Atnaujintas 2005 gegužės 4 d.
Nr.34
(1335)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Archeologai rado didikų Radvilų palaikus

Archeologai rado
didikų Radvilų palaikus
Eltos nuotrauka

Buvusios Dubingių evangelikų reformatų bažnyčios vietoje Vilniaus universiteto archeologai atrado nemenką vaidmenį Lietuvos istorijoje suvaidinusių didikų Radvilų giminės palaikus.

Atlikti kaukolių sugretinimai su turima ikonografija, istorinių duomenų ir kaulų ypatumų sutapimai leidžia teigti, kad tarp keliasdešimties palaidotų žmonių yra Mikalojaus Radvilos Juodojo, Elžbietos Šidloveckos-Radvilienės, Mikalojaus Radvilos Juodojo žmonos, Mikalojaus Radvilos Rudojo, Jonušo VI Radvilos palaikai.

Aštuoni palaikai buvo sudėti į specialiai suręstą karstą – „dėžę“ ir užkasti į žemę centrinėje bažnyčios dalyje. Archeologų teigimu, toks laidojimo būdas rodo, kad garbingiausioje bažnyčios vietoje buvo užkasti itin svarbūs asmenys.

Žinodami, kad Dubingių bažnyčią pastatė Radvilos ir kad jie čia specialiai užsakytuose sarkofaguose buvo palaidoti, mokslininkai spėjo, kad archeologinių tyrimų metu surastoje vietoje – būtent Radvilų palaikai.

Molėtų rajone esanti Dubingių piliavietė – viena didžiausių Lietuvoje. Nuo XVI amžiaus čia buvo Radvilų šeimos rezidencija. Radvilos vadinosi Dubingių ir Biržų kunigaikščiais, nes vieninteliai turėjo kunigaikščių titulą.

Archeologiniai kasinėjimai vyko praėjusią vasarą. Juos atliko universiteto studentai ir Vilniaus jėzuitų gimnazijos moksleiviai. „Kasinėjimams lėšų skirta visai nedaug, tačiau atradimas – stulbinantis, – teigia mokslininkai. – Pirmą kartą pavyko atkasti tokių garsių istorinių asmenybių palaikus. Tai nepaprastas įvykis istorine ir archeologine prasme“.

Atkastus Radvilų palaikus tiria Vilniaus universiteto archeologai.

Pagal Eltą

 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija