Atnaujintas 2005 gegužės 13 d.
Nr.37
(1338)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Nauji valančiukai

Kai Vatikane buvo inauguruojamas popiežius Benediktas XVI, Vaidotų parapijos (Vilniaus r.) Šv. apaštalo Pauliaus Atsivertimo bažnyčioje taip pat vyko ne taip dažnas įvykis – prieš pamaldas į ją prigužėjo būrys moksleivių, pasipuošusių geltonais su žaliais ąžuolo lapais kaklaraiščiais. Tai valančiukai, pasiryžę, bent kol baigs vidurinę mokyklą, nevartoti alkoholinių gėrimų ar kitų dar baisesnių narkotikų, nerūkyti.

Mat ne per seniai vilniečio, Vyskupo M.Valančiaus blaivystės sąjūdžio aktyvisto Petro Sakalausko pastangų dėka, pritarus mokytojų kolektyvui, Pagirių vidurinėje mokykloje (Vilniaus r.) ir jos filiale Baltojoje Vokėje buvo įkurta Valančiukų organizacija. Į ją įstojo 70 mokinių, o jiems vadovauti ėmėsi penki mokytojai: Rima Čepulienė, Bronė Ušackienė, Ramūnas Maniuška, Onutė Blaškienė ir Sigita Struogienė.

Tą sekmadienį šv. Mišias aukojo Vaidotų parapijos klebonas kun. Juozas Narkūnas. Savo pamoksle jis taip pat pasižadėjo remti valančiukus. Buvo pašventintos Blaivystės ir Valančiukų sąjūdžių vėliavos. Iš Vilniaus atvykusi Blaivystės sąjūdžio folkloro ansamblio „Giedra“ giedotojų grupė (paprastai sekmadieniais giedanti Vilniaus Visų Šventųjų bažnyčioje) prieš pamaldas sugiedojo Švč. Mergelės Marijos valandas. Giedojo ji ir per šv. Mišias.

Po pamaldų lietuviškoje Baltosios Vokės pradinėje mokykloje iš Vilniaus atvykę Blaivystės sąjūdžio aktyvistai, giesmininkai dar turėjo galimybės prie kavos ar arbatos puodelio pabendrauti su mokytojais valančiukų vadovais, pasitarti dėl tolesnės valančiukų veiklos, padainuoti.

O neseniai naujieji valančiukai spėjo gražiai pasirodyti Vilniuje - Sereikiškių parke dalyvavo pavasarinėje talkoje. Motinos dienos proga Vilniuje Blaivystės sąjūdžio Vilniaus skyrius, ansamblis „Giedra“ kartu su Šnipiškių seniūnijos darbuotojais surengė iškilmingą minėjimą ir koncertą. Dalyvavusias minėjime motinas pasveikino Seimo narys Petras Auštrevičius. Minėjime koncertavo ir Senvagės vidurinės mokyklos atstovai, taip pat gausus būrys Baltosios Vokės valančiukų.

Gražu, kad valančiukais tapę moksleiviai per trumpą laiką spėjo gražiai pasireikšti. Norisi tikėti, kad valančiukai, kiekvienais metais pereidami į aukštesnę klasę, nepraras idealistiškai nusiteikusių vadovų – jie bus vedami blaivumo keliu iki vidurinės mokyklos baigimo. Manau, kad jiems lengviau bus atsispirti blogiui ir tolesniame gyvenimo kely. Tegu juos ir jų vadovus lydi Dievo palaima!

Vytautas UOGELĖ,
inžinierius geodezininkas,
Vyskupo M.Valančiaus blaivystės sąjūdžio
Centro ir Vilniaus skyriaus valdybų narys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija