, nes yra pusiau armėnė. Mat jos tėvo pavardė Grigianas. Jis paliko šeimą vos gimus dukrai. Ypač akcentuojama, kad ji, būdama 19-os metų, „suvystė“ žymaus Dnepropetrovsko partinio funkcionieriaus metais jaunesnį sūnų Aleksandrą ir visą laiką laikiusi jį „po padu“. Dar pabrėžiama, kad J.Timošenkos vyras Aleksandras kartu su dukra Eugenija, kuriai neva priklauso unikalūs Ukrainos granito karjerai, gyvena Londone. Žodžiu, įprastas Rusijos propagandos metodas – pateikti labiausiai politiškai neišprususiems visuomenės sluoksniams bulvarinio pobūdžio „sensacijas“ siekiant apjuodinti labiausiai pavojingus politinius priešininkus „artimajame užsienyje“. Pakanka prisiminti mūsų prof. V.Landsbergį, kuris juodinamas ir šmeižiamas jau ištisus penkiolika metų. Dabar prie didžiausių Rusijos priešų, be prof. V.Landsbergio, priskiriami naujieji Ukrainos lyderiai V.Juščenka, J.Timošenko bei Gruzijos prezidentas M.Saakašvilis.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija