Atnaujintas 2005 balandžio 6 d.
Nr.26
(1327)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Nuo trispalvės iki apokalipsės

Alvydas Bulaka. Triptikai
„Eglė“, „Pasivaikščiojimas
mėnesienoje“, „Trimitai
šaukia“. Aliejus, drobė

Kovo 9 dieną Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje vyko šios bibliotekos ir Kauno valstybinės filharmonijos patalpose surengtos dailininkų klubų „Sfinksas“ ir „Meno sparnai“ tradicinės parodos, skirtos Kovo 11-osios penkioliktųjų metinių jubiliejui. Parodos rengėjai – minėti dailininkų klubai, kuratorius – Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) Kauno dailininkų skyrius (KDS), rėmėjai – Kauno savivaldybė, Kauno valstybinė filharmonija, Kauno apskrities viešoji biblioteka, gėlių salonas „Floros simfonija“, spaustuvė „Morkūnas ir ko“ (išleidusi puikų katalogėlį su šių klubų emblemomis ir autorių mintimis bei jų darbų iliustracijomis).

Parodoje dalyvavo 62 autoriai iš Vilniaus, Kauno, Marijampolės, Panevėžio, Druskininkų – daugiausia profesionalai. Šeši dailininkai buvo apdovanoti diplomais: Indrė Šataitė, Algirdas Šakalys, Viktoras Žilinskas, Alvydas Bulaka, Danutė Gajauskaitė ir Juozas Ruzgas. O iš viso keliuose šios bibliotekos aukštuose bei filharmonijos fojė eksponuojama 130 tapybos, akvarelės, skulptūros bei taikomosios dailės darbų.

Šventiniam parodos atidarymui vadovavo šios bibliotekos dailės parodų kuratorė menotyrininkė Vilma Šidiškytė. Kalbėjo KDS pirmininkas Eugenijus Nalevaika, klubo „Meno sparnai“ vadovas Vytautas Lagunavičius, klubo „Sfinksas“ prezidentas Vilius Slavinskas. Šventinę nuotaiką padėjo sukurti jaunas akordeonistas Arnas Mikalkėnas.

Nors šios parodos rengėjų – klubų tradicinės parodos data žiniasklaidoje paskelbta senokai, bet Kovo 11-osios jubiliejui ji pritaikyta tik atidarymo išvakarėse. Galbūt tai lėmė ir politizuotą darbų išdėstymo tvarką. Antai kai kam labiausiai „raudonas“ pasirodė dailininko Alberto Olšausko darbas „Mūsų nedaug liko“. Jis atsidūrė laiptinėje. Paveiksle pavaizduota trispalvė su raudonu – nors ir su daug plyšių – plotu, matyt, kėlė grėsmę. „Tai yra kontrastinės, papildančios, spalvos. Lygiai kaip juoda – balta. Deja, raudona spalva jau užkariauja ir mūsų trispalvę, o tikri lietuviai yra nustebinti mūsų valstybės valdymo. Taip kalbu todėl, jog esu nusivylęs tuo, kad Sausio 13-osios minėjimas Kauno menininkų namuose vyko pustuštėje salėje“, – sako A.Olšauskas.

O kas nesidomi politika, galėjo apžiūrėti Kazimiero Sigito Straigio medžio skulptūrą „Atgaila“ (kankinimo kėdė) arba Kazimiero Žaltausko „Apokalipsė – vyksmas“ – apie Jono pranašystę Šventajame Rašte bei senąjį lietuvių tikėjimą…

Ir vis dėlto nors susirinkusieji ir buvo parodos rengėjų kviečiami diskutuoti, bendrauti, bet nei ekspozicijose, nei kuluaruose debatų nevyko. Diskutuosime nebent prieš rinkimus. Kaip visada.

Antanas STAŠKEVIČIUS

Kaunas

Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija