Atnaujintas 2005 balandžio 1 d.
Nr.25
(1326)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Velykos ir Šventasis Tėvas

Popiežius Jonas Paulius II
palaimino tikinčiuosius

Velykinėse šv. Mišiose
Šv. Petro aikštėje Vatikane
EPA-ELTA nuotraukos

Vatikane prasidėjo
Velykų iškilmės

Velyknačio mišios
Šv. Petro bazilikoje Vatikane

Tedžiūgauja dangaus angelų minios, tebūna džiaugsmingai švenčiamos dieviškos paslaptys ir tesveikina Kristaus pergalę skardūs trimitai. Šiais Velyknakčio budėjimo šlovinimo himno žodžiais Bažnyčios liturgija mus perkėlė iš Gavėnios laikotarpio, iš Kristaus Kančios minėjimo į pagrindinę ir šviesiausią metų šventę – į Velykas.

Šiemetės Velykos Romoje, kaip visiems žinoma, skyrėsi nuo kitų pastarųjų metų Velykų: sergantis Šventasis Tėvas nevadovavo nei Velykų iškilmėms, nei kitoms Didžiosios savaitės ir Velykų pamaldoms. Nebuvo taip pat įprastinių sveikinimų kone visomis pasaulio kalbomis, taip pat ir lietuviškai, lig šiol skambėdavusių Velykų vidudienį. Šiemetėms Velykų Tridienio pamaldoms vadovavo Popiežiaus paskirti kardinolai. Visas pamaldas Jonas Paulius II atidžiai sekė savo bute, televizijos ekrane, visoms skyrė po trumpą raštu perduotą sveikinimą, kurie buvo celebrantų skaitomi prieš pamaldas. Tačiau velykinį apaštalinį palaiminimą Urbi et Orbi suteikė pats Popiežius. Nors ir praradęs balsą, tačiau pats Šventasis Tėvas kryžiaus ženklu palaimino Romos miesto ir viso pasaulio gyventojus.

Velykų iškilmės prasidėjo Velyknakčio liturgija Šv. Petro bazilikoje, kuriai Popiežiaus paskirtas vadovavo Tikėjimo mokymo kongregacijos prefektas kardinolas Jozefas Ratcingeris.

Velykų sekmadienio rytą minios maldininkų pripildytoje ir gėlėse skendinčioje Šv. Petro aikštėje buvo aukojamos Velykų Dienos šv. Mišios. Šiose šv. Mišiose Popiežių pavadavo Vatikano Valstybės sekretorius kardinolas Andželas Sodanas. Šv. Mišioms pasibaigus, kardinolas A.Sodanas perskaitė Šventojo Tėvo velykinę kalbą Miestui, tai yra Romai, ir pasauliui: Pasilik su mumis, Viešpatie!(...) Mums, Trečiojo tūkstantmečio vyrams ir moterims, reikia Tavęs, prisikėlęs Viešpatie! Būk su mumis dabar ir iki laikų pabaigos. Padaryk, kad materialinė pažanga niekados žmonėse netemdytų dvasinių vertybių, kurios yra jų civilizacijos siela. Stiprink mus, prašome, mūsų kelyje. Mes Tave tikime, į Tave sudedame savo viltis, nes tik vienas Tu turi amžinojo gyvenimo žodžius.

Pagal VR

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija