Atnaujintas 2005 balandžio 20 d.
Nr.30
(1331)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Praturtinęs lietuvių literatūrą

Stepas Zobarskas
(1911-1984)

Stepas Zobarskas
su žmona Matilda
ir dukra Nijole
apie 1949 metus

1944 metais, rudenėjant, dalis mūsų inteligentų nuo grįžtančių bolševikų pasitraukė į Vakarus. Jie tikėjosi greitai sugrįžti. Bet atsitiko kitaip.

Tarp žinomiausių rašytojų, pasitraukusių į Vakarus, buvo vaikų, jaunimo ir suaugusių rašytojas svėdasiškis, katalikas Stepas Zobarskas.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Nepriklausomoje Lietuvoje jis vaikams, jaunimui ir suaugusiesiems buvo išleidęs keliolika knygų. 1934 ir 1939 metais tapo literatūrinių premijų laureatu. Redagavo populiarų žurnalą „Žiburėlis“.

Kaip ir visi pasitraukusieji, jis su šeima (žmona ir dukra) gyveno pabėgėlių stovykloje Vokietijoje. Dėl duonos kąsnio daug vargo.

Leidykloje „Patria“ perspausdino keletą Lietuvoje išleistų knygų. Parašė ir naujų: „Gandras ir gandrytė“ (1946), „Riestaūsio sūnus“ (1947). (Abi knygeles leidykla „Žara“ Vilniuje perspausdino.) Sudarė novelių rinkinį „Savame krašte“ (1946). Jame yra tokia dedikacija: „Kantriosioms palydovėms tremtinio kelyje Matildai ir Nijolytei skiriu šį rinkinį. S.Z.“

Emigravęs į JAV, išleido rinkinuką vaikams „Doleris iš Pitsburgo“ (1952), kuriame yra du apsakymėliai – „Doleris iš Pitsburgo“ ir „Simas Rašimas“. Jį paskyrė daug anksčiau čia apsigyvenusiam kaimynui „Jonui Raugaliui, Pamalaišių pievoms ir berželiams prisiminti“.

S.Zobarskas gyveno Niujorke. Tautiečių padedamas 1962 metais įsteigė leidyklą „Manyland Books“, kuri leido lietuvių autorių knygas anglų kalba.

Į tėvynę, į gimtuosius Pamalaišius, pas motiną valdantieji atvykti neleido. S.Zobarskas mirė Niujorke 1984 m. birželio 9 d. Ten ir palaidotas.

Prof. Vincas Auryla rašo: „Stepas Zobarskas lietuvių vaikų ir jaunimo literatūrą praturtino giliu vaiko pasaulio atskleidimu ir aktualizuotos literatūrinės pasakos-apysakos žanru“.

O žurnalistas, Svėdasų krašto metraštininkas, muziejaus Kunigiškiuose (mokykloje, kurioje mokėsi kan. Juozas Tumas-Vaižgantas) direktorius Vytautas Bagdonas apgailestauja, kad „bendrojo lavinimo mokyklų programose nėra S.Zobarsko pavardės ir jo kūrinių“.

Kun. Jonas Kastytis MATULIONIS, SJ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija