Atnaujintas 2005 kovo 2 d.
Nr.17
(1318)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Menas renkasi geriausius

Tautodailininkas
Antanas Jusevičius

Vienas iš parodos
laureatų Evaldas Pauza

Medžio kompozicija
„Koncerto chorui, orkestrui
ir kaimo kapelai generalinės
repeticijos pabaiga“

Ausma Bankauskaitė
prie savo kūrinio „Įkalčiai“

Kauno paveikslų galerijoje buvo atidaryta miesto menininkų darbų paroda–konkursas „Geriausias 2004 metų kūrinys“. Tai tradicinė paroda, surengta septintą kartą. Jos koordinatorė Eglė Komkaitė–Baltušnikienė pasidžiaugė, kad šioje parodoje dalyvauja net 125 meno kūrėjai – tai didžiausias menininkų skaičius per šio pobūdžio parodas. Prisiminta, kad praėjusiųjų parodų laureatais yra tapę menininkai Danielius Sodeika, net tris kartus – Pranas Griušys, taip pat Antanas Obcarskas, Aušra Kleizaitė, Algis Lapienis, kiti kūrėjai.

Dabartinės parodos tematika, raiškos formos labai įvairavo. Buvo skulptūros, medžio, keramikos, o daugiausia – tapybos darbų. Kai kurie tie kūrybos darbai buvo tarsi kiek savotiški, paprastam žmogui ne itin suvokiami. Tačiau jie vis dėlto buvo pripažinti meno kūriniais, nes buvo priimti į šią reprezentacinę parodą. Štai, pavyzdžiui, ant pakabos pakabinti balti trumpomis rankovėmis vyriški marškiniai su pripiešta juosva „varlyte“. Šis Resnos Noreikytės kūrinys vadinasi „Elitas“. Arba – rėmelyje sukabinta apie šimtas įprastų raktų. Šį savo darbą Relita Mažuolytė–Meilionienė pavadino „Dievo širdimi“. Matyt, į kiekvieną kūrinį dera pažvelgti kūrėjo akimis, subtiliau suvokti jo mintį. Savo darbus eksponavo Remigijus Sederavičius, Eglė Česonytė, Inga Marcinkevičiūtė, kiti menininkai.

Parodos nugalėtojai buvo aiškinami dviem etapais. Savo žodį tarė parodos lankytojai, galėję eksponatus apžiūrėti keletą dienų prieš rezultatų susumavimą. Jie rinko labiausiai patikusį kūrinį, jo autorių. Iš viso buvo pateikta apie 1200 nuomonių. Savo požiūrį išreiškė ir vertinimo komisija.

Parodos lankytojams, vertintojams itin gerą įspūdį paliko tautodailininko iš Rumšiškių Antano Jusevičiaus iš medžio išdrožta medžio kompozicija „Koncerto chorui, orkestrui ir kaimo kapelai generalinės repeticijos pabaiga“. Menininkas išdrožė apie aštuoniasdešimt grojančių, dainuojančių mažų linksmų žmogeliukų, juos nudažė, kiekvieną pastatė į savo vietą ir pateikė žiūrovams. Visi jie gyrė sumanų ir išradingą tautodailininką. A.Jucevičius pelnė du apdovanojimus ir žiūrovų simpatijų prizą.

Antanas medžio drožyba užsiima jau dvidešimt metų, per tą laiką yra išdrožęs daugybę įvairiausių darbų. Užsiėmimas meistrui patinka, todėl tikriausiai dėl to jam ir sekasi.

Geriausiu 2004 metų autoriumi taip pat pripažintas skulptorius Evaldas Pauza, pateikęs parodai skulptūrinį darbą „Aktas“, kuriame reljefiškai pavaizduotas paspirtukas. O tapytoja Ausma Bankauskaitė geriausiąja buvo pripažinta už savo tapybos darbą „Įkalčiai“.

Beje, buvo dar vienas, paguodos, prizas. Jis buvo paskirtas Agnei Jonkutei už kūrinį „Aš prisimenu visus savo meilužius“. Bet paties kūrinio parodoje… nebuvo. Jis, matyt, kažkam labai patiko ir buvo nugvelbtas. Ką gi, tokių ir panašių dalykų parodose pasitaiko. Gal tai dargi pliuso ženklas autorei…

Benjaminas ŽULYS

Kaunas

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija