Atnaujintas 2005 balandžio 22 d.
Nr.31
(1332)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Lietuva, atrodo, atsižada savo vaikų

Lietuvoje vis blogėja demografinė situacija. Daugiau žmonių išmiršta nei gimsta. Atrodo, turėtume labai rūpintis priaugančia žmonių karta – vaikais. Žodinį valdžios rūpinimąsi lyg ir girdime, tačiau realios pagalbos tam reikalui nelabai matyti. Dabartinė Lietuvos valdžia nutarė padidinti išmokas šeimoms, auginančioms septynis ir daugiau vaikų. Tai padaryta, matyt, dėl to, kad Lietuvoje tokių šeimų yra labai nedaug, taigi ir pinigų reikės išleisti mažai, o palankus valdžiai gandas, kad valstybė padeda vaikams, paskleistas. Juo labiau kad ir skiriama tam tikslui pašalpa nedidelė.

Tiesa, atrodo, ne visoms septynių vaikų šeimoms pašalpos bus mokamos. Reikės nustatyti, ar tinkamai tie vaikai auklėjami ir išauklėjami. Tą dalyką aiškinantis, žinoma, reikės papildomų valdininkų „aiškintojų“. Turės būti nustatyti ir tų vaikų „išauklėjimo“ kriterijai. Taigi vėl atsiras naujo darbo, gal kartais ir nelabai aiškaus. Pavyzdžiui, tokia situacija: koks nors vaikas (jau suaugęs) dabar labai tvarkingai gyvena, bet praeityje kurį laiką buvo „užgėręs“, gal už kokį menką nusikaltimą patekęs į kalėjimą arba nuteistas lygtinai ir t.t. Iš Šventojo Rašto žinome, kad apaštalas Paulius, anksčiau vadinęsis Sauliumi, padėjo užmušti akmenimis krikščionį Steponą, vėliau tapusį šventuoju. Taigi pagal dabartinį Lietuvos valdžios įstatymą, jo motinai pašalpa už jį turbūt nepriklausytų.

Kada Lietuvoje vidutiniškai vienai šeimai netenka nė dviejų auginamų vaikų, tokios nustatytos pašalpos yra, švelniai tariant, juokingos. Reikėtų pašalpas, ir žymiai didesnes, mokėti jau auginančioms bent du ar daugiau vaikų šeimoms.

Žinome, kad kraštuose, kur siautėjo cunamis, liko daug našlaičių. Pas mus manoma, kad ten gyvena atsilikusios tautelės. Tačiau, atrodo, nemažai jų uždraudė užsieniečiams tuos vaikus įsivaikinti. Matyt, jie mano, kad savo genties vaikų svetimiems atiduoti negalima. Lietuvoje, nors ir nebuvo jokių cunamių, be to, jau priklausome Europos Sąjungai, valdžios vadovai beveik kas dieną giriasi suteiktu žmonėms geru gyvenimu, našlaičiai vaikai užsieniečiams atiduodami, atrodo, net su džiaugsmu. Vėliau beveik nesidomima, kaip jie ten gyvena, gal buvo panaudoti organų transplantacijai. Tai leidžia manyti, kad dabartinė ir ankstesnės Lietuvos valdžios labai gaili pinigų šalies vaikams išlaikyti. Gali būti, kad daugumos aukštų valdininkų siekis – kuo daugiau pasiimti sau, o galutinis tikslas – susikrauti milijonus. Bet, kaip rodo milijonierių gyvenimo pavyzdžiai, jiems ir tų turimų milijonų vis atrodo per mažai.

Dabartiniame Seime ir Vyriausybėje yra nemažai turtingų ir milijonierių. Žmonės sakydavo: turtingi vargšus sunkiai atjaučia. Dabartinė padėtis Lietuvoje tai beveik patvirtina. Vargšams, kaip manoma, užtenka kartais veltui duoti butelį alaus ar ledų. Šie tuo būna patenkinti, juk susirenka minios laukti tos „manos“ iš dangaus. Atsidėkodami per rinkimus už „aukotojus“ net balsuoja.

Antanas JANKAUSKAS

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija