Atnaujintas 2005 gegužės 13 d.
Nr.37
(1338)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Mirė „Caritas Internationalis“ prezidentas

„Caritas Internationalis“
konfederacijos prezidentas
Libano Maronitų arkivyskupas
Juhanas Fuadas El Hadžas

Pasaulio katalikų socialinių ir karitatyvinių organizacijų nariai liūdi ir prisimena nuopelnus gegužės 4 dieną mirusio „Caritas Internationalis“ konfederacijos prezidento arkivyskupo Juhanos Fuado El Hadžo. Libano Maronitų Katalikų Bažnyčios hierarchas mirė šios šalies sostinėje Beirute po sunkios kovos su vėžio liga, būdamas 66 metų.

Kaip nurodė Vatikane centrą turinčios ir 162 nacionalines katalikiškos socialinės paramos organizacijas vienijančios „Caritas Internationalis“ konfederacijos generalinis sekretorius Dankanas Maklarenas, arkivyskupas J.Fuadas El Hadžas buvo ne tik vadovas, bet ir tikras draugas, rodęs didelę išmintį ir įžvalgą. Jis aktyviai užsiėmė pastaruoju metu vykusia Konfederacijos pertvarka bei jos veiklos strateginiu planavimu, kurio tikslas buvo geresnė narių koordinacija, ypač kilus didžiosioms stichinėms nelaimėms, kai „Caritas Internationalis“ visada lieka skubios paramos teikimo avangarde.

Libane, neramaus Artimųjų Rytų regiono šalyje, kurioje iš 3,4 mln. gyventojų krikščionių yra 40 proc.,o dauguma yra musulmonai, arkivyskupas J.Fuadas El Hadžas buvo vadinamas „vargšų vyskupu“ ir vienodai gerbiamas tiek krikščionių, tiek musulmonų bendruomenėse. Su didele dvasine stiprybe ir orumu pasitikęs lemtingąją ligą, jis dabar sugrįžo pas Tėvą ir yra ramybėje. „Aš asmeniškai, Generalinio sekretoriato personalas ir visi „Caritas Internationalis“ konfederacijoje, kurie patyrė jo draugiškumą ir paprastumą, jaučia didelę netektį, – teigia D.Maklarenas, linkėdamas arkivyskupui J.Fuadui El Hadžui amžinosios ramybės.

„Caritas Internationalis“ pirmasis viceprezidentas Deni Vieno, kuris po arkivyskupo J. Fuado El Hadžo mirties pakeitė jį prezidento pareigose, taip pat savo pareiškime pabrėžė, jog „prarado brangų draugą“, kuris dažnai jam patardavo ir pamokydavo. D.Vieno prisimena, kaip „Libano Caritas“, kuriam vadovavo arkivyskupas J.Fuadas El Hadžas, veikė partnerystėje su Europos bei Jungtinių Valstijų broliškomis organizacijomis atkuriant Libaną po ilgamečio (1975-1990) pilietinio karo ir padedant nuo kovų nukentėjusiems žmonėms. D.Vieno taip pat prisiminė, kad arkivyskupas rėmė „Europos Caritą“, dalyvaudavo regioninėse konferencijose, padėjo kurti „Caritas“ struktūras pokomunistinėse Rytų Europos šalyse, ypač Ukrainoje.

Nuo 1999 metų, kai Vatikane vykusioje Generalinėje asamblėjoje arkivyskupas J.Fuadas El Hadžas buvo išrinktas „Caritas Internationalis“ prezidentu, konfederacijoje buvo parengti ir įgyvendinami du strateginiai planai ketveriems metams: 1999-2003 ir 2003-2007-iesiems. Šiuose planuose, kurių vienas pagrindinių architektų buvo arkivyskupas J.Fuadas El Hadžas, veikimas rėmėsi nuostatomis, jog privalu sieti globalinius ir vietinius darbus ir užtikrinti, kad jie bus grindžiami Bažnyčios socialinio mokymo dvasia. Kiekvienais metais „Caritas Internationalis“ regioniniai ir nacionaliniai padaliniai, suteikdami paramą įvairiose Afrikos, Azijos, Europos, Lotynų Amerikos, Artimųjų Rytų, Okeanijos vietose už dešimtis milijonų dolerių, skatina taiką ir susitaikymą, rūpinimąsi „mažiausiais“ ir labiausiai kenčiančiais, žmogaus teisių gynimą ir įvairių tautų ir kultūrą artimesnį bendravimą.

Skatindama ekonominį teisingumą ir skurdo įveikimą, padėdama įveikti globalines stichines nelaimes ir bado bei AIDS problemas, „Caritas Internationalis“ bendradarbiauja su Pasauline prekybos organizacija, Tarptautiniu valiutos fondu ir Pasaulio banku, Pasauline maisto ir žemės ūkio organizacija bei kitomis Jungtinių Tautų struktūromis. Savo veikloje vadovaudamiesi skaidrumo ir efektyvumo principais, Konfederacijos padaliniai siekia užmegzti partnerystės ryšius su kitomis vietinėmis humanitarinėmis organizacijomis ir visa pilietine bendruomene.

J.Fuadas El Hadžas gimė 1939 m. balandžio 13 d. Zale vietovėje, Libane. Studijavo teologiją Romoje, JAV ir Beirute, kur 1968 metais gavo kunigystės šventimus. 1998 metais buvo paskirtas Tripolio arkivyskupu šiaurinėje Libano dalyje. Arkivyskupas J.Fuadas El Hadžas taip pat vadovavo Libano „Caritas“ ir Artimųjų Rytų bei Šiaurės Afrikos „Caritas“ regioninei organizacijai. Tapęs visos Konfederacijos vadovu, daug keliavo ir visų buvo labai gerbiamas „ne tik kaip humanitaras, bet ir kaip kolega bei tvirtas dvasinis lyderis“, pažymima „Caritas Internationalis“ generalinio sekretoriaus D.Maklareno išplatintame pareiškime informuojant apie arkivyskupo J.Fuado El Hadžo netektį.

„Mes meldžiamės už jo sielos atilsį ir dėkojame Dievui už jo gyvenimą, pašvęstą vargingiesiems“, – teigiama pareiškime.

M.B.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija