Atnaujintas 2005 kovo 25 d.
Nr.24
(1325)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Šventiniai renginiai Vilniaus seminarijoje

Kovo 18 dieną Vilniaus šventojo Juozapo kunigų seminarijoje vyskupas Jonas Kauneckas suteikė lektoriaus ir akolito skyrimus vyresniųjų kursų seminarijos auklėtiniams. Pagal seną Bažnyčios tradiciją lektoriaus skyrimai suteikia teisę skaityti Šventojo Rašto skaitinius liturgijoje, akolitas gali dalyti šv. Komuniją bei tvarkyti liturginius indus. Skyrimai į minėtas tarnystes yra neatsiejama pasirengimo kelio į kunigystę dalis.

Skyrimų apeigoms vadovavęs Panevėžio vyskupas J.Kauneckas šv. Mišių homilijoje priminė prieš 100 metų gimusį kunigą-kankinį Alfonsą Lipniūną, ypatingai degusį meilės ugnimi Kristui ir Bažnyčiai. Vyskupas palinkėjo seminaristams sekti šio ir kitų pasišventusių kunigų pavyzdžiu ir netausojant savęs tarnauti Dievo tautai.

Prieš skyrimus visi seminarijos auklėtiniai atliko kelių dienų Gavėnios rekolekcijas, kurioms mąstymus apie karalių Dovydą pateikė Kauno Jėzuitų gimnazijos direktorius kun. Gintaras Vitkus, SJ.

Tos pačios dienos vakare iškilmingais vakariniais mišparais buvo pradėta švęsti seminarijos globėjo šv. Juozapo iškilmė. Mišparams vadovavo rektorius kun. Robertas Šalaševičius, mąstymą pateikė b. Juozapas Glėbas iš Šv. Pranciškaus Ksavero brolijos. Kovo 19 dieną iškilmingai rytmetinei liturginei maldai vadovavo kun. Juozapas Minderis. Šv. Mišias aukojo ir pamokslą sakė kardinolas Audrys Juozas Bačkis. Kartu meldėsi vyskupas Juozas Tunaitis, seminarijos vadovybės nariai, dėstytojai, patys seminarijos auklėtiniai bei svečiai.

Homilijoje kardinolas kalbėjo apie šv. Juozapo teisumą ir tikėjimą, linkėdamas sau, kunigamas ir klierikams niekada netapti vien sakramentų teikimo „profesionalais“, bet tarnystę vykdyti su meile. Kunigas, pasak ganytojo, atliekantis savo pareigas be meilės, yra panašus į skambantį varį.

Po šv. Mišių ir šventinių pietų vyko VšĮ Markučių dienos veiklos centro, kuris rūpinasi neįgaliųjų žmonių užimtumu, lankytojų kūrybos darbų paroda Biblijos motyvais. Parodos atidaryme kalbėjusi seminarijos bibliotekos vedėja Irena Aleksandravičienė pasidžiaugė, kad seminarijos koridorius papuošė su meile, subtiliu grožio pajutimu sukurti darbai. Seminarijos rektorius kun. R.Šalaševičius prisiminė ankstyvosios Bažnyčios kankinį Lauryną, kuris, paprašytas sugabenti Bažnyčios turtus, atvedė vargšus ir paliegusius žmones. Taigi didžiausias Bažnyčios turtas nėra architektūros statiniai, meno vertybės, bet žmonės, ypač silpnieji, vargšai, neįgalieji. Seminarijos vadovas pasidžiaugė, kad parengiamojo kurso auklėtiniai kartą per savaitę lankosi Markučių dienos veiklos centre.

Šventės pabaigoje buvo parodytas minėto centro dramos grupės ir Vilniaus kunigų seminarijos parengiamojo kurso studentų bendras spektaklis žmogaus būties tema.

VKS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija