Atnaujintas 2005 kovo 25 d.
Nr.24
(1325)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Ne toks turėjo būti Liustracijos įstatymas

Atkūrus nepriklausomybę, Seimas priėmė Liustracijos įstatymą, sudarė komisiją, kuriai vadovavo Damulis. Ši komisija ar nenorėjo dirbti, ar specialiai vilkino darbą. Ji faktiškai neišaiškino buvusių čekistų ir jų pakalikų. Dar nė vienas Lietuvos piliečių genocido vykdytojas nenuteistas, išskyrus Burokevičiaus grupę. Keletą jų bandė nuteisti, bet mūsų teismų buvo paleisti dėl nusikaltimo senaties ar dar dėl kitokių išvadų. Kodėl tai sugebėjo padaryti vokiečiai ir čekai, o mes tūpčiojome vietoje?

1997 metais buvau pakviestas į Vokietiją Rolando Budės, su kuriuo kartu teko dirbti Vorkutos lagerio kasykloje. Tuo metu Vokietijoje buvo svarstomas klausimas dėl komunizmo nusikaltimų vokiečių ir kitoms tautoms. Buvo iškviestas iš Rusijos prokuratūros atstovas ir jam pateiktas klausimas dėl padarytos žalos atlyginimo. R.Budė man uždavė klausimą: kokia yra padėtis Lietuvos mokyklose? Man paaiškinus, jog Lietuvoje dirba tie patys mokyklos direktoriai ir mokytojai, kaip ir sovietmečiu, jis pasipiktino ir pasakė, kad pas mus niekada nebus tautinio auklėjimo, neturėsime tautiškai išauklėto jaunimo. Vokietijoje mokytojai, dirbę vadinamosios demokratinės Vokietijos mokyklose, penkeriems metams nušalinti nuo darbo. Taip pat pasielgta su tais, kurie dirbo priverstinėse struktūrose. O kas darosi pas mus Lietuvoje?

1940 metais sovietams okupavus Lietuvą, pirmomis dienomis buvo išvežti į Sibirą devyni kunigai, į bolševikų kalėjimus pasodinta penkiolika kunigų. Tūkstančiai Lietuvos karininkų, inteligentų ir įvairių valstybės darbuotojų buvo suimta, ištremta, nužudyta, išvežta į lagerius. O per antrą okupaciją sunaikinta trečdalis tautos. Aš asmeniškai pateikiau prokuratūrai aštuonių bylų medžiagą apie okupantų nusikaltimus. Į visus pareiškimus gavau atsakymą – trūksta įrodymų. Sovietiniais laikais buvo teisiami pagal politinį nusikaltimą net nepilnamečiai. O štai dabar kaltų „nėra“. Vien Kupiškio rajone buvo užverbuoti 149 agentai, o visoje Lietuvoje tokių buvo apie 27 tūkstančiai.

Antanas ŠIMĖNAS,
Laisvės kovų dalyvis

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija