Atnaujintas 2005 kovo 16 d.
Nr.21
(1322)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Sielos šulinys dar nepripildytas

Žymi Panevėžio
tautodailininkė
Stasė Mikeliūnienė

Panevėžio apskrities G.Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos dailės galerijoje „Antrasis aukštas“ eksponuojama Stasės Mikeliūnienės akvarelių paroda „Tylus kalbėjimas“. Autorė čia rodo 24 savo darbus, atliktus per pastaruosius ketverius metus.

Meno mylėtojams S.Mikeliūnienė gerai žinoma. Ji dirba G. Petkevičaitės-Bitės bibliotekos rankraščių skyriuje, yra diplomuota bibliotekininkė. Sunkiai rasi kultūros židinyje patalpą, kurioje nekabėtų Bibliotekininkų draugijos garbės narės kūrinių. Apie 40 metų akvarele ir pastele tapanti menininkė yra dalyvavusi maždaug 30 parodų, iš jų apie 20 buvo personalinės. Panevėžietės kūryba galėjo džiaugtis aplinkinių rajonų centrų gyventojai, jos darbų buvo Korėjoje. S.Mikeliūnienės paveikslų yra Vokietijoje, Šveicarijoje. Moteris palaiko ryšius su skulptoriaus Juozo Zikaro artimaisiais. Ji gerai pažinojo menininko marčią Aldoną Zikarienę. Nemažai Stasės kūrinių ši buvo išsivežusi į Niujorką. Sukaupusi didelę lietuvių menininkų darbų kolekciją, A.Zikarienė ją dovanojo Čikagos dailės muziejui. Šioje kolekcijoje yra ir S.Mikeliūnienės paveikslų.

Įvaldyti tapybos paslaptis S.Mikeliūnienei padėjo profesionalūs dailininkai Kazimieras Naruševičius, Stasė Medytė, Kęstutis Beržanskis. Jos kūryboje vyrauja gėlės, tačiau panevėžietė nevengia ir gamtos vaizdų. Moteris išsitarė, jog tam įtakos turėjo net jos mergautinė pavardė – Žilvitytė. Savo metų tautodailininkė neslepia. „Jaučiuosi taip, kaip būdama 24-erių, tačiau prie jų reikėtų pridėti dar 50“, – su šypsena žvelgė S.Mikeliūnienė. Be tapybos savo gyvenimo neįsivaizduojanti Panevėžyje žinoma moteris kalbėjo: „Per trumpas gyvenimas, kad suspėtum aprėpti, suprasti gamtos darną, metų kaitos nuostabius, subtilius spalvų tonus ir niuansus, jų skambesį. Jau didesnė gyvenimo dalis nutekėjo laiko upėmis, metai išdalyti, o sielos šulinys dar nepripildytas“.

Bronius VERTELKA

Panevėžys

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija