Atnaujintas 2005 balandžio 22 d.
Nr.31
(1332)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Mums tekusi laimė gyventi Jono Pauliaus II laikais

„Susirinkome padėkoti Dievui už šį brangų Popiežių ir pasimelsti už jį, kad Dievas būtų jam gailestingas ir priimtų į Amžinojo Tėvo namus“, – taip Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis balandžio 7 dieną pradėjo šv. Mišias. Jos buvo aukojamos 19 valandą Šiaulių Katedroje. Kartu su vyskupu šv. Mišias už popiežių Joną Paulių II koncelebravo Šiaulių vyskupijos kunigai.

Pamoksle ganytojas apibūdino Šventojo Tėvo asmenybę, veiklą, jo darytą įtaką viso pasaulio žmonėms: „Visas pasaulis, atsilygindamas už jo parodytą meilę, nori būti kartu su juo“, – teigė vysk. E.Bartulis ir pridūrė, jog dėl to ir mes, „netilpdami į tą nesuskaičiuojamą dėkingumo žmonių eilę, šiandien esame čia, Šiaulių Katedroje“. Vyskupas užsiminė, jog šiauliečiai turi būti dėkingi Popiežiui už įkurtą Šiaulių vyskupiją, paskirtą pirmąjį Šiaulių vyskupą ir kvietė prisiminti Šventojo Tėvo viešnagę Lietuvoje. Ganytojas priminė, jog Popiežius aplankė ne tik Vilnių, Kauną, bet ir mūsų brangųjį Kryžių kalną, kur „nepaprastai giliai susitelkęs maldoje paliudijo visam pasauliui apie Lietuvą“. Kaune pasakyti Jono Pauliaus II žodžiai, anot vyskupo, liudijo nepaprastą Šventojo Tėvo meilę jaunimui. Šios meilės nesumažino ir žinojimas, kad tarp jaunimo yra ir negerų dalykų. Kaip šios minties patvirtinimas buvo cituojami Popiežiaus žodžiai, skirti jaunimui: „Jūs esate pasaulio šviesa. Jūs švieskite jaunyste, meile ir gerumu. Jūs esate žemės druska, jūs duokite ateities pasauliui skonio, gyvenimo skonio, kad jis iš tiesų būtų nepaprastai skoningas ir džiugus“. Šiuos ir visus per dvidešimt šešerius pontifikato metus ištartus žodžius, anot vyskupo, Jonas Paulius II paliudijo savo gyvenimu. „Jis nepaprastai giliai įžvelgė nelaimingųjų, skriaudžiamų žmonių likimą ir ne kartą prabildavo kovodamas už žmogaus teises, už teisingumą, už gyvybės išsaugojimą ir drąsiai pasakė apie mirties kultūrą, kuri negali pasauliui atnešti laimės ir tyrumo“, – kalbėjo ganytojas, teigdamas, jog „Šventojo Tėvo žingsniai per žemę buvo troškimas pasidalyti su visais pasaulio vaikais linksmąja Evangelijos naujiena“. Pamoksle taip pat buvo išaukštinta Popiežiaus nuolatinė vienybė su Dievu bei atsidavimas Šventosios Dvasios vadovavimui ir Švč. Mergelės Marijos globai. Vysk. E.Bartulis pasidžiaugė, jog savo gyvenimo kelionę Jonas Paulius II baigė liudydamas, kaip reikia branginti gyvenimą ir gyvybę, nepasitraukti iš kovos lauko, išlikti ištikimam ir darbingam iki pat žemiškojo gyvenimo pabaigos. Apmąstymus Šiaulių vyskupas baigė Jono Pauliaus II žodžiais, ištartais visai Lietuvai pontifikato pradžioje: „Būkite laimingi ir ištikimi Kristui“. „Jie tebūna mums testamentas, kuris mus visus veda, suvienija ir pašventina žemiško gyvenimo kelionėje, kad, užbaigę šį žemiško gyvenimo kelią, galėtume visi susitikti Amžinojo Tėvo namuose“, – sakė vyskupas.

Po šv. Mišių Šiaulių dramos teatro aktorė Olita Dautartaitė poezijos posmais prisilietė prie brangaus Šventojo Tėvo atminimo, kviesdama pasiklausyti Jono Pauliaus II pamokslo, pasakyto 1993 metais Kryžių kalne, įrašo.

Režisierė Regina Steponavičiūtė pasidalijo įspūdžiais, patirtais Popiežiui lankantis Šiauliuose: „Atmenu šv. Mišių liturgiją, atmenu, kai dalydamas Komuniją Šventasis Tėvas žvelgė su ramybe ir atjauta į žmonių ir mano akis. Atmenu, kad jis meldėsi Šiauliuose, Šv. Ignaco Lojolos bažnyčioje, kad ilsėjosi jėzuitų namuose, kad palaimino visai netikėtai susibūrusius šiauliečius“. Režisierė visų vardu dėkojo už „didžią malonę, kad Šventasis Tėvas buvo ir laimino miestą, kuriame mes gyvename, kad laimino jo žmones, kad savo buvimu liudijo Kristų“.

Prisiminimais pasidalijo ir aktorė O. Dautartaitė. „Argi tu nelaiminga, kad galėjai gyventi Jono Pauliaus II laikais? – klausė ji savęs retoriškai, – Ar ne visiems mums yra džiaugsmas, kad mes visi iš čia esančių ir nesančių buvome kartu su juo, klūpėjome, klausėmės, tylėjome, žiūrėjome, atleidome vienas kitam?“ Aktorė samprotavo: „Ar ši mirtis nėra ženklas apie prisikėlimą?“ Ji ragino, kad mūsų širdys iš naujo perduotų Kristų vienas kitam.

“Šiandien prisilietėme prie popiežiaus Jono Pauliaus II asmenybės, kuri yra neišsemiamai gili, nepaprastai brangi visam pasauliui ir mūsų brangiai tėvynei Lietuvai. Tegul šis vakaras visus šiauliečius ir Šiaulių vyskupijos žmones suvienija, sujungia tikėjime ir šventume. O mūsų gražiausias testamentas Šventajam Tėvui tebus mūsų meilė Dievui, tėvynei ir artimui“, – sakė vysk. E.Bartulis baigęs vakarą iškilmingu tikinčiųjų palaiminimu.

Inesė RATNIKAITĖ

Šiauliai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija