Atnaujintas 2005 gegužės 20 d.
Nr.39
(1340)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Pradedamas Jono Pauliaus II beatifikacijos procesas

Mindaugas BUIKA

Pradedamas Jono Pauliaus II
beatifikacijos (paskelbimo
palaimintuoju) procesas

Per Jono Pauliaus II
laidotuves Šv. Petro aikštėje
balandžio 8 dieną
susirinkusios minios
maldininkų laikė plakatus
su užrašais „Santo subito!“
(„Šventumas tuoj pat!“)

Džiugi žinia Fatimos Dievo Motinos šventėje

Popiežius Benediktas XVI parinko gegužės 13 dieną, kada Bažnyčioje celebruojama Fatimos Dievo Motinos šventė, pranešti, jog pradedamas jo pirmtako Jono Pauliaus II beatifikacijos (paskelbimo palaimintuoju) procesas. Balandžio pradžioje miręs popiežius Jonas Pauliaus II (Karolis Vojtyla) ypač garbino Švč. Mergelę Mariją ir savo paliktame dvasiniame testamente patvirtino įsitikinimą, kad ji išgelbėjo jam gyvybę 1981 m. gegužės 13 d. per turkų teroristo pasikėsinimą.

Džiugią žinią apie beatifikacijos proceso pradžią dabartinis popiežius Benediktas XVI pranešė pats per praėjusią gegužės 13-ąją vykusį jo pirmąjį susitikimą su Romos vyskupijos kunigais. Laterano Šv. Jono bazilikoje, kuri yra Romos vyskupijos katedra, vykusiame susitikime Šventasis Tėvas lotynų kalba perskaitė susirinkusiesiems Šventųjų skelbimo kongregacijos prefekto portugalo kardinolo Žozė Saraivos Martinso laišką, jog Benediktas XVI suteikia dispensą kanonų teisės numatytam penkerių metų laikotarpiui po kandidato mirties, kad būtų pradėtas jo beatifikacijos bylos tyrimas.

Pranešime, kurį susitikime su Popiežiumi dalyvavę Romos kunigai priėmė pritariančiais plojimais, taip pat informuojama, kad prašymą pradėti Jono Pauliaus II beatifikacijos ir kanonizacijos procesą oficialiai dabartiniam Šventajam Tėvui perdavė balandžio 28 dienos privačioje audiencijoje Romos vyskupo generalinis vikaras kardinolas Kamilas Ruinis. Kaip žinoma, į popiežiaus Jono Pauliaus II laidotuves Šv. Petro aikštėje balandžio 8 dieną susirinkusios gausios minios maldininkų laikė plakatus su užrašais „Santo subito!“ („Šventumas tuoj pat!“). Taip pat ir daugelis į naujojo Popiežiaus rinkimus (konklavą) atvykusių kardinolų siūlė pradėti Jono Pauliaus II skelbimo palaimintuoju bylą nelaukiant Bažnyčios įstatymuose numatyto penkerių metų laikotarpio.

Pats popiežius Jonas Paulius II savo 26 metų pontifikato laikotarpiu tokią dispensą taikė vienintelį kartą, kai leido pradėti beatifikacijos bylą Motinos Teresės iš Kalkutos, mirusios 1997 m. rugsėjo 5 d. Ši byla pradėta tirti 1999 metais ir Motina Teresė palaimintąja paskelbta 2003-iųjų spalio 19 d. Popiežius Jonas Paulius II taip pat 2000 metais beatifikavo savo pirmtakus popiežius Pijų IX ir Joną XXIII, praėjus atitinkamai 122 ir 37 metams po jų mirties.

Laukia sudėtingi bylos tyrimo etapai

Esant visuotiniam džiaugsmui dėl popiežiaus Jono Pauliaus II beatifikacijos proceso pradėjimo, daugelis kelia klausimą, kada ne tik pasaulio katalikų, bet ir visų žmonių gerbtas Šventasis Tėvas gali būti paskelbtas palaimintuoju. Žinoma, liaudiškosios aklamacijos („Santo subito“) laikai yra praėję ir bylos tyrimas diecezijoje, kur kandidatas mirė (šiuo atveju Romos vyskupijoje), turi atitikti visus kanoninius reikalavimus. Šie reikalavimai nurodo būtinumą detaliai ištirti visą turimą archyvinę medžiagą apie kandidatą į palaimintuosius ir šventuosius. Taip pat turi būti išsamiai apklausti liudytojai ir parengta dokumentuota atskaita apie kandidato asmeninį gyvenimą.

Kaip interviu Vatikano radijui paaiškino kardinolas Ž.Saraiva Martinsas, Romos vyskupija „turi oficialiai pradėti beatifikacijos bylos tyrimą ir paskirti postulatorių“, tai yra patyrusį dvasininką, kuris būtų atsakingas už proceso eigą. „Vadovaujant postulatoriui, bus renkami dokumentai ir sudarytas sąrašas liudytojų, kurie patvirtins Jono Pauliaus II gyvenimo herojiškas vertybes, – sakė kardinolas. – Žinoma, tai reikalauja laiko, tačiau turime vilties, kad viskas vyks sparčiai, ir mes galėsime matyti Joną Paulių II altorių garbėje kiek įmanoma greičiau“.

Palaimintosios Motinos Teresės iš Kalkutos, kuri visuotiniai buvo laikoma šventąja jai dar gyvai esant, beatifikacijos bylos tyrimas užtruko trejus metus. (Šis laikas vadintas rekordiškai trumpu, nes beatifikacijos ar kanonizacijos eiga neretai vyksta ištisus dešimtmečius ar dar ilgiau.) Tačiau nereikia užmiršti, kad popiežiaus Jono Pauliaus II publikuotų raštų, kuriuos turės ištirti teologų ir istorikų komisija, — bažnytinių dokumentų, straipsnių, laiškų, knygų, poezijos, – yra nepaprastai daug. Be to, kaip liudytojus reikės apklausti šimtus Šventąjį Tėvą artimai pažinojusių žmonių: bendradarbių Romoje ir Krokuvoje, ilgamečių draugų, vyskupų, kunigų ir pasauliečių, kad būtų tinkamai sudarytas vadinamasis „positio“ ir perduotas Šventųjų skelbimo kongregacijai toliau nagrinėti ir pateikti savo nuomonę dabartiniam Popiežiui.

Jam patvirtinus dekretą dėl kandidato gyvenimo herojiškų vertybių, vyksta antrasis svarbus beatifikacijos proceso etapas: atskira teologų ir medikų komisija turi išnagrinėti ir pripažinti stebuklą, kuris įvyko meldžiant mirusio Dievo tarno užtarimo. Jau pranešama apie nepaaiškinamus išgijimus Jungtinėse Valstijose, Lenkijoje ir kitur, kai pasveiko vėžio ir kitomis sunkiomis ligomis sirgę ligoniai, kurie maldoje prašė Jono Pauliaus II paramos. Popiežiškosios sveikatos apsaugos sielovados tarybos pirmininkas meksikietis kardinolas Chavjeras Lozanas Baraganas, pavyzdžiui, nurodo tokį galimo stebuklo atvejį: trejų metų berniukas, sirgęs nepagydoma leukemija, netikėtai pagijo 1990 metais, kai buvo popiežiaus Jono Pauliaus II palaimintas jo vizito į Meksiką metu. Dabar jaunuolis jau sulaukė 19 metų ir yra geros sveikatos.

Žinomas beatifikacijos ir kanonizacijos bylų ekspertas jėzuitas kunigas Paolas Molinaris interviu katalikų žinių agentūrai CNS pastebėjo, jog faktas, kad popiežius Benediktas XVI nusprendė pats vadovauti tik kanonizacijos iškilmėms, tuo tarpu beatifikacijų celebravimą paliko paskirtam kardinolui, rodo, kad jis nenorės ateityje palaimintųjų ir šventųjų skelbimo procesų kaip nors supaprastinti ar pagreitinti. Visgi nereikia stebėtis, kad popiežius Benediktas XVI padarė išimtį savo pirmtakui, ir ne tik dėl viešai reikštų gausių pageidavimų, bet ir savo artimų ryšių su Jonu Pauliumi II. Daugiau kaip du dešimtmečius tuometinis kardinolas Jozefas Ratcingeris buvo popiežiaus Jono Pauliaus II vienas svarbiausių pagalbininkų, jam ištikimai tarnavo ir labai gerbė.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija