Atnaujintas 2005 kovo 2 d.
Nr.17
(1318)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Paslaptis ir branda

Knygos sutiktuvėse –
aktoriai Saulius Bagaliūnas,
Rūta Staliliūnaitė
ir poetė Aldona Elena Puišytė

Tikra švente poetinės mūzos gerbėjams tapo vasario 17 dieną Kaune, Maironio lietuvių literatūros muziejaus poeto svetainėje, vykusios jau 75-metį atšventusios Paštuvos karmeličių vienuolyno tretininkės poetės Aldonos Elenos Puišytės-Grigaliūnienės poezijos knygos „Įsiklausyti“ sutiktuvės (8-ajame puslapyje spausdiname pluoštą jos eilėraščių – red.). Kaip sakė renginio vedėja, šio muziejaus direktorė ir rašytoja Aldona Ruseckaitė, A.E.Puišytė yra išleidusi 17 poezijos, prozos ir eseistikos knygų suaugusiesiems ir vaikams. Iš jų reikšmingiausia yra ši, paskutinioji. Joje randi neišsenkančių minčių, gelmių ir prasmių. Čia be galo daug grožio su žmogiška branda, kai grožimasi pasauliu „iš tolo laisva širdimi“. Kai į pasaulį žvelgiama išmintingai, keliant jam ir žmogui egzistencinius klausimus. O pasaulio trapumas – tai dovana ir kryžius. Knygoje autorė poetiniu žvilgsniu „eitų vis spinduliu virš prarajos“, kalbėjo renginio vedėja.

A.Ruseckaitės mintis pratęsė rašytoja Rita Vinciūnienė (jos recenzija apie šią knygą buvo paskelbta „Nemuno“ savaitraštyje). Jos pasisakymas priminė kelionę–pasižvalgymą ne tik po A.E.Puišytės (1991 metais nominuotos Nacionalinei premijai gauti) kūrybą, bet ir po jos knygos „Įsiklausyti“ skyrius – su Biblijos pranašais ir šventaisiais, su paukščių bei gėlių vardais. Kalbėtoja pastebėjo, kad reikia ne tik įsiklausyti, bet ir išgirsti, nes poetė rašanti širdimi. Ji savo eilėraštyje prisimenanti ir meilę ne iš šio pasaulio. Autorei R.Vinciūnienė palikėjo dar ne kartą pralenkti tikrovę.

Kur kas žemiškesni ir žmogiškesni buvo poetės postmodernistės Dovilės Zelčiūtės pastebėjimai. Ji iškėlė jubiliatės kūrybą virš kūniškų kasdieninių baimės jausmų. O kūrėjos kasdiena yra ištisinė kūrybos branda. Kūrybos, per kurią kaip upė teka paslaptis ir kurioje dominuoja vertybės.

A.E.Puišytė padėkojo „savo širdies bičiuliams, atėjusiems čia per pusnį“, ir perskaitė eilėraštį „Tyla“. Ji pastebėjo, kad mūsų gyvenime yra per daug triukšmo, betikslio bėgimo, skubėjimo. Kur? Vardan ko? Kodėl? Juk ar ne patys žmonės savo elgesiu sukelia gamtos stichijas, cunamius. Ta mintimi gyvendama, poetė rengė ir šią knygą. Apsilankė Betliejaus vienuolyne, žavėjosi mergaičių drąsa gyventi kitaip, atsižadant triukšmo, daiktų ir viso to, kas žemiška. Pakalbinta renginio vedėjos apie savo poetinius kalambūrus vaikams, A.E. Puišytė pasakė, kad tam buvo susigalvojusi ir slapyvardį – Alonija Pakėtaitė, kuria pasirašo jauniesiems skaitytojams skirtus kūrinius.

Renginyje poetei gražiai talkino ir kiti meno žmonės. Aktorius Saulius Bagaliūnas pasirinko skaityti poetės eilėraščius, vedančius į lietuvišką sakralinę erdvę prie pievų, prie vienatvės, eilėraštį apie Teresę iš Avilos. Aktorė Rūta Staliliūnaitė paskaitė trumpus „trijų eilučių pasaulio“ eilėraštukus, įsijautė į jų skambesį ir gelmę. Jie moko mus vienuoliškai, iš tolo grožėtis aplinka. Ypač pažymėtina pianistė Sonata Bielionytė, šio renginio kulminaciją pasiekusi klausytojus sužavėjusia savo pamėgta introdukcija iš Pjetro Maskanjo operos „Kaimo garbė“, pritaikyta vargonėliams ir fortepijonui. Turėjusius skambėti bažnyčios varpus čia tarsi atstojo vėliau jubiliatės padovanoti aidūs keraminiai skambalėliai, kuriais renginio pabaigoje tilindžiavo jos apdovanotieji visi šio renginio talkininkai; „artėja pavasaris“, priminė poetė.

Tuo tarpu A.E.Puišytė, kaip sakė, „susijaudinusi ir labai susigėdusi“, priėmė gerbėjų apdovanojimus. Tai Rašytojų sąjungos Kauno skyriaus pirmininko Petro Palilionio, pasak jo, „labai dvasingai, draugiškai, tolerantiškai poetei“ dovanotą solidžią, kelių poetų autografuotą knygą „Literatūros sinonimų žodynas“, dailės albumą dovanojo „Nemuno“ savaitraščio vyriausiasis redaktorius Viktoras Rudžianskas. Sulaukė Kazio Požėros ir kitų sveikintojų – aktorių, pedagogų, žurnalistų sveikinimų ir linkėjimų.

Antanas STAŠKEVIČIUS

Kaunas

Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija