Atnaujintas 2005 balandžio 29 d.
Nr.33
(1334)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Lieki ištikima – esi kitokia!

„XXI amžiuje“ (Nr. 12) paskelbta Lietuvos Vyskupų Konferencijos sekretoriato informacija „Neklaidinkime skaitytojų ir klausytojų“ apie Šv. Pijaus X kunigų broliją, mano manymu, yra skaudžiai neteisinga. Lietuvos vyskupus, kaip katalikė ir tikybos mokytoja, labai gerbiu, todėl ir šiam savo nuomonės pareiškimui ryžausi ne iš karto.

Šv. Pijaus X kunigų broliją pažįstu jau kelerius metus ir ja didžiuojuosi. Esu dėkinga brolijai už neiškreiptą šv. Mišių struktūrą, kurią dar popiežius šv. Pijus V apaštaline bule patvirtino visai amžinybei 1570 m. liepos 13 d. (Koks gražus Katalikų Bažnyčios Tradicijos tęstinumas!) Dėkoju brolijai už išsaugotą lotynų kalbą – tikrąją Katalikų Bažnyčios kalbą, pabrėžiančią jos visuotinumą. Didžiuojuosi Šv. Pijaus X kunigų brolija, kuri neiškreipė Jėzaus Kristaus žodžių, pasakytų Paskutinės vakarienės metu. Kristus Bažnyčią paliko mums kaip savo Sužadėtinę, ir būtent brolija jos nepakeitė, o paliko ištikimą Kristui. Brolijos kunigai aukoja šv. Mišias atsisukę į altorių, į tabernakulį, ir mes, tikintieji, per juos, kaip tarpininkus tarp mūsų ir Dievo, su meile, tikėjimu ir viltimi kreipiame širdis į Viešpatį Kristų, kuris praliejo savo kraują už daugelį mūsų, tačiau ne už visus, deja!

Negaliu nepadėkoti brolijos kunigams, rengiantiems tikintiesiems rekolekcijas, organizuojantiems maldingas keliones į šventąsias vietas Lietuvoje ir Europoje. Ačiū jiems už labai pamaldžiai aukojamas šv. Mišias, už šv. Komunijos dalijimą priimantiems klūpant, už kitų sakramentų teikimą, sielovadinį švietimą, leidžiamą žurnalą „Pulkim ant kelių“. Didžiuojuosi brolijos kunigais, nesidrovinčiais nešioti sutanų, – ištikimybės Kristui, Jo Kančiai ir Aukai simbolio kasdien, viešose vietose, už jų pavyzdinį pamaldumą, didelį intelektualumą, paprastumą, gerumą bei supratimą.

Ši skaudi ir, drįsčiau teigti, neteisinga informacija kelia ir nemažai klausimų garbiems vyskupams:

– Ar Katalikų Bažnyčiai vadovavę 259 popiežiai, vykę Bažnyčios Susirinkimai iki II Vatikano Susirinkimo buvo neteisūs ir neteisėti, kad tęsė Bažnyčios Tradiciją?

- Ar Tridento Bažnyčios Susirinkimo ir visai amžinybei popiežiaus šv. Pijaus apaštaline bule 1570 m. liepos 13 d. patvirtintas Mišiolas (tradicinis Romos šv. Mišių ritualas) panaikintas ir yra negaliojantis?

– Ar tikrai arkivyskupas M.Lefebvras nepriėmė visų II Vatikano Susirinkimo nutarimų, pats būdamas Susirinkimo rengimo komisijos narys?

– Ar 1970 metais įsteigtos Šv. Pijaus X kunigų brolijos Šventasis Sostas nepatvirtino 1971 metais?

– Ar tikrai brolijos vyskupai ir kunigai atsisakė būti pavaldūs Popiežiui; ar nesilaiko 1983 metų Kanonų teisės kodekso ir teisėtų Apaštalų Sosto nutarimų; ar jie nesimeldžia už Šventąjį Tėvą ir t.t.?

– Ar nepasitvirtina dvasinio gyvenimo principas: „Kaip meldžiamės, taip ir tikime“ ir iš šio principo kylančios pasekmės?

Dažnai išgirstu pilnus susirūpinimo tikinčiųjų klausimus: kas pasidarė mūsų Bažnyčiai? Toliau vardijamos pastebėtos blogybės. Galėčiau paminėti daug matomų moderniosios Bažnyčios skaudulių, tačiau šį kartą tokio tikslo neturiu.

Vieno norėčiau paprašyti visų garbingų žmonių: nešmeižkite Šv. Pijaus X kunigų brolijos ir leiskite jai darbuotis. Tikintieji patys atskirs grūdus nuo pelų.

Virginija A.L.,
tikybos mokytoja

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija