Atnaujintas 2005 gegužės 4 d.
Nr.34
(1335)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Čempionas dar nesaugus

Buvęs pasaulio šachmatų čempionas amerikietis Bobis Fišeris jau savo karjeros pradžioje, o ypač tapęs pasaulio čempionu garsėjo savo skandalingais išsišokimais, nesiskaitymu ne tik su kolegomis, bet ir su teisėtvarka bei teisėsauga. Ir štai dabar jo 62-ojo gimtadienio proga Islandijos valdžia pateikė skandalistui dovaną. Islandijos pasiuntinybė Japonijoje jam įteikė islandišką pasą, su kuriuo B.Fišeris gali laisvai keliauti po visas 15 Europos valstybių, kurios įeina į Šengeno zoną. Keliauti be jokios baimės būti areštuotam ar išduotam Jungtinėms Valstijoms.

Tačiau pasinaudoti šiuo Islandijos pasu amerikiečių šachmatininkas kol kas negalėjo. Mat pernai vasarą B.Fišeris buvo areštuotas Japonijoje, kai bandė išskristi iš Tokijo oro uosto su jau negaliojančiu amerikietišku pasu. Atrodė, kad Reikjaviko dovana šachmatininkui ir Islandijos valdžios sutikimas priimti B.Fišerį pagaliau išspręs visas problemas. Tačiau Jungtinės Valstijos kategoriškai reikalauja išduoti B.Fišerį. Vašingtonas kaltina didmeistrį pažeidus vyriausybės draudimą, neleidžiantį JAV piliečiams turėti bet kokių kontaktų buvusioje Jugoslavijoje. Toks nutarimas buvo priimtas devintojo dešimtmečio pradžioje. Tačiau B.Fišeris, nekreipdamas dėmesio į draudimą, tada Jugoslavijai priklausančioje Šventojo Stefano saloje sužaidė šachmatų turnyrą su buvusiu sovietų didmeistriu Borisu Spaskiu. Tuo pat metu savo surengtoje spaudos konferencijoje Belgrade viešai spjovė į oficialų JAV vyriausybės raštą ir jį sudraskė. Už tokius veiksmus JAV baudžiama iki dešimt metų kalėjimo.

Pernai rugpjūčio mėnesį Japonijos teisingumo ministras Daikas Nozava įsakė Japonijoje apsistojusį B.Fišerį deportuoti į JAV. Tačiau šį ministro sprendimą užprotestavo Tokijo teismas. Po šio teismo sprendimo B.Fišeris pasiprašė Japonijoje politinio prieglobsčio, tačiau jo prašymas buvo atmestas. Šachmatų didmeistris pasiprašė būti deportuojamas į Islandiją. Tuo labiau kad jau turėjo kišenėje islandišką pasą, tuo pačiu gaudamas Islandijos pilietybę.

Suprasdami, kad B.Fišeris gali pasislėpti Šiaurės Europoje, JAV teisingumo organai iškėlė jam naujus kaltinimus. Jis kaltinamas net penkis kartus pažeidęs mokesčių įstatymą ir nesumokėjęs mokesčių. Tai JAV labai rimtas kaltinimas ir gana dažnai panaudojamas siekiant pasodinti už grotų gudrius, su mafija susijusius nusikaltėlius, kurie daugeliu atvejų, pasisamdę žymiausius advokatus, išsisuka nuo bausmės už kitus padarytus nusikaltimus. Beje, už mokesčių nemokėjimą prieš 70 metų pagaliau buvo pasodintas į kalėjimą garsiausias to meto Amerikos gangsteris Al Kaponė. Tad šiuo atveju Islandijos valdžia, paprastai išduodanti kitoms valstybėms apkaltintuosius mokesčių aferomis, susidurs su nemažu galvosūkiu.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija