Atnaujintas 2005 balandžio 29 d.
Nr.33
(1334)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Prezidento metinis pranešimas –
įžvalgos ir vingrybės

Povilas Strapšys

Šių metų Prezidento kalba iš visų kitų išsiskyrė keletu aštresnių ir pesimistiškesnių akcentų. To iki šiol dar nebuvo. Nors skeptikai šiame sklandžiame ir literatūriškai nepriekaištingame pasisakyme ir įžvelgia buvusio (praeitoje kadencijoje) V.Adamkaus patarėjo D.Kuolio braižą, o kritikai sakosi matą tik senesnių kalbų pasikartojimus, visgi šįkart šalies vadovas beveik pranoko save. Be jau įprasto ir tokio pažįstamo V.Adamkaus, pastebime pasimetimo ir nepasitenkinimo gaideles. Kas gi atsitiko? Ar Prezidentą kiek atšaldė prieš beveik pustrečių metų pralaimėti Prezidento rinkimai, ar pribloškė Seimo rinkimų rezultatai? O gal problemos tikrai tapo tokios aštrios, kad jų nutylėti jau negalima? Matyt, veikė keli faktoriai iš karto.


Kad rasa akių neišėstų

Algimantas ZOLUBAS

Jei bolševikmetį lygintume su baudžiava, poną atitiktų komunistų partija, tijūną – KGB, talkininkus slaptuosius agentus, „bildukus“, rezervininkus – baudžiauninkai padlaižiai.

Po SSRS griūties, atgavus Lietuvai nepriklausomybę, kagėbistai jiems palankiomis sąlygomis buvo iš tiesioginio darbo atleisti, nepersekiojami, valstybė į jų tarnybos dokumentus net leido įrašyti, kad jie tarnavo SSRS kariniuose daliniuose. Kagėbistams (tijūnams) pasisekė. O kaip kompartijai (ponams)? Ponams pasisekė dar labiau. Jie kaip buvo, taip ir liko ponais, tik tapo dar turtingesni, nes ne teisę į nuosavybę, o pačią nuosavybę kaip turtą įvardiję šventu, jie tapo šventaisiais milijonieriais, tapo neliečiami, su dar didesnėmis privilegijomis ir teise išnaudoti baudžiauninkus.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija