Atnaujintas 2005 kovo 25 d.
Nr.24
(1325)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Per Velykas atnaujinkime pasiryžimą būti tikrais Bažnyčios nariais

Telšių vyskupo velykinis laiškas

Mielli Telšių vyskupijos tikintieji, broliai seserys Kristuje!

Šiemet švenčiame Kristaus Prisikėlimo šventę, pažymėtą popiežiaus Jono Pauliaus II paskelbtų Eucharistijos metų ženklu! Kristaus mirties auka, iš meilės mums sudėta, apvainikuota Prisikėlimu, tiesiogiai yra susijusi su Jį tikinčių bendruomenei – Bažnyčiai Viešpaties palikta dovana – Eucharistija. Apie Velykų ir Eucharistijos ryšį kalba popiežius Jonas Paulius II: „Kiekvienąkart švęsdami šv. Mišias sielos akis kreipiame į Velykų tridienį, į tai, kas nutiko Didžiojo ketvirtadienio vakarą per Paskutinę vakarienę ir po jos. Eucharistijos įsteigimas užbėga už akių įvykiams, kurie, pradedant kančia Alyvų sode, turėjo įvykti netrukus“ (Ecclesia de Eucharistia). „Eucharistija – šv. Mišios yra neišdildomai paženklintos Viešpaties kančios ir mirties įvykio. Ji yra ne vien jo priminimas, bet ir sakramentinis to įvykio sudabartinimas.


Neatgręžkime prisikėlusiam
Kristui nugaros

Vilkaviškio vyskupo velykinis laiškas

Mieli broliai ir seserys Kristuje!

Jau daugiau nei šešis šimtmečius mūsų Tėvynėje kiekvieną pavasarį švenčiamos Velykos – Kristaus Prisikėlimo iškilmė. Su kokiomis mintimis ir kokių išgyvenimų lydimi pasitinkame šią iškilmę šiemet?

Viešaisiais informacijos kanalais – per televiziją, radiją, spaudą – retsykiais samprotaujama, jog tai dar iš pagoniškų laikų perimta šventė, artima pavasario lygiadieniui, primenanti po žiemos sąstingio atbundančią gamtą. Tačiau Velykas tapatindami tik su žiemos pabaiga, besikeičiančiais gamtos ciklais, šią šventę labai nuvertintume.


Velykų džiaugsmo trimitininkės

Šventajame Rašte ne tik vyrai, bet ir moterys turi ypatingą reikšmę svarbiausiuose žmonijos išganymo įvykiuose. Nors neturinti analogų tragedija – visus žmones padariusi nuodėmės belaisviais (išskyrus Švč. M. Mariją), nes visi yra nusidėję ir stokoja Dievo garbės (plg. Rom 3, 23) – atėjo per pirmąją moterį Ievą (pirmiausia Ieva nupuolė, o netrukus ir Adomas, plg. 1 Tim 2, 14), tačiau neprilygstamos vertės - Jėzaus Kristaus įsikūnijimo - žvaigždė ryškiausiai Žemės piligrimus apšvietė per nuolankų motinų Motinos Marijos sutikimą su Dievo valia, ištariant trumpą, bet vieną reikšmingiausių žodžių žmonių istorijoje: „Fiat“ – „Tebūnie“.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija