Atnaujintas 2005 balandžio 22 d.
Nr.31
(1332)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Palaimintojo arkivyskupo Jurgio Matulaičio užtarimu patiriamos malonės

Pal. Jurgis Matulaitis (1871-1927)

Katalikų Bažnyčioje lietuvių, kurie būtų pasiekę altorių garbę, nėra daug. Atšventėme vienintelio oficialiai kanonizuoto Lietuvos šventojo karalaičio Kazimiero 400 metų kanonizacijos jubiliejų. Kitąmet balandžio 13 dieną minėsime Palaimintojo Jurgio Matulaičio gimimo 125 metų jubiliejų, o 2007 metais - jo beatifikacijos dvidešimtmetį. Ar sulauksime Palaimintojo Jurgio kanonizacijos – paskelbimo šventuoju? To meldžia ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio katalikai. Antai Kielcuose, Lenkijos mieste, į kurį aštuoniolikmetis J.Matulaitis atvyko pusbrolio Jono Matulevičiaus dėka ir kuriame pradėjo studijas kunigų seminarijoje, įsteigta parapija ir pastatyta bažnyčia Palaimintojo Jurgio Matulewicz titulu. Kanonizacijos bylos vicepostulatoriaus Lietuvai marijonas kunigas Vaclovas Aliulis, sakydamas pamokslą Marijampolės bazilikoje, teigė, kad J.Matulaičio kanonizacijos procese esminė žmogaus darbo dalis jau atlikta: ištirti visi Palaimintojo raštai, apklausti liudytojai. Norint, kad J.Matulaitis būtų paskelbtas šventuoju, būtina ištirti ir patvirtinti kokį nors stebuklą, jo užtarimu įvykusį po 1987 metų beatifikacijos. Kanonizacijos bylai ypač svarbūs būtų pagijimai iš nepagydomos ligos, staigus sveikatos atgavimas ir išnykimas įsisenėjusių ligų bei negalavimų, kurių nepajėgė medicinoje taikomais gydymo būdais pašalinti gydytojai. Vienuoliai marijonai, jų talkininkai bei Švč. M. Marijos Nekaltojo Prasidėjimo Vargdienių seserų kongregacija platina litaniją ir maldas Palaimintajam Jurgiui, ypač „Maldą išmelsti sveikatos užtariant palaimintajam Jurgiui“ tam, kad žmonės melstų Palaimintojo užtarimo ligos atveju. Ar šis darbas duoda vaisių? Ar įvyksta pagijimų Pal. J.Matulaičiui užtarus?

Įprasta, kad apie patirtas ypatingas malones liudytų votai - asmeninės padėkos, įžado arba prašymo ženklai, tvirtinami prie ypač garbinamo šventojo atvaizdo – malonėmis garsėjančio paveikslo, statulos arba relikvijų saugojimo vietos – altoriaus, relikvijoriaus. Marijampolės Bazilikoje prie Palaimintojo sarkofago su relikvijomis šiuo metu yra pakabinta vienuolika votų: šeši širdies, vienas kojos formos, trys kryžiai, žiedas. Marijampolės Bazilikos archyve saugomi aštuoni tikinčiųjų raštai – liudijimai apie Palaimintojo Jurgio užtarimu gautas malones, rašyti 1998–2004 metais daugiausia iš Marijampolės. Keturiuose iš jų yra įrašai apie votų dovanojimą. Turėjau progą susipažinti su šių raštų turiniu ir, vicepostuliatoriaus t. Vaclovo paskatinta, aprašysiu jų turinį. Liudijančių tikinčiųjų pavardės negali būti viešai skelbiamos, nors postulacijai jos yra žinomos.

1987 metais prieš iškilmes Marijampolėje D. M., kentėjusi nugaros skausmus, meldė J.Matulaitį užtarimo, kad galėtų padėti visiems, kuriems reikės pagalbos iškilmių metu, o ypač atvykusiems svečiams. Skausmas liovėsi. D. M., po 11 metų gavusi du votus, juos pakabino, kad „visiems primintų, jog turime galingą užtarėją pas Dievą, savo brolį lietuvį Jurgį Matulaitį“.

Vieną votą, kaip padėkos ženklą, 2002 metais pakabino A. K. (89 m.), dėkinga, kad Palaimintojo užtarimas padėjo du kartus: liovėsi kojos skausmai ir sužalota po traumos koja greitai sugijo. A. K. vėl gali ateiti į bažnyčią!

B. Ž. liudija apie sūnaus išgijimą 1986 metais. Buvo pažadėtas votas, gautas 2001 metais ir pakabintas kaip padėkos ženklas.

Vienas votas – žiedas yra S. B. iš Klaipėdos padėka Palaimintajam arkivyskupui Jurgiui, nes per jo užtarimą 2001 metais vyko „didis stebuklas“ (neįvardytas) S. B. šeimoje.

Yra žinoma, kad vieną iš kryžių kaip ženklą paliko graikų apeigų Katalikų Bažnyčios (unitų) vyskupas, apsilankęs Marijampolėje.

Taigi iš Marijampolės Bazilikos archyvuose esančių aštuonių tikinčiųjų raštų-paliudijimų yra žinomos šešių votų (iš 11) pakabinimo istorijos. Kituose raštuose liudijama apie Palaimintojo Jurgio užtarimu patirtas malones.

Berniukas D. L. 2002 metais pasveiko iš ligos. Apie pasveikimą liudija jis pats ir jo motina.

G. M. liudija, kad jos ir artimųjų maldos J.Matulaičiui išgelbėjo ją du kartus: po gimdymo 1976 metais ir po kojos traumos 1978 metais, o jos vaikaitį iš sunkios infekcinės ligos 2000 metaus Maldos Palaimintajam padėjo, kad atsivertė jos vyras.

N. Ž., viename pensionate dvasiškai pavargusi, meldė Palaimintojo Jurgio užtarimo ir buvo perkelta į jo vardo globos namus, patyrė sveikatos pagerėjimą.

S. E. 2001 metais rašo, kad 1987 metų gruodį, kentėdama skausmus dėl čiurnų ir pėdų artrozės, atvyko iš Panevėžio į Marijampolę pasimelsti prie Palaimintojo relikvijų ir prašyti jo užtarimo. Išėjusi iš bažnyčios pajuto, kad kojos tvirtesnės, sumažėjo skausmai ir tinimai.

Palaimintojo Jurgio kanonizacijos bylos vicepostulatoriaus Lietuvai kun. V. Aliulio archyve saugomi keturiolikos tikinčiųjų iš įvairių Lietuvos vietovių laiškai, rašyti 1990-2004 metais Trys liudijimai patvirtinti gydytojų raštais.

O. B. iš Vilniaus parduotuvėje blogai pasijutusi, griuvo, išdaužti vitrinos stiklai krito ant jos, ji mintimis kreipėsi, kaip buvo įpratusi, į Palaimintąjį, ir tie aštrūs stiklai jos nė kiek nesužalojo. Tai stebėję žmonės šaukė, kad įvyko „stebuklų stebuklas“. O. B. liudija patyrusi ir antrą malonę Palaimintojo Jurgio užtarimu: glaukomos pažeistoms jos akims reikėjo kataraktos operacijos, bet gydytojai nesitikėjo išsaugoti regėjimą. O. B. meldėsi, glausdama prie savęs Palaimintojo Jurgio paveikslėlį su jo relikvija, ir Dievas jai paliko regėjimą.

V. P. Dvidešimt metų tęsėsi skausmai kaktos srityje, „amžina“ sloga, buvo užgultos ausys. Gydytojai patarė daryti operaciją. V. P., gavusi knygą apie J. Matulaitį, radusi joje maldą, tuoj ėmė melstis. Po trijų dienų „atleido“ ausis, o po savaitės ji buvo visiškai sveika.

T. B. iš Kauno daug metų meldėsi Palaimintajam, nešiojosi jo paveikslėlį. Kai 1987 metais į jos butą įsiveržė plėšikai, ji šaukėsi Palaimintojo Jurgio pagalbos, ypač bijojo, kad jie neatidarytų skrynios ir neišplėštų brangių daiktų (ant tos skrynios stovėjo Palaimintojo paveikslas). Nors plėšikai rakto pareikalavo, bet skrynios nerakinę pasišalino. Raktas buvo rastas padėtas ant skrynios. T. B. 1998 metais išgijo Palaimintojo Jurgio užtarimu. Ji sirgo bronchitu, nuo ko skaudėjo šoną. M. V. jai paliudijo apie savo ligą, kalbėtą novenos maldą Palaimintajam ir pasveikimą. T. B. darė panašiai kaip ir M. V.: kalbėjo noveną Palaimintojo Jurgiui, nešiojo jo relikviją priglaudusi prie skaudamos vietos, novenos pabaigoje užprašė šv. Mišias Šv. Gertrūdos bažnyčioje, kuriose pati dalyvavo, atliko išpažintį, priėmė šv. Komuniją ir pasijuto sveika.

Minėta M. V. visa tai aprašo savo laiške, kurį patvirtina vyskupas Juozas Žemaitis, MIC.

V. B. iš Palangos 2000 metais rašo, kad prieš 19 metų sirgo širdies aritmija. Dėl vartojamų vaistų šalutinio poveikio sutriko kepenų ir inkstų darbas, juose ir tulžyje atsirado daug akmenų. O. G. atvežė jai knygą apie Palaimintojo Jurgį, papasakojo apie jo užtarimu išgijusią pažįstamą. V. B. ėmė karštai melstis Palaimintajam. Po kiek laiko Raudonojo Kryžiaus ligoninėje buvo atlikti pakartotiniai tyrimai. Gydytojai inkstuose rado likusį mažą akmenį, nors tulžyje akmenys liko, bet jie nesukelia skausmų. Liudijimą patvirtina išsami Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės gydytojos epikrizė.

V. Ž. iš Panevėžio liudija, kad Palaimintojo užtarimu išnyko prie jos akies atsiradęs žirnio dydžio juodas auglys.

S. R. dukra iš Palangos 2000 metais pagimdė sūnų su įgimta širdies yda (ligą patvirtina Naujagimio kortelės atšviesta kopija), dėl to naujagimis turėjo būti gydomas Klaipėdos ligoninėje. Šeima, norėjusi vaiką paimti į namus, gydymo atsisakė. Namuose visi meldėsi Palaimintajam – piligriminių kelionių bendražygiai davė jo paveikslėlį su malda. S. R. praneša, kad pusantrų metų berniukas yra sveikas.

V. K. vartytuvu vartė šieną, po kuriuo pateko pusseserės vaikas. Šiaulių ligoninės gydytojai konstatavo jam smegenų ir vienos pusės plaučio sutrenkimą. V. K. karštai meldėsi. Po keturių dienų vaikas buvo visiškai sveikas. Gydytojai stebėjosi ir tai vadino stebuklu. Vyras liudija, kad jam bėdoje padėjo Palaimintasis Jurgis Matulaitis ir Dievas.

T. P. iš Telšių akyje vis stiprėjo skausmas. 2002 m. kovo 7 d. apžiūrėję Telšių gydytojai siuntė į Kauno akių klinikas, čia 2002 m. kovo 12 d. buvo nustatyta žaizda akyje ir stiprus ragenos uždegimas. T. B., atsisakiusi gydymo Kauno ligoninėje, išvyko į Marijampolę, kur gyvena ją atvežusi dukra. Nuėjusi į Baziliką, meldėsi prie Palaimintojo relikvijų, besimelsdama pamiršo, kad serga, o išėjusi po šv. Mišių pasijuto esanti visiškai sveika. T. B. apgailestauja, kad tuoj pat neatėjo pas Bažnyčios vyresnybę pasirodyti. 2002 m. kovo 16 d. Telšių gydytoja konstatavo, kad pacientė sveika. Liudijimą patvirtina Telšių apskrities ligoninės gydytojų raštas.

D. S. iš Jurbarko sirgo gerklės uždegimu ir bronchitu, kreipėsi į Palaimintąjį ir pasveiko.

A. Ž. liudija, kad jį, dirbantį linų fabrike, sunkiai sužalojo lūžęs stambus vamzdis. Po traumos visą savaitę gulėjo be sąmonės. Jo krikšto mama, nuvykusi į Marijampolę, meldėsi, palietė nosine Palaimintojo karstą, tą nosinę grįžusi padėjo ligoniui po pagalve, sužeistasis atgavo sąmonę, pagijo, po to gyvena dešimt metų ir dirba.

D. U. dėkinga, kad Palaimintojo užtarimu po pirmo ir antro insulto pasveiko jos tėvas.

A. J. išgijo, Palaimintajam Jurgiui užtarus, skaudėjęs kojos kelis.

Nustebau sužinojusi, kad Palaimintasis padeda ne tik ligos atveju. Jis gali apsaugoti ir nuo plėšikų! Dar kartą galėjau įsitikinti bendruomeniškumo reikšme: tikintieji, gyvenantys ne Marijampolėje, apie Palaimintojo J.Matulaičio užtarimą sužino iš platinamos literatūros bei bendruomenės narių liudijimų. Taigi kiekvieno, patyrusio malones Palaimintojo užtarimu, liudijimas yra svarbus, apie patiriamas malones prašo pranešti kunigai marijonai adresu Sėlių g. 17, LT-08125 Vilnius. Svarbu, kad malonę patyręs žmogus pirmiausia tai papasakotų savo parapijos klebonui ar dekanui, kurie savo antspaudu ir parašu patvirtintų pareiškėjo parašą ir liudijimą, nusakant nelaimes, meldimosi ir išgijimo eigą, taip pat kokią nuomonę reiškė gydytojai. Pageidautina, kad žmogus savo parodymus patvirtintų priesaika ir tai klebonas ar dekanas laiške pažymėtų.

Dėkodami Palaimintajam už parodytą globą ir išprašytas Dievo malones, visi šie 22 ligoniai ir savo gyvenimo negerovėmis susirūpinę žmonės garsiai skelbia Dievo gerumo darbus ir Jo duodamus arkivyskupo Jurgio šventumo ženklus. A. K. sukūrė maldą, kuri išreiškia ir mano šio rašinio motyvą: Didžiai mylintis globėjau, Palaimintasis arkivyskupe Jurgi, kupina nuoširdaus dėkingumo, neapsakomai vertinu ir pripažįstu malones, kurias man suteikė Dievas tavo užtarimu. Džiaugiuosi tavo globa ir trokštu, kad kuo daugiau žmonių pažintų tavo šventumą didesnei Dievo Tėvo garbei. Amen.

Sesuo Rimutė M. Petra Garnevičiūtė,
Švč. M. Marijos Nekaltojo Prasidėjimo
Vargdienių seserų kongregacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija