Atnaujintas 2005 kovo 2 d.
Nr.17
(1318)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Priešinsis euro įvedimo atidėjimui

Abejonės įvesti eurą gali reikšti norą turėti laisvas rankas prieš savivaldos rinkimus

Trečioji pastarųjų savaičių aktualija – ne dujos, nes valdančioji koalicija laikinai užgesino vidinius nesutarimus, bet žymiai didesnė, susijusi su valdančiosios koalicijos valstybiškumo ir vienybės išmėginimais. Turiu omenyje euro įvedimo klausimą. Iš Vyriausybės kabinetų ir koridorių pastarąją savaitę pasigirdo balsų, – Premjeras apie tai kalbėjo viešai, – kurie rodo, kad kažkas iš valdančiosios koalicijos partnerių abejoja, ar tikslinga nuo 2007 metų įsivesti eurą. Jeigu tokioms abejonėms būtų pritarta, tai reikštų, kad smulkiems politiniams tikslams būtų aukojamas svarbiausias artimiausio laikotarpio strateginis tikslas. Būtų aukojami visi iki šiol padaryti valstybės įsipareigojimai, tarp jų ir Europos Sąjungai visai neseniai pateiktoje Konvergencijos programoje.

Kodėl valdančiojoje koalicijoje pasigirdo abejonių, rengiant 2006 metų biudžeto projektą dėl euro įvedimo tikslingumo nuo 2007-ųjų, man visiškai suprantama: 2007 metų kovą vyks savivaldos rinkimai. Ir visiškai akivaizdu, kad valdančioji koalicija, ypač jos naujosios partijos, tokios kaip Darbo partija, o gal ir Valstiečių bei Naujosios demokratijos partijų sąjunga, norėtų prieš savivaldos rinkimus turėti laisvas rankas daryti populiarius, žmonių mėgstamus sprendimus, nesusaistytus įsipareigojimų dėl euro įvedimo, įsipareigojimų Europos Sąjungai ir jos pinigų politikai.

Gal valdančioji dauguma bijo kainų šuolio prieš rinkimus, kurio tikisi įvedus eurą?

Man atrodo, kad kainų šuolis yra mitologija. Europoje buvo įvedamas euras ir ypatingų šuolių neteko pastebėti. Išskyrus vienintelį dalyką, kad kai kur suapvalinant kainas prekybininkai dažniau apvalindavo iki didesnės, o ne mažesnės ribos. Manau, kad čia Vyriausybė gali tartis su prekybininkais ir skatinti juos apvalinti iki mažesnės ribos bei padėti žmonėms įveikti visus psichologinius barjerus, su kuriais jiems teks susidurti. Atrodo, kad pagrindinis psichologinis barjeras žmonėms bus tai, kad, gavęs, pvz., 1000 litų algos, pradės gauti 300 eurų. Galimas toks psichologinis smūgis, kad gauni tris kartus mažiau, bet kitų šalių patirtis mums gali padėti tuos barjerus įveikti.

Žinoma, jeigu batalijos dėl euro įvedimo įsiliepsnos valdančiojoje koalicijoje, tai jos pasieks ir visuomenę ir nepadės strateginio sprendimo įgyvendinti taip efektyviai, kaip jį reikėtų įgyvendinti.

Pasinaudodamas proga, nors ta diskusija dar nėra įsismarkavusi, – ji, matyt, valdančiojoje koalicijoje vyksta tylomis, nes buvo sudaryta net speciali darbo grupė, – norėčiau perspėti valdančiają koaliciją, kad mes kategoriškai priešinsimės euro įvedimo atidėjimui ir euro įvedimo klausimą laikysime valdančiosios koalicijos strateginės svarbos egzaminu. Ir jeigu ji pasirodys nesugebanti tokio egzamino išlaikyti, gali būti, kad svarstysime pačių radikaliausių politinių veiksmų perspektyvą.

Parengta pagal spaudos konferencijos,
įvykusios vasario 21 dieną, medžiagą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija