Atnaujintas 2005 balandžio 1 d.
Nr.25
(1326)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Būtina tinkamai vertinti sovietinį palikimą

Pareiškimas

Lietuvos krikščionims demokratams kelia nuostabą pastaruoju metu viešojoje politikoje įsivyraujančios Lietuvos valstybingumo pagrindus ir piliečių orumą paminančios tendencijos. Apgailėtina, tačiau Lietuvos politikoje vis labiau ryškėja savanaudiškumas, viešųjų ir privačių interesų painiojimas, amoralumas, nesiskaitymas su žmonių lūkesčiais.

Ypač stebina pastaruoju metu juntami bandymai riboti viešąją informaciją, įvairiais būdais užsitikrinant „tinkamą“ žinių sklaidą ir vertinimus. Paminėtinas vilkinimas paviešinti KGB bendradarbių sąrašus, nebuvimas atitinkamų desovietizacijos įstatymų, šiuos dalykus turinčių spręsti institucijų vangus veikimas, taip pat ir bandymai reabilituoti KGB rezervui priklausančius asmenis ir tuos, kurie Sąjūdžio akivaizdoje šlovino sovietinį režimą. Žmonėms peršama nuomonė, esą būtina pamiršti praeitį, siūlomas iškreiptas lygybės prieš sąžinę ir įstatymus principas: vis dažnesnė nuostata, kad savi yra lygesni už lygius. Politikai, kalbėdami apie moralios politikos būtinybę, deja, savo kasdienio elgesio ir viešo kalbėjimo atvejais dažnai šiuos raginimus visiškai paneigia: toliau gilinamas žodžių ir veiksmų, politikų ir žmonių lūkesčių atotrūkis. Panašu, kad valstybės politika, netekusi aiškių vertybinių kriterijų, išgyvena gilią krizę, kuri demoralizuoja ir visuomenę, stiprina jos nepasitenkinimą valstybės institucijomis.

Lietuvos krikščionys demokratai kviečia politikus nepamiršti Lietuvos įsipareigojimo asmenims, kovojusiems už Lietuvos laisvę, ir atsakingai puoselėti Lietuvos nepriklausomybės vertybes. Būtina vieną kartą teisiškai įvertinti sovietinį palikimą, griežtai ir aiškiai apibrėžiant politikų ir valstybės tarnautojų etikos normas bei tų normų veikimo teisinį mechanizmą ir sistemą. Situaciją gali pakeisti ne pavienių Seimo narių populistinės akcijos (badavimai, emocingos kalbos, viešai demonstruojamas karingumas ir pan.), o ryžtinga ir nuosekli visų valstybės institucijų veikla. Susidaro įspūdis, kad nė vienai valstybės institucijai nerūpi teisinio-moralinio nihilizmo banga, grėsmingai plintanti politikoje. Ar nebus teisus Lietuvos krikščionių demokratų jaunimas, savo požiūrį į valstybėje vykstančius procesus pavaizdavęs beveik šimtu besmegenių prie Seimo?

Lietuvos krikščionys demokratai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija