Atnaujintas 2005 gegužės 25 d.
Nr.40
(1341)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Šventė Hiustono lietuviai

Šiuo metu Amerikos institutas, kurio padalinys yra ir Kaune (Kęstučio g. 8), kviečia plačiau susipažinti su Pasaulio lietuvių bendruomene (PLB). Tuo tikslu birželio 30-liepos 3 dienomis Lietuvoje vyks XIII pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos simpoziumas. Institute rodomi videofilmai (pvz., „Lietuvių Charta“ ir kt.), vyksta diskusijos, susitikimai.

PLB dalis yra ir Hiustone. Ten, Teksaso valstijoje, tiek Hiustone, tiek jo prieigose, gyvenantys lietuvių emigrantų palikuonys – tai visų emigracijos srautų atstovai su kelių kartų lietuviškos kilmės šaknimis ar bent jau lietuviška dvasia. Jie, gyvendami atokiau nuo lietuvybės centrų, stengiasi vienyti į vietos (Hiustono) lietuvių bendruomenę. Joje vyksta įvairūs renginiai, bendruomenės narių pabendravimai. Renginiai būna ir politiniai (Nepriklausomybės dienos minėjimai), religiniai (Kūčių, Užgavėnių blynų popietės, Atvelykio sekmadieniai). Svarbu supažindinti Hiustono visuomenę su lietuvių kultūra. Tam tikslui jau trylika metų miesto ir universitetų koncertų salėse rengiami koncertai, kuriuose dalyvauja ir Lietuvos atlikėjai. Čia koncertavo dainininkai Irena Milkevičiūtė, Vaclovas Daunoras, pianistė Mūza Rubackytė, Vilniaus styginių kvartetas, pasirodė Vilniaus „Lėlės“ teatras. Tiek pavienių atlikėjų, tiek ir meno kolektyvų renginiai susilaukia palankaus tenykštės spaudos dėmesio.

Viena paskutinių smagių švenčių buvo vasario 24-26 dienomis vykęs renginių ciklas, skirtas Viljamo Altmano (William Altman) paskyrimo pirmuoju Lietuvos garbės konsulu Teksaso valstijai proga. Konsulas su žmona Danguole Špakevičiūte, kilusia iš Bostono lietuvių, 1990 metais lankėsi Lietuvoje ir palankiai vertino Lietuvos nepriklausomybę. V.Altmanas ėmėsi dalyvauti Amerikos Baltijos fondo (USBF) veikloje nuo pat 1990 metų, jo įsteigimo pradžios, ir yra fondo tarybos pirmininkas. Jis turi geros patirties verslo srityje, yra įsteigęs širdies gydymo įstaigą ir jai vadovavęs. Abu su žmona Danguole turi keturis vaikus.

Taigi vasario 24 dieną ši šeima surengė savo namuose priėmimą Lietuvių bendruomenei. Priėmime dalyvavo Hiustono lietuvių bendruomenės skyriaus pirmininkas, Lietuvos Respublikos ambasadorius Vašingtone Vygaudas Ušackas, Algirdas Krygeris ir kiti, iš viso 17 asmenų. Priėmime visų kalbos sukosi apie Hiustono lietuvių nuveiktus darbus, visi linkėjo konsului sėkmės naujame darbe. Taip pat linkėta sėkmės ir remiant Lietuvą.

Vasario 25 dieną lietuviškomis vėliavėlėmis išpuoštu automobiliu garbės konsulas su svečiais nuvyko į Hiustono rodeo varžybas, o vidurdienį Hiustono meras Bilas Vaitas konsulų korpusui surengė iškilmingus pietus. Vakare šie garbės svečiai buvo pristatyti priėmime puošniuose Sali ir Ivo Nelsonų namuose ir supažindinti valdininkų, pramonės bei verslo atstovais. Tenykščiame muzikantų koncerte dalyvavo Hiustono operos smuikininkė Rasa Kalesnikaitė ir violončelininkė Jurga Miakonkich. Pažymėtina, kad jos abi yra baigusios Lietuvos muzikos akademiją ir Hiustono universitetą (magistro laipsniais).

Paskutinę šventės dieną St.Tomaso universitete vyko Nepriklausomybės minėjimas. Jame pirmininkas A.Krygeris rodė savo kelionių po Lietuvą skaidres. V.Altmanas skaitė pranešimą apie Lietuvos statistinius ir ekonominius rodiklius bei investavimą į Lietuvą. Vėliau vyko diskusijos apie Lietuvos reikalus.

A.S.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija