Atnaujintas 2005 kovo 25 d.
Nr.24
(1325)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Eucharistijos patirtis: Šv.Juozapo iškilmės Alytuje

Alytaus Šv. Angelų Sargų
bažnyčioje koncertavo
valstybinis Vilniaus kvartetas:
Audronė Vainiūnaitė,
Artūras Šilalė, Girdutis
Jakaitis, Augustinas
Vasiliauskas, tekstą
iš V.A.Dambravos knygelės
„Septyni žodžiai” skaitė
klebonas kun. Arūnas Užupis

Netikėti pokyčiai liturgijoje

Kovo 19-oji liturginiame kalendoriuje skirta šv.Juozapo, Švč.Mergelės Marijos Sužadėtinio, visos Katalikų Bažnyčios globėjui pagerbti. Šia proga šventiškai nusiteikę tikintieji rinkosi į Alytaus Šv.Angelų Sargų bažnyčią, tikėdamiesi savo širdyse atnaujinti teisiojo Juozapo paveikslą.

Tačiau tądien maldos namuose apie šv.Juozapo iškilmes bylojo tik skaisčiai raudonas kunigo Arūno Simonavičiaus arnotas bei šv. Mišių už mirusius Juozapus intencijos...

Perskaitęs Šv.Mato evangelijos mintis apie Paskutinės vakarienės, budėjimo Getsemanėje bei Jėzaus suėmimo įvykius (Mt 26, 17-50), kun.A.Simonavičius savo pamoksle išsamiai aptarė Judo išdavystės bei Jėzaus kančios įvykius, vaizdžiai susiejęs juos su kančia, patiriama kiekvieno žmogaus gyvenime, kai nenorime įsileisti Dievo Sūnaus į savo širdį.

Po šv. Mišių dekanas kun. Arūnas Užupis pakvietė gausiai susirinkusius maldininkus antroje iškilmių dalyje pasiklausyti Valstybinio Vilniaus kvarteto atlikėjų Audronės Vainiūnaitės, Artūro Šilalės, Girdučio Jakaičio, Augustino Vasiliausko koncerto. Bažnyčios tyloje skambėjo virtuoziškai atliekamos kompozitoriaus Jozefo Haidno sonatos, klebonas kun. A.Užupis skaitė tekstą iš Vytauto A.Dambravos knygelės „Septyni žodžiai”. Klausytojų širdis virpino įtaigiai pateikta Išganytojo prikalimo prie kryžiaus septyniomis vinimis istorija.

Pasibaigus koncertui, Kristaus kančios prislėgti, iškilmių dalyviai tylūs skirstėsi į namus. Šioje vietoje akylesnis skaitytojas turėtų pasiteirauti: o kaip Šv.Juozapo iškilmės? Jų taip ir nesulaukėme.

Vietoje džiaugsmo šventės - Jėzus suimtas ir prikaltas prie kryžiaus Verbų sekmadienio išvakarėse.

Atsisakyta Velykų dvasinės konferencijos

Jau ketveri metai Alytuje didžiųjų Bažnyčios švenčių progomis po iškilmingų šv.Mišių buvo įprasta kartu su savivaldybe organizuoti dvasines konferencijas miesto bendruomenei teatro arba savivaldybės salėse. Konferencijose į parengtą dirvą tikėjimo sėklas sėjo visiems gerai pažįstami dvasininkai: mons. Alfonsas Svarinskas, kun.Kęstutis Brilius, MIC, kun.dr. Vytautas Brilius, MIC, kun. Vaidotas Labašauskas, kun. dr. Algirdas Petras Kanapka, kun.Valdas Simonaitis, kapelionai kunigai Miroslavas Dovda, Antanas Matusevičius ir kt. Meninės dalies programoje dalyvavo žinomi miesto kolektyvai: ansambliai „Dainava”, „Varsa”, „Retro”, „Bočiai”, studija „Lakštangėlė” ir kt.

Šiemet dekanas kun. A.Užupis nutarė Velykų konferencijos mieste nerengti. Šio rašinio autorei ir renginių vedėjai atsakė: „Gana ir taip tų išlaidų, be to, antrą Velykų dieną aš irgi noriu pailsėti: reikia nuvažiuoti pas tėvus...” O kad Velykų intencija kažkas būtų surengta, nepasitaręs su bendruomene priėmė miesto savivaldybės pasiūlymą.

Ką reiškia koncertai maldos namuose?

Žvelgiant į pastaraisiais metais pradėjusius plisti koncertus miesto bažnyčiose, norisi prisiminti popiežiaus Jono Pauliaus II enciklikoje „Centisimus annus” paskelbtas mintis apie visuomenėje vykstančius procesus, pasikeitus politinei santvarkai.

„Istorija moko, kad demokratija be dvasinių vertybių nesunkiai virsta aiškiu ar paslėptu totalitarizmu. Nepripažįstant transcendentinės tiesos, triumfuoja valdžios jėga.

Totalitarizmo kultūra ir praktika neigia Bažnyčią, arba bent stengiasi padaryti ją priklausomą bei paversti savo ideologiniu aparatu”, - pažymėjo Popiežius, aptardamas valdžios savivalės klausimus enciklikos skyriuje „Valstybė ir kultūra”.

Akivaizdu, kad valdžios atstovai, priverstinai siūlydami savo Kultūros programose finansuojamus atlikėjus maldininkų auditorijai, siekia dvasinius renginius bažnyčiose pakeisti koncertais. Ar sugebėsime atsilaikyti miesto biudžete maldos namų remontui paskirtų pinigų žavesiui, neišduodant dvasinių vertybių ir deramai joms atstovaujant?

Kristina BONDAREVA,
VšĮ „Dienos namai” direktorė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija