Atnaujintas 2005 kovo 25 d.
Nr.24
(1325)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Šv. Lukas globos Kauno klinikas

Džiuljeta KULVIETIENĖ

Šv. Mišių koncelebracijai
naujoje Šv. Luko koplyčioje
vadovavo arkivyskupas
Sigitas Tamkevičius

60 sėdimų vietų
koplyčioje susirinko
pacientai, gydytojai
ir svečiai
Ričardo ŠAKNIO
nuotraukos

KMUK kapelionas
kun. Jonas Babonas
(dešinėje)
ir mons. Vincentas Jalinskas

Šv. Lukas yra gydytojų globėjas. Didžiąją savaitę, antradienį, Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) pacientai ir gydytojai susirinko naujoje Šv. Luko koplyčioje.

60 sėdimų vietų koplyčią pašventino ir šv. Mišių koncelebracijai vadovavo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius. Šv. Mišiose giedojo moterų ansamblis „Kolegės“.

Matomais prisikėlimo ženklais arkivyskupas pavadino Paminklinės Prisikėlimo bažnyčios grąžinimą tikintiesiems ir Šv. Luko koplyčios atidarymą KMUK teigdamas, kad koplyčia buvo vienintelis „kabinetas“, kurio dar trūko Kauno klinikoms.

„Gyvenime gali įvykti visai neįtikėtinų dalykų, – prisiminė arkivyskupas S.Tamkevičius lankymąsi patalpoje, kuri tuomet dar nebuvo panaši į šiandien šventinamą Šv. Luko koplyčią. – Džiaugiuos šia valanda galėdamas dalytis su jumis. Iš šios sakyklos pirmą kartą skelbiamas Dievo žodis. Į koplyčią ateis Klinikų pacientai ir tikriausiai pirmiausia mels sveikatos. Sveikata yra turtas ir nėra gėda prašyti gyvybę valdančio Viešpaties grąžinti sveikatą. Pas Viešpatį einame, kai išgyvename Jo poreikį. Esu įsitikinęs, kad medikams svarbu pabūti su Viešpačiu. Kodėl? Kristus norėjo save dalyti visiems. Gydytojai ir slaugos personalas taip pat save dalija kitiems, nes jei nedalytų – nebūtų medikai, neatitiktų savojo pašaukimo. Dalyti save nuo ryto iki vakaro – labai sunku.

Kauno medicinos universiteto klinikos, kaip gydymo ir mokslo įstaiga, labai daug duoda visos Lietuvos gyventojams bei užsienio svečiams. Manau, ši koplyčia, pavadinta gydytojų globėjo Šv. Luko vardu, prisidės prie žmonėms skleidžiamos ir dovanojamos sveikatos bei gėrio. Šiandien daugelis supranta, kad, norint padėti žmogui, pirmiausia reikia gydyti jo dvasią, sielą. Tikiu, kad naujoji koplyčia tam deramai tarnaus. Nuo šiol čia visuomet gyvens Viešpats, laukdamas kiekvieno jūsų“, – sakė arkivyskupas, pašventinęs koplyčios patalpas ir šv. Mišių altorių, ant kurio nuo šiol visuomet bus aukojama nekruvinoji Viešpaties auka.

Arkivyskupas S.Tamkevičius padėkojo KMUK generaliniam direktoriui prof. Juozui Pundziui už idėją ir pastangas, kad Kauno klinikų bendruomenė turėtų naują erdvią koplyčią, visiems, kūrusiems, projektavusiems ir dirbusiems koplyčios kūrimo labui: Nukryžiuotąjį ir šv. Luko bareljefą sukūrusiam skulptoriui Kazimierui Sigitui Straigiui, koplyčios projekto autorei KMUK projektavimo grupės vadovei Rūtai Preikšienei, baldus kūrusiam Aurimui Sakalauskui.

„Šiandien čia apsigyveno Tas, kurio nesugeba aprėpti žmogaus protas, kurio nesutalpina visata“, – sakė KMUK kapelionas kun. Jonas Babonas ir kvietė būti su Viešpačiu džiaugsme ir liūdesy.

KMUK generalinis direktorius prof. J.Pundzius padėkojo arkiv. S.Tamkevičiui už keletą metų kartu puoselėtą idėją, už šv. Mišių auką jam ir kitiems kunigams, visiems susirinkusiems už bendrą maldą ir dalyvavimą atveriant koplyčios duris: sveikatos apsaugos ministrui prof. Žilvinui Padaigai, Kauno medicinos universiteto rektoriui prof. Remigijui Žaliūnui, KMUK kapelionui kun. J.Babonui ir visam Klinikų personalui bei pacientams.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija