Atnaujintas 2005 kovo 9 d.
Nr.19
(1320)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Penkioliktoji Kovo-11-oji. Kur esame?

Pasiekta tikrai daug. Užtenka paminėti vien tik Lietuvos narystę NATO ir Europos Sąjungoje. Todėl kategoriškai nesutinku su tais, kurie stengiasi menkinti Lietuvos pasiekimus, dažnai turėdami paprastą pragmatinį tikslą – bandydami politiškai parodyti, kad jie būtų buvę geresni už tuos lyderius ir tas partijas, kurių dėka tai buvo pasiekta.

Galima pasidžiaugti, kad per šiuos penkiolika metų buvo įgyvendinti Sąjūdžio programos keturi didžiausi tikslai: sukurti nepriklausomą valstybę; įtvirtinti demokratiją ir žmogaus teises; sukurti rinkos ekonomiką; integruoti Lietuvą į Vakarų struktūras. Visa tai pasiekta ir galima tik pasidžiaugti, kad nors per šiuos penkiolika metų tikri dešinieji valdžioje buvo tik ketverius metus (1996-2000), tačiau dešinioji Sąjūdžio programa vis tiek buvo įgyvendinta. Čia galima geru žodžiu paminėti ir socialdemokratus, kurie nuo tokios dešiniosios programos neišdrįso nutolti. Nors kai ką savo valdymo metais ir pagadino, ir stipriai pagadino, bet Sąjūdžio nutiesti bėgiai buvo tokie aiškūs ir tvirti, kad net ir kairiųjų valdomas Lietuvos traukinys tik jais ir galėjo važiuoti.

Žiūrėdami į šiandieninę situaciją galime ir turime konstatuoti, kad kairieji Lietuvoje moka neblogai važiuoti nutiestais bėgiais, bet nelabai moka tiesti naujų. Šiandieninis valdžios blaškymasis su tuo ir yra susijęs, kad po praėjusių metų pasiekimų Sąjūdžio nutiesti bėgiai kaip ir baigiasi, o naujų niekas iš esančiųjų valdžioje nesugeba tiesti. Todėl ir nežinoma, ką daryti su mokesčiais, rytoj nebus žinoma, ką reikia daryti su energetika, todėl blaškomasi sprendžiant ir elementarius, ir strateginius klausimus.

Tėvynės sąjunga šventė, švenčia ir švęs Kovo 11-ąją. Tai didžiausia šventė, todėl mus stebina šiuo klausimu kilęs ažiotažas, kad konservatoriai rengiasi šią dieną švęsti. Mes nesigėdijame vadintis patriotais ir tuo, matyt, skiriamės nuo kitų, tarp jų ir nuo kai kurių žurnalistų ar politikos analitikų. Penkioliktajam Kovo 11-osios jubiliejui būtume surengę dar šaunesnę šventę, bet „neįkandome“ „Siemens Arenos“. Vilniuje švęsime tik „Forum Palace“. Bet švęsime ne vien Vilniuje, švęsime visoje Lietuvoje. Noriu priminti, kad pernai šventėme Sporto rūmuose. Pažadu, kad Kovo 11-osios 20-mečiui būsime pajėgūs samdyti „Siemens Areną“.

Andrius Kubilius

Mintys iš kovo 7 dienos spaudos konferencijos. Apie Tėvynės sąjungos požiūrį į energetikos klausimus skaitykite priede „XXI amžiaus horizontai“

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija