Atnaujintas 2005 gegužės 18 d.
Nr.38
(1339)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Pasaulis pagal Radauską

Alfas PAKĖNAS

Vera ir Henrikas
Radauskai
Vašingtono parke.
1961 metų birželis

Balandžio 28-osios Literatūrinis ketvirtadienis „Aušros“ bibliotekoje Žaliakalnyje buvo skirtas žinomo išeivijos poeto Henriko Radausko (1910-1970) 95-ajam gimtadieniui paminėti. Į vakarą susibūrė žmonės – tikri Radausko talento gerbėjai, išpažįstantys ir priimantys „pasaulį pagal Radauską“: ryškų, kvapų, sklidiną spalvų ir atspalvių, kur „plazda žalios telegramos vieškelių stulpuos, / Ir numirėliai neramūs gieda žydinčiuos kapuos“. H.Radausko eilėraščius nuotaikingai skaitė aktorė Virginija Kochanskytė, jau seniai įsimylėjusi šio poeto kūrybą. Smuiku griežė jauna smuikininkė Lijana Žiedelytė, apie H.Radausko kūrybą ir gyvenimą pasakojo literatūrologė Eugenija Vaiktevičiūtė. Kad H.Radauskas populiarus ir mylimas poetas, įrodė gausiai susirinkę žaliakalniečiai – daugelis bent po vieną jo eilėraštį mokėjo ir padeklamavo iš atminties...


Paminėjo kraštietį mokytoją
ir kraštotyrininką

Julija ŠIMANAUSKAITĖ

Vilkijos kultūros centro
folklorinis ansamblis
(centre – vadovė Gražina
Normantienė) atliko
lietuvių liaudies dainų

Adomo Makarevičiaus gimimo 100-ųjų metinių vakaras prasidėjo Vilkijos kapinėse. Paminėjimo dalyviai padėjo prie kapo gėlių, uždegė žvakutes. Po sukalbėtos maldelės, Vilkijos miesto bibliotekininkė Vanda Liveraitė pakvietė visus į kultūros centro salę.

Mokytojas, kraštotyrininkas A.Makarevičius (1905-1993) gimė Vilkijoje. Mokėsi Vilkijos progimnazijoje. Baigė dvimečius mokytojų kursus ir mokytojavo įvairiose Žemaitijos, Kauno rajono mokyklose. Pokario metais vadovavo Vilkijos gimnazijai (1948-1949), dirbo Kauno srities švietimo skyriaus inspektoriumi. 1953-iaisiais buvo paskirtas Respublikinio mokytojų tobulinimosi instituto direktoriumi, o 1956-1962 metais vadovavo Kelmės gimnazijai. Išėjęs pensiją, grįžo į savo gimtąjį miestą.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija