Atnaujintas 2005 kovo 10 d.
Nr.20
(1321)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Žuvo Aslanas Maschadovas

A. Maschadovas - mirtinas
Kremliaus priešas
ir buvęs čečėnų didvyris
EPA-ELTA nuotrauka

Žuvo čečėnų sukilėlių vadovas Aslanas Maschadovas. A. Maschadovas buvo nukautas kaime Tosltoi-Jurte, kur vyko susišaudymas. Čečėnų sukilėliai planavę kovo 8 dieną surengti teroro aktą Čečėnijoje ir užimti Tolstoj Jurtą, sukelti paniką. Sukilėlių planus rusų šnipams pavyko atskleisti surengus specialią operaciją Vedeno ir Nožaj Jurto rajonuose. Ten buvo suimti du čečėnai iš Šamilio Basajevo grupuotės bei vienas - iš A. Maschadovo aplinkos. Jie ir atskleidę savo vadų planus.

„Tai buvo žmogus, su kuriuo buvo galima derėtis”, - sakė Maskvos Helsinkio grupės pirmininkė L. Aleksejeva. A. Maschadovas nebuvo teroristinio sparno vadas pasipriešinimo kovoje, pažymėjo A. Čerkasovas iš „Memorial” organizacijos. Anot jo, vargu ar dabar Š. Basajevas nutrauks savo teroristinę veiklą Čečėnijoje ir kur nors kitur Šiaurės Kaukaze. Garsią rusų žurnalistę A. Politkovskają sukrėtė žinia apie A. Maschadovo mirtį. Jos manymu, A. Maschadovo žūtis „ne tik nesustabdys karo Čečėnijoje, bet dar labiau sukomplikuos padėtį šioje Šiaurės Kaukazo respublikoje”.

Žuvus A.Maschadovui, galima spėti, kad čečėnų kova prieš Rusiją taps nuožmesnė. Tikėtina, kad vadovavimą čečėnų pasipriešinimui gali perimti žymiai radikalesnis lauko vadas Šamilis Basajevas. Todėl V.Putinas neturi pagrindo džiaugtis sunaikinęs A. Maschadovą. V.Putinas, sužinojęs apie A.Maschadovo žūtį, įsakė ištirti lavoną, atpažinti, o nužudymo „operacijos“ organizatorius ir vykdytojus apdovanoti.

Čečėnijos karo vadovybė jau tą pačią vado žūties dieną įsakė sukilėlių būriams toliau tęsti kovą pagal patvirtintą pavasario-vasaros karinės kampanijos planą.

* * *

Du vyrai įkūnijo besitęsiantį Čečėnijos karą su Rusija - buvęs prezidentas A. Maschadovas ir radikalusis Š. Basajevas. Priešingai nei Š. Basajevas, 1951-aisiais gimęs A. Maschadovas niekada neprisiėmė atsakomybės už brutalius čečėnų teroristų išpuolius. Tačiau Kremlius vis vien kaltino jį už daugelį čečėnų išpuolių. Iš pogrindžio A. Maschadovas vis mėgino derybomis užbaigti dešimt metų trunkantį konfliktą. Tačiau Rusijos prezidentas V. Putinas atmetė visus pasiūlymus, teigdamas, kad su teroristais deramasi nebus. Kadrinis karininkas A. Maschadovas sovietų armijoje pakilo iki pulkininko. 1992-aisiais jis grįžo į savo gimtinę Čečėniją. Po pirmojo karo su Maskva ir taikos susitarimo A. Maschadovas 1997-aisiais buvo išrinktas Čečėnijos prezidentu. Rusija už A.Maschadovo galvą buvo pažadėjusi dešimt milijonų dolerių. Iki paskutinio momento daugeliui rusų liko mįslė, kodėl maždaug 80 tūkst. Čečėnijoje dislokuotų kareivių ir milicininkų nesugebėjo suimti A. Maschadovo. Teigiama, kad jis kartu su Š. Basajevu nuolat buvo Čečėnijoje.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija