Atnaujintas 2005 balandžio 6 d.
Nr.26
(1327)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Miškų apsuptyje – negūdu

Kovo 4-ąją, pavasariui talkinant žiemai ar dar nenugalint jos, į Lekėčių (Šakių r.) laisvalaikio centrą (verkiant reikalingą kapitalinio remonto) gausiai rinkosi zanavykai: nuo 2002-ųjų čia kasmet rengiami respublikiniai rašytojų kūrybos vakarai „Kūrybos puokštė – šv. Kazimierui“. Šv. Kazimieras yra Lekėčių globėjas, jo vardu pavadinta miestelio bažnyčia, jam pastatytas ir 2001 metais pašventintas koplytstulpis.

Šiemet lekėtiškiams savo kūrybos paskaitė ir nuoširdžiai su jais pabendravo Kauno menininkai: poetas ir prozininkas Liudas Gustainis, poetas bardas Edmundas Janušaitis (beje, šioje gražioje šventėje dalyvaujantys ne pirmą kartą), šio rašinio autorius, žavioji šakietė Rita Juškevičiūtė-Mockeliūnienė, pernai išleidusi poetės Almos Karosaitės redaguotą ir kauniečio dailininko Gedimino Pempės iliustruotą eilėraščių knygą „Žvaigždėm ant šalto stiklo“, lekėtiškė Regina Klimaitienė, poezijos mylėtojus nudžiuginusi šiemet išleistu savo pirmuoju eilių ir miniatiūrų rinkiniu (jo viršelį puošia aliejumi tapytų autorės paveikslų reprodukcijos) „Kalbėk!“, vietos mokytoja poetė Rūta Krikštopaitienė. Vakaro vedėja, Lekėčių laisvalaikio centro renginių organizatorė Vaida Brazaitienė paskaitė salėje sėdėjusio, bet į „prezidiumą“ nesiveržusio lekėtiškio Antano Aleknonio knygos „Girių dienoraštis“ (leidykla „Lututė“, 2005) ištrauką ir „privertė“ jį išeiti iš kuklumo bokšto ir pasirodyti – nusilenkti... Gaila, dėl vienokių ar kitokių priežasčių į tradicinę šventę negalėjo atvykti literatai iš Marijampolės, Ukmergės ir Kazlų Rūdos.

Smagu, kad ir kūrėjai, ir klausytojai tą atmintiną vakarą gyveno gelmėje (trūko tik dermės juostos – vaivorykštės...), nutilus poezijos žodžiams, susirinkusiųjų širdis užliedavo sodrus gitaristės Erikos Lukšienės balsas.

Kai jauti vienas kitą, kai gera ir nesinori niekur skubėti, laikas tarsi neegzistuoja. Visgi jis sąžiningai dirbo, nemačiom užtemdė langus, lyg duodamas ženklą, kad laikas balnoti žirgus. Mūsų, kauniečių, žirgas buvo Kaune gyvenančios ir Lekėčiuose vaikų ir mišriam chorams vadovaujančios Violetos Belevičiūtės (beje, kylant nuo vaišių stalo ir atsisveikinant, šauniai gitara sugrojusios ir sudainavusios) automobilis, tądien nuvežęs į Zanavykijos pakraštį ir parvežęs atgal, aišku, kelią jam rodė Violeta...

Mano ir plunksnos bičiulių knygų spintose prisiglaus Zanavykų krašto poečių dovanotos knygos, sekcijose ar kur kitur – gauti suvenyrai, ant stalo gulės ir dar ne kartą bus vartomas 2005 m. kovo 4 d. išleistas Lekėčių literatų klubo „Šilagėlė“ kompiuteriu rinktas kūrybos almanachas „Respublikinis poezijos pavasaris Lekėčiuose (skirtas šv. Kazimierui)“.

Vladas VAITKEVIČIUS

Lekėčiai, Šakių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija