Atnaujintas 2005 kovo 2 d.
Nr.17
(1318)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Ištikimų savam kraštui išpuoselėtas

Mons. Kazimiero Vasiliausko
atminimo kambaryje

Vabalninko krašto muziejaus
vadovė Ona Šoblinskienė
prie kultūros židinio vėliavos

Vabalninko krašto muziejus neseniai pasipildė naujais eksponatais. Jiems įrengtas atskiras kaimo buities reikmenų kambarys. Senienas dovanojo vienoje rajono mokyklų mokytoja dirbusi moteris. Susirengusi išvykti gyventi į Panevėžį, ji sugalvojo atiduoti muziejui per daugelį metų turėtus daiktus. Norint juos sutalpinti, teko įrengti dar vieną muziejaus kambarį.

Muziejus, įsikūręs buvusio moksleivių bendrabučio pastate, dabar turi penkiolika kambarių. Juose išdėstyta apie 4,5 tūkstančio eksponatų. Visi jie buvo paliesti Onos Šoblinskienės, 37 metus išdirbusios lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja, rankomis.

Muziejaus vadovė O. Šoblinskienė, kaip ir jos artimiausi padėjėjai mokytojas Algirdas Garbauskas, mokytojos pensininkės Mirdza Garbauskienė, Angelė Jurevičienė, dirba negaudami jokio atlyginimo.

Leisti muziejaus ir bažnyčios pastoracinės tarybos laikraštėlį „Žolinės varpai“ mintis kilo buvusiai geografijos mokytojai A. Jurevičienei. Skaitytojus nemokamai jis aplanko per didžiąsias katalikų šventes - Velykas ir Kalėdas. Jau pasirodė penki „Žolinės varpų“ numeriai. Ne vieną jų finansiškai rėmė Vabalninko klebonas kan. Povilas Miškinis. Biržų dekanas laikraštėliui yra parašęs ir straipsnių. Noriai jame bendradarbiauja Vabalninko seniūnas Stepas Gudas – kultūrai neabejingas žmogus. Kitas „ Žolinės varpų“ numeris išeis ne per Velykas, bet gegužės mėnesį, Vabalninkui švenčiant 450 metų sukaktį.

Verta įsidėmėti tai, jog muziejus turi savo vėliavą ir herbą. Jiems lėšų skyrė dvi labdaringos Biržų krašto moterys. Muziejuje yra biblioteka, turinti apie 1300 knygų. Maždaug pusę jų dovanojo kanauninkas P.Miškinis. Mėgsta čia užsukti studentai, grįžę pas tėvus į Vabalninką.

Bažnyčioje įkurtas muziejus - neatskiriama krašto muziejaus dalis. Jo ekspozicijoje galima susipažinti su Vabalninke dirbusiais kunigais, vargonininkais. Čia galima pamatyti kulkų pervertą šventą paveikslą. Prieš jį ginklą pakėlė kažkoks piktadarys. Jaudinanti skulptūrinė grupė, vaizduojanti Švč. Mariją su kūdikiu ant rankų. Ilgai buvo nežinomas jos autorius, bet paslaptį atskleisti padėjo muziejaus vadovė O.Šoblinskienė. Ji pirmoji pastebėjo užrašą ant dirbinio, jog tai padarė 71 metų Juozas Morkūnas 1941 metais.

O pirmaisiais muziejaus eksponatais tapo O. Šoblinskienės surinkta medžiaga apie Vabalninko žemės šviesuolius - kalbotyrininkę Antanę Kučinskaitę ir garsųjį poetą Joną Strielkūną. Muziejaus vadovė jau tada juos asmeniškai pažinojo.

Su jauduliu praveriame monsinjoro Kazimiero Vasiliausko atminimo kambarį. Iš Biržų krašto kilęs, Sibiro lagerių baisumus kentęs dvasininkas buvo dažnas svečias muziejuje. Jis buvo vienas pirmųjų jo lankytojų. Paskutinį kartą monsinjoras čia buvo likus keliems mėnesiams iki savo mirties. Vilniuje gyvenęs dvasininkas jau buvo nestiprios sveikatos, tačiau Vabalninko bažnyčioje jis galėjo aukoti šv. Mišias, pasakyti pamokslą.

Vabalninko kraštui ištikimų žmonių rankomis išpuoselėtas muziejus rugpjūčio mėnesį pažymės savo veiklos dešimtmetį. Šiuo metu jis įkurdintas gerose patalpose, jame ir per didžiausius šalčius nesugrumba rankos. Kultūros židiniu rūpinasi seniūnija, kuo įstengdama jam padeda. Vabalninką pasiekęs gandas, jog šio krašto muziejus gali tapti Biržų muziejaus „Sėla“ filialu, muziejininkų visuomenininkų neišgąsdino. Su kolegomis Biržuose jie sutaria puikiai.

Bronius VERTELKA

Vabalninkas, Biržų rajonas

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija