Atnaujintas 2005 gegužės 6 d.
Nr.35
(1336)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Ištikimybė Bažnyčiai – ištikimybė vienybei

Norime atkreipti tikinčiųjų dėmesį į klaidinančią informaciją, kuri yra skelbiama apie atskirtą nuo Bažnyčios Šv. Pijaus X kunigų broliją. Toks yra ir anoniminiu vardu pasirašytas laiškas „Lieki ištikima – esi kitokia!” („XXI amžius“, Nr. 33).

Kaip jau ne kartą Lietuvos Vyskupų Konferencija yra pareiškusi, jog Šv. Pijaus X kunigų brolija arba lefebvristai nėra katalikiška organizacija, ji nepriklauso Katalikų Bažnyčiai. Šios brolijos įkūrėjas arkivyskupas Marcelis Lefebvras atmetė II Vatikano Visuotinį Susirinkimą, atsisakė paklusti Popiežiui, be Popiežiaus leidimo 1988 metais pašventino vyskupais kelis brolijos kunigus, taip užsitraukdamas bažnytinės teisės numatytą ekskomuniką, – atskyrimą nuo Katalikų Bažnyčios.

Norisi tikėti, kad ir minėto anoniminio laiško autorė nėra blogos valios, tačiau suklaidintas žmogus.

II Vatikano Susirinkimas, kaip ir kiti anksčiau įvykę Visuotiniai Susirinkimai, savyje įkūnijo ištikimybę Apaštalinei Tradicijai ir atvirumą nuolatiniam Bažnyčios augimui. Ištikimybės Apaštalinei Tradicijai esmę sudaro ne kurios nors kalbos (pvz., lotynų) vartojimas ar XVI amžiuje buvusi liturginė forma, bet Evangelija, nuo apaštalų laikų į Kristų tikinčiuosius vienijanti šv. Petro tarnystė, gyvasis Bažnyčios Mokymas. Tik būdami vienybėje su Popiežiumi, Kristaus Vietininku žemėje ir šv. Petro Įpėdiniu, tikintieji išlaiko gyvą ryšį su Visuotine Bažnyčia ir Apaštaline Tradicija. Tik vienybėje su Popiežiumi, Šventosios Dvasios vedama, Bažnyčia patikimai keliauja į Dievo Apvaizdos jai numatytą ateitį.

Kaip suderinti lefebvristų „ištikimybę” Bažnyčiai ir Tradicijai su nuolatiniu, jau tradicija tapusiu, Bažnyčios ir Šventojo Tėvo niekinimu? Gerai prisimename, kaip buvo kaltinamas ir niekinamas popiežius Jonas Paulius II, ekskomunikavęs M.Lefebvrą ir jo pašventintus vyskupus! Ar tai galima vadinti meile ir ištikimybe Bažnyčiai?

Norime atkreipti ypatingą dėmesį, kad minėtą ekskomuniką yra užsitraukę ir visi Šv. Pijaus X brolijos kunigai bei diakonai. Jie yra atskirti nuo Bažnyčios. Taip pat užsitraukia ekskomuniką tikintieji, kurie sąmoningai, laisvai ir vidiniai pritaria šios schizmos esmei ir neklauso Popiežiaus, taip pat ir tie tikintieji, kurie viešai dalyvauja lefebvristų bažnytinėse apeigose, atsiribodami nuo dalyvavimo Katalikų Bažnyčios Liturgijoje.

Kviečiu visus tikinčiuosius branginti ir puoselėti Bažnyčios vienybę, ugdyti tikėjimo sąmoningumą, neleisti, kad kas nors suklaidintų ir atitrauktų nuo vienybės su Popiežiumi ir jo paskirtais vyskupais.

Taip pat neturime pamiršti, kad vienybę galima skaldyti prisidengus ir tariama ištikimybe.

Sigitas TAMKEVIČIUS,
Kauno arkivyskupas metropolitas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija