Atnaujintas 2005 balandžio 20 d.
Nr.30
(1331)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Žemės koralų panaktinis

„Aušros“ bibliotekoje, įsikūrusioje buvusiuose prieškario VDU profesoriaus Vlado Dubo namuose, Kaune, Žaliakalnyje, jau trečius metus vyksta literatūriniai vakarai, pavadinti „Literatūriniais ketvirtadieniais“.

Vasarį čia įsikūrusios bendruomenės „Žaliakalnio aušra“ žmonės buvo pakviesti į pirmąjį poezijos ir muzikos vakarą „Viską mylint, sau nieko negeist“, skirtą garsaus rusų poeto Sergejaus Jesenino gimimo 110-osioms metinėms. Įkurtas S.Jesenino talento gerbėjų klubas. Kovo mėnesį „Aušros“ bibliotekoje susirinkę žaliakalniečiai bendravo su poetu Vladu Vaitkevičiumi, klausėsi naujausių jo eilėraščių, diskutavo apie kaimiškąją poeziją, jos tradicijas.

Balandžio 7 dieną „Aušroje“ buvo pristatyta pernai išėjusi pirmoji jauno poeto ir kunigo Skaidriaus Kandratavičiaus eilėraščių knyga „–metareligija–“. Į poezijos vakarą susirinko gausybė žmonių – kunigo Skaidriaus ryškaus ir savito talento gerbėjų. Kun. S.Kandratavičius – tikras „žemės koralų panaktinis“, kaip parašyta viename jo eilėraštyje. Kalbamylis savo kūryboje ir mylintis žmogų savo dvasinėje tarnystėje ir gyvenime. Sutrupinti jo eilėraščių sakiniai, suskaldyti skiemenys – lyg duona, kurią laužė ir dalijo Kristus savo mokiniams. Jo eilėraščius nuotaikingai skaitė Jaunimo kamerinio teatro aktorė Kristina Kazakevičiūtė, visus sužavėjo kunigo Skaidriaus eilėraščius gražiai paryškinančios fleitos melodijos, kurias atliko J.Naujalio menų gimnazijos dėstytoja Lidija Gomolickaitė-Grudzinskaitė. „Teatro projektų“ darbuotoja Rita Vaičiulionytė skambino gitara ir dainavo dainas poeto Jono Strielkūno tekstais.

Literatūrologas Ramutis Karmalavičius, turintis gerą tikros poezijos „uoslę“ ir ypač vertinantis modernaus stiliaus kūrėjus, kun. S.Kandratavičiaus eilėraščių knygą apibūdino kaip vieną įdomiausių pernykščių poezijos rinkinių ir pavadino ją ne pirmąja autoriaus knyga, o rinktine, kuri buvo po eilėraštį neskubant surinkta per 15 metų. Vėliau pats kunigas Skaidrius prisipažino, kad per metus parašo tik po du tris eilėraščius. „Aš juk ne grafomanas, kuris kasmet leidžia eilėraščių knygas“, – juokavo „–metareligijos–“ autorius. R.Karmalavičius kunigo Skaidriaus eilėraščių knygą palygino su kito jauno poeto – Tomo S.Butkaus pernai išleista poezijos knyga „Generuotos kalbos mutacija“. Už ją, kaip už moderniausios poezijos knygą, autoriui buvo įteikta Lietuvių literatūros instituto premija.

Vakare dalyvavęs poetas Liudas Gustainis pripažino, kad knyga iš tikrųjų puiki, paslaptinga, turinti šventumo aurą. Kun. S.Kandratavičiaus poeziją jis labai įdomiai sugretino su savitos ir ryškios Kauno poetės Daivos Čepauskaitės eilėraščiais, nors tai visiškai skirtingo „žingsnio“ poetai.

Iš tikrųjų knyga labai graži, maloni akiai (pažiūrėti) ir rankai (paliesti, atsiversti). Aprengta, taip ir norisi pasakyti, liturginiais rūbais su šv. Gralio, siejamo su Kristaus Krauju, taure, vaizduojamas rožės simbolis. Labai išradingai ir su meile visa tai atliko dailininkas Edmundas Saladžius, kuris irgi dalyvavo kunigo ir poeto knygos pristatyme.

Alfas PAKĖNAS

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija