Atnaujintas 2005 kovo 16 d.
Nr.21
(1322)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Apie Ispaniją – senelių namuose

Savanorė iš Ispanijos
Irenė Gonzalez
Sanso Panemunės
senelių namuose

Pažymint Tarptautinę gidų dieną, vasario 21-ąją Panemunės senelių namuose besidarbuojanti savanorė iš Ispanijos Irenė Gonzalez Sanso suorganizavo nuotaikingą renginį „Pakeliaukime po Ispaniją“.

Renginys prasidėjo pažintiniu videofilmu „Ispanija“. Nuo praeitų metų rugsėjo šiuose senelių namuose talkinanti savanorė lietuviškai pramoko kalbėti jau po poros mėnesių. Vis dėlto jai komentuojant šį filmą talkino vertėja – šių namų dienos skyriaus lankytoja Ana Dobrovolskienė, kuri, pasak direktorės Aldonos Krinickienės. yra gimusi ir 28 metus gyvenusi Brazilijoje, kol 1956-aisiais su tėvais sugrįžo į jų gimtąjį Kauną. I.Gonzalez sakė, kad iš draugų sužinojusi, jog jaunimo savanoriškos veiklos centras „Deineta“ yra parengęs ES programą „Jaunimas“, kuris ir nukreipė ją savanoriškai veiklai čia, kad padėtų negalios ištiktiems žmonėms integruotis į visuomenę, susigrąžinti jiems dėl gyvenimo negandų prarastą pasitikėjimą savo jėgomis. Galbūt todėl Irenės kasdien labai laukia močiutės Anelė, Ada, Stefanija ir kitos. Atvykdama I.Gonzalez norėjo pamatyti Baltijos šalių miestus, susipažinti su žmonių gyvenimu. Dar ji sužinojo, kad Žemės ūkio universitete pagal Erasmus programą mokosi vaikinai iš Ispanijos, Šveicarijos ir kitų Europos šalių. Todėl, Irenės pakviesti, į šį renginį atvyko keturi studentai – trys iš Ispanijos ir vienas šveicaras savanoris. Reikėjo pamatyti, kaip vienas jų, pritardamas gitara, dainavo ispaniškas dainas, paskui, aidint flamenko melodijai, visi šoko sevillano šokį drauge su ispaniškai pasidabinusiais seneliais, prisisegusiais raudonas rožes. Be to, renginio dalyviai buvo mokomi ispaniškų žodžių, senelių namų direktorė A.Krinickienė vedė viktoriną apie Ispaniją, praplėtusią dalyvavusiųjų akiratį.

Renginio pabaigoje visi buvo vaišinami obuoliais, čia kasdien valgomais apelsinais ir savanorės I.G.Sanso per naktį keptu patiekalu tortilla de patata, panašiu į lietuvišką plokštainį. Seneliai buvo labai laimingi: juk rengėsi šiai šventei porą mėnesių, mokėsi dainuoti „ala bamba“. Tarp renginio dalyvių buvo Panemunės senelių namų dienos skyriaus lankytojų ir nemažai miesto visuomenės – netgi jaunimo.

Antanas STAŠKEVIČIUS

Kaunas

Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija