Atnaujintas 2005 balandžio 20 d.
Nr.30
(1331)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Istorinėje konklavoje renkamas naujas Popiežius

Prieš konklavą kardinolai
elektoriai rinkosi į šv. Mišias
šv. Petro bazilikoje

Vatikane, Siksto koplyčioje, vyksta konklava, kurioje 115 kardinolų iš 52 šalių renka balandžio 2 dieną mirusio popiežiaus Jono Pauliaus II įpėdinį. Prieš prasidedant konklavai, balandžio 18 dieną kardinolai elektoriai šv. Petro bazilikoje buvo susirinkę į šv. Mišias „Pro eligendo Summo Pontifice“, kurioms vadovavo Kardinolų kolegijos dekanas kardinolas Jozefas Ratcingeris. Homilijoje pabrėžęs, jog naujasis Popiežius turės ginti Bažnyčios tradicinį mokymą, kardinolas J.Ratcingeris sakė, kad šių dienų krikščioniškasis tikėjimas yra veikiamas daugelio tendencijų, ideologijų ir prieštaringų mąstymo mokyklų. Katalikų Bažnyčia yra atsidūrusi neaiškios ateities akivaizdoje, kuriai grėsmę kelia plintančios sektos ir ta laicistinė nuostata, kai aiškus Bažnyčios mokymo laikymasis prilyginamas fundamentalizmui. Su būdingu atvirumu kardinolas J.Ratcingeris, kuris buvo artimiausias popiežiaus Jono Pauliaus II bendradarbis tikėjimo mokslo klausimais, homilijoje perspėjo, kad mes judame reliatyvizmo diktatūros link, kuri nepripažįsta nieko, kas yra tikra, ir kuriai aukščiausias tikslas yra kiekvieno savųjų egoistinių troškimų patenkinimas. Brandus tikėjimas turi atmesti tokias žalingas tendencijas ir madas, kai pradedama abejoti amžinosiomis tiesomis. Būti subrendusiems ir tvirtiems tikėjime reiškia būti susijusiems stiprios draugystės saitais su Kristumi, sakė kardinolas J.Ratcingeris, kuris pasaulyje žinomas, kaip nuoseklus katalikiško tapatumo gynėjas.

Vykstanti konklava daugeliu atžvilgių vadinama istorine: ji yra pirmoji prasidėjusiame trečiajame krikščionybės tūkstantmetyje ir joje pirmą kartą renkamas Popiežius, kuris turės būti daugiau kaip milijardą narių turinčios Katalikų Bažnyčios dvasinis vadovas.

Baigdamas homiliją kardinolas J.Ratcingeris kvietė melstis šv. Mišių dalyvius, tarp kurių taip pat buvo vyskupų, kunigų, vienuolijų narių ir pasauliečių atstovų, kad Viešpats po didžiosios Jono Pauliaus II dovanos vėl duotų Popiežių, kuris atitiktų Jo širdį, ganytoją, kuris visus vestų į Kristaus pažinimą, į Jo meilę ir tikrą džiaugsmą. Naujam Popiežiui išrinkti reikia dviejų trečdalių kardinolų elektorių balsų.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija