Atnaujintas 2005 gegužės 6 d.
Nr.35
(1336)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Šventojo Tėvo malda
prie Jono Pauliaus II kapo

Popiežius Benediktas XVI pirmadienį, gegužės 2 dieną, malda prie savo pirmtako kapo Vatikano bazilikos kriptoje ir šv. Mišių auka savo privačioje koplyčioje paminėjo 30-ąją popiežiaus Jono Pauliaus II mirties dieną.

Šv. Mišios Popiežiaus privačioje koplyčioje buvo koncelebracinės. Su Benediktu XVI šv. Mišias už Joną Paulių II koncelebravo ilgametis popiežiaus Jono Pauliaus II sekretorius, Popiežiaus namų antrasis prefektas, vyskupas Stanislavas Dzivišas.

Prieš 30 dienų mirusio popiežiaus Jono Pauliaus II kapas yra Vatikano bazilikos kriptoje, prie pat apaštalo šv. Petro kapo ir kitų bazilikos kriptoje palaidotų popiežių kapų. Jono Pauliaus II kapą dengia balto marmuro plokštė, į kurią paauksuotomis raidėmis įrašyta: Popiežiaus vardas lotyniškai, jo išrinkimo Popiežiumi ir mirties datos bei Kristaus monograma, pirmosios Kristaus vardo graikiškai raidės, viena į kitą surašytos X ir P (Chi ir Rho).

Prie pat Jono Pauliaus II kapo yra 1922 metais mirusio popiežiaus Benedikto XV – Džakomo dela Kiezos kapas, 1978 metais mirusių popiežių Pauliaus VI ir Jono Pauliaus I kapai. Toje pačioje erdvioje Šv. Petro bazilikos kriptoje yra Pijaus XI ir Pijaus XII bei ankstesniais amžiais gyvenusių popiežių kapai.

Apaštalo šv. Petro kapą supantys bazilikos kriptoje ir pačioje bazilikoje esantys popiežių kapai primena šv. Petro įpėdinystės tęstinumą Romos vyskupijoje. Bazilikos kriptoje, šalia popiežių kapų, yra įrengtos skirtingų tautų koplyčios – vengrų, airių, lenkų, taip pat lietuvių, kurioje popiežius Jonas Paulius II ne kartą meldėsi už Lietuvą, už Lietuvos Bažnyčią ir už lietuvius.

Pagal VR

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija