Atnaujintas 2005 gegužės 25 d.
Nr.40
(1341)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Pasaulio paveldo sertifikatas liudys Kernavės išskirtinumą

Iš kairės: Kernavės
kultūrinio rezervato
direktorius Saulius Vadišis,
UNESCO Pasaulio paveldo
centro Šiaurės Amerikos
ir Europos skyriaus vadovė
Mechtilda Riosler, Lietuvos
ambasadorė prie UNESCO
Ina Marčiulionytė
ir prezidentas
Valdas Adamkus
Valdo Kopūsto
(ELTA) nuotrauka

Valstybinio Kernavės kultūrinio rezervato vadovams ketvirtadienį iškilmingai įteiktas Pasaulio paveldo sertifikatas, liudijantis šios vietovės išskirtinę vertę pasaulio mastu. Kernavės archeologinė vietovė – kol kas trečiasis objektas Lietuvoje, į Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas 2004 metais. Į šį sąrašą, kuriame iš viso yra 788 pasaulio objektai, taip pat yra įrašyti Vilniaus miesto senamiestis ir Kuršių nerija.


Su Lietuva maldoje ir atminty

Nerijus ŠMERAUSKAS

Jaunieji lietuviukai su jaunos
Lietuvos laisvės alyvų šakelėmis

Čikagos Lietuvių visuomenė su šeimomis saulėtą gegužės 8-osios, sekmadienio, popietę paminėjo Maldos ir atminimo dieną. Ši diena JAV lietuvių išeivijoje buvo skirta ypatingam susikaupimui ir istorinei tautos atminčiai.


Šventė Hiustono lietuviai

Šiuo metu Amerikos institutas, kurio padalinys yra ir Kaune (Kęstučio g. 8), kviečia plačiau susipažinti su Pasaulio lietuvių bendruomene (PLB). Tuo tikslu birželio 30-liepos 3 dienomis Lietuvoje vyks XIII pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos simpoziumas. Institute rodomi videofilmai (pvz., „Lietuvių Charta“ ir kt.), vyksta diskusijos, susitikimai.


Vilniaus senamiestis ir Kuršių nerija gali atsidurti UNESCO pavojaus sąraše

Į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas Vilniaus senamiestis ir Kuršių nerija netrukus gali būti įtraukti į kitą – vadinamąjį UNESCO pavojaus sąrašą. Apie tai po susitikimo su prezidentu Valdu Adamkumi pirmadienį perspėjo Lietuvos nuolatinė atstovė prie UNESCO Ina Marčiulionytė. Pasak jos, praėjusią savaitę Lietuvoje viešėjusi UNESCO Pasaulio paveldo centro vadovė Europos regionui Mechtilda Rosler, apžiūrėjusi Vilniaus senamiestį ir Kuršių neriją, teigė, jog „kai kuriais atvejais mūsų padėtis atrodo blogiau nei Kelne“. Vokietijos miestas Kelnas, kuriame šalia garsiosios Kelno katedros dygsta dangoraižis, anot I. Marčiulionytės, dabar jau yra įrašytas į pasaulio paveldo pavojaus sąrašą.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija